Musorujsag
Élő Eredmények

A korábbi Ferrari-elnök szerint Marchionne irigy a múlt sikereire

A korábbi Ferrari-elnök szerint Marchionne irigy a múlt sikereire

Motorsport
A Ferrari korábbi elnöke, Luca di Montezemolo szomorú, amiért Sergio Marchionne „irigy a csapat múltbéli sikereire”. Az olasz szakember ennek ellenére reméli, az istálló újra fölér a csúcsra, mégpedig Sebastian Vettellel, akiben a régi harcostárs, Michael Schumacher is saját utódját látta.

Di Montezemolo 2014-ben, 23 évnyi szolgálat után távozott a Ferrari éléről, miután belső feszültség támadt köze és a Ferrari anyacégét, a FIAT/Chryslert vezető Marchionne között, aki a lemondást követően az ő pozícióját is átvette. Di Montezemolo azóta többször véleményezte utódja tevékenységét, és jelezte, bár már nem ő a főnök, továbbra is Ferrari-szurkoló maradt.

Az újságírók legutóbb a kölni Michael Schumacher kiállítás megnyitóján faggatták, ahol kijelentette, nagyon szomorú, hogy azt kell látnia, Marchionne „féltékeny a múlt sikereire”. „Ez rossz, mert ha féltékeny vagy múlt dicsőségére, akkor az azt jelenti, valami furcsa a fejedben” – mondta.

„Nagyon büszke vagyok arra, amit elértünk. Michaellel (Schumacher), Ross-szal (Brawn) és (Jean) Todttal” – utalt a 2000-es évek elején látott nagy győzelmi sorozatra. „A Ferrari mindig itt volt, és remélem, hamarosan újra olyan helyzetben lesz, hogy nyerni tudjon. A Ferrarinak szüksége van a győzelemre, a Forma–1 számára pedig fontos, hogy a Ferrari nyer. Pár emberrel még kapcsolatban állok, és szerencsésnek érzem magam, hogy nyerhettem Nikivel (Lauda), Michaellel és Kimivel (Räikkönen). 19 bajnoki címet, ami elég is” – magyarázta.

Jean Todt, Michael Schumacher és Luca di Montezemolo 2006-ban (Fotó: xpb images) Jean Todt, Michael Schumacher és Luca di Montezemolo 2006-ban (Fotó: xpb images)

Di Montezemolo egyik utolsó intézkedése Sebastian Vettel szerződtetése volt, akire elmondása szerint Schumacher is saját utódjaként tekintett, sőt a Ferrarit is ösztönözte arra, hogy szerződtesse le a honfitársat. „Gyakran gondolok Michaelre. Minden versenyhétvégén gondolok rá. Nagy támogatója volt Vettelnek, és amikor leigazoltam – mert én voltam az a srác, aki a távozása előtt pár héttel aláírt vele – biztos elégedett volt. Pár évvel korábban azt mondta, hogy Sebastian egy remek pilóta lenne a Ferrari számára” – fogalmazott.

Az olasz reméli, Vettel hamarosan fölér a csúcsra. „Michael sokat nyert velünk, de Sebastian sajnos nem. Remélem, nemsokára egy olyan győzelmi sorozatot kezd, mint annak idején Michael. Ez nem egyszerű, még akkor sem, ha valaki gyors és fiatal, idén viszont végre versenyképes az autója. Remélem, nem helyez magára túl nagy nyomást. Gyors, és jó az autója, a Mercedes pedig eddig nem tűnik olyan versenyképesnek. Jó esélyei vannak. Talán ez egy jó év lehet” – fogalmazott.

Schumacher kapcsán a 2009-es szezon is szóba került, amikor az eredeti tervek szerint ő helyettesítette volna a balesetet szenvedő Felipe Massát, egy motoros esés során szerzett nyaksérülés viszont megakadályozta ebben, így a Ferrari a tesztversenyzőjét, Luca Badoer ültette autóba. „Azt mondtam neki, Michael, meg kell tenned értem, és a Ferrariért. Vissza kell térned. Fél óra alatt nem tudtam meggyőzni, de egy óra múlva azt mondta, rendben, nem mondhat nemet. Aztán olyan lelkes volt, mint egy kisgyerek. Mugellóban egy nagyon jó tesztet zárt a régebbi autóval, de aztán az orvosok nemet mondtak. Ez mindenkinek rossz volt” – zárta gondolatát.

Luca di Montezemolo (Fotó: Batchelor / XPB Images) Luca di Montezemolo (Fotó: Batchelor / XPB Images)
Borítókép: Sergio Marchionne és Luca di Montezemolo (Fotó: Photo4 / XPB Images)

További tartalmak