Musorujsag
Élő Eredmények

Hivatalos: Hondára vált a Red Bull!

Hivatalos: Hondára vált a Red Bull!

Honda
Valóban nem kellett sokat várni a Red Bull és a Honda egyezségének bejelentésére, kedd reggel ugyanis – nem sokkal azt követően, hogy több forrás is megírta, hamarosan jön a nagy hír – a felek megerősítették, 2019-től együtt küzdenek majd a királykategóriában.

Hosszú ideje tartott már a Red Bull „motorügye”, a mai napon azonban pont került a találgatások végére, a felek ugyanis bejelentették, jövőre kezdetét veszi a bikások és a Honda együttműködése. A szerződés első körben két évre szól (tehát a jelenlegi éra, azaz 2020 végéig), és nem befolyásolja a Toro Rosso helyzetét, vagyis mindkét istálló a legújabb fejlesztésű Honda-motorokat kapja majd.

Noha komoly meglepetést azért nem okozott, a bejelentés némileg váratlanul érkezett, a Red Bull ugyanis korábban azt kommunikálta, hogy az Osztrák Nagydíj idején dönt majd, egybehangzó sajtóértesülések szerint azonban már hétfő este elhatározták, hogy Renault-ról Hondára váltanak.

„Miután jó kapcsolatot alakítottunk ki a Toro Rossóval, úgy döntöttünk bővítjük a Forma–1-es projektet, és 2019-től a Red Bull-család másik csapatával is együttműködünk” – nyilatkozta Hacsigo Takahiro a Honda elnöke. „Köszönhetően annak, hogy két csapattal dolgozunk, kétszer annyi adatot gyűjthetünk majd, mint korábban. Hisszük, hogy a Toro Rossóval és a Red Bull-lal való együttműködés közelebb visz a győzelmekkel és a bajnoki címekkel kapcsolatos cél eléréséhez, köszönhetően annak, hogy két erős partnerséget is felépítünk” – magyarázta.

Fotó: Toro Rosso Honda Fotó: Toro Rosso

„A tárgyalások nagyon gyorsan lezajlottak, köszönhetően a Red Bull felénk mutatott nyílt és tiszteletteljes hozzáállásának köszönhetően. Mindez egy olyan megállapodáshoz vezetett, ami mindkét fél számára tisztességes és méltányos” – zárta gondolatát a japán szakember, kinek cége a 2015-ös visszatérés óta csak egy csapattal dolgozott (kezdetben a McLarennel, most a Toro Rossóval), a következő szezon tehát valóban vízválasztó lehet számára.

„A Hondával való együttműködés egy új korszakot nyit a Red Bull számára a Forma–1-ben” – kommentálta a váltást a bikások tanácsadója, Helmut Marko. „Lenyűgözött a Honda elkötelezettsége és az eddig elért fejlődése, valamint a bajnoki címmel kapcsolatos ambíciói. Már nagyon várom, hogy a partnerség kezdetét vegye” – folytatta az osztrák szakember.

„A többéves együttműködés jelzi egy új és izgalmas korszak kezdetét, melyben nemcsak a nagydíjgyőzelmek, hanem a bajnoki cím is a célok között szerepel majd” – jelentette ki a csapatvezető, Christian Horner. „A döntéseket mindig egy kritérium alapján hozzuk: hisszük-e, hogy azokkal magasabb szintre léphetünk? Gondos mérlegelés után biztosra vesszük, hogy a Honda-partnerség a helyes út a csapat számára. Nagy hatással volt rám az elkötelezettségük a Toro Rossóval, az ambícióik pedig egyeznek a mieinkkel. Izgatottan várjuk, hogy együtt dolgozhassunk a Hondával, és együtt küzdhessünk a legnagyobb Forma–1-es eredményekért” – tette hozzá.

Horner végül az eddigi motorpartnernek is köszönetet mondott. „Hálával tartozunk a Renault-nak az elmúlt 12 évért. Egy időszakért, melyben hihetetlen tapasztalatokat szereztünk. Voltak nézeteltérések, de a Renault mindig nagyon keményen dolgozott, hogy a lehető legjobb erőforrást biztosítsa számunkra. Most is ez a helyzet, szóval szeretnénk köszönetet mondani a Renault-nak. Különösen azoknak a srácoknak, akik ott dolgoznak a garázsban. Reméljük, az együttműködésünk a szezon végéig magas színvonalú marad. Továbbra is arra összpontosítunk, hogy a legjobb eredményt érjük el 2018-ban, a Renault-nak pedig a legjobbat kívánjuk a jövőre.”

Pierre Gasly (Fotó: XPB) Pierre Gasly (Fotó: XPB)
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak