Brawn: A foci vb-n is lesznek unalmas meccsek!

A Forma–1 sportigazgatója, Ross Brawn reagált a kritikákra, melyek az eseménytelen monacói és a kanadai futam után érték a királykategóriát. Kiemelte, állandóan egyik sportág sem tud elképesztő eseményekkel előállni, ugyanakkor tudja, tenniük kell a változatosság növeléséért.

Ross Brawn (Fotó: XPB)

A monacói hétvége után szinte mindenki abban bízott, hogy Kanada egy izgalmas futammal feledteti majd el az eseménytelen viadalt, végül azonban a múlt vasárnapi verseny sem sikerült túlzottan izgalmasra. Pedig Montrealban sokkal könnyebb előzni, mint a szűk monacói pályán, összesen azonban így is csak 11 manővert láthattunk…


„Az idei évben nagyon izgalmas a bajnoki csata, ám igaz, hogy az időmérő Monacóban és Montrealban is érdekesebb volt, mint maga a futam” – kezdte nyilatkozatát Brawn. „A hercegségben az utcai pályán várható ez a kiszámíthatóság, Montrealban viszont nem…”
A kanadai rajt (Fotó: XPB) A kanadai rajt (Fotó: XPB)Ami a kritikákat illeti, Sebastian Vettelhez hasonlóan ő is egy focis példával igyekezett szemléltetni, hogy folyamatosan egyik sportág sem tud izgalmas lenni. „Rajongom a labdarúgásért. Láttam már olyan meccseket a legjobb csapatok között is, melyek görcsösek voltak és döntetlennel értek véget. Ilyenek minden valószínűség szerint a közelgő világbajnokságon is lesznek” – ismételte el jóformán azt, amit a Ferrari német klasszisa mondott.


Persze Brawn is tisztában van azzal, hogy jelenleg túl nagy a szakadék a csapatok között, és nehéz az előzés, ezen pedig mindenképpen változtatni kell. De a Liberty Media már rajta van az ügyön: jövőre például az előzések megkönnyítése végett változtatnak az aerodinamikai szabályokon. „A Forma–1-nek látványos és kiszámíthatatlan futamokat kell produkálnia” – jelentette ki a szakember.


„Ezt az erőviszonyok kiegyenlítése hozhatja magával. Kanadában már a hetedik helyezett is kört kapott, és ez több helyen megtörtént már idén. Ez nem túl jó a sportágnak. Igaz, hogy ilyesmi történik a fociban is, de ha már ragaszkodunk a párhuzamhoz, akkor nekünk is olyan mesés történtekre van szükségünk, mint amilyen Leicesteré volt 2016-ban, vagy a Les Herbiers-é az idei francia kupában. Az F1 új korszakában ilyeneket is látnunk kell. Ez pedig nem jelenti azt, hogy egységesíteni akarunk, sőt épp ellenkezőleg! Azt jelenti, hogy a tehetség és a leleményesség lesz a legfontosabb tényező a győzelem szempontjából, és nem a költségvetés nagysága!” – hangsúlyozta.
Kimi Räikkönen (Fotó: XPB) Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)