Musorujsag
Élő Eredmények

Könnyű volt, mint a 6-1! Hamilton újabb Schumi-rekordot döntött

FIA, Sky Sports
Újabb Schumacher-rekordot adott át a múltnak Lewis Hamilton, aki hazája válogatottjához hasonló fölénnyel és könnyedséggel aratta sikerét múlt vasárnap Franciaországban.

Egész hétvégén érződött, hogy a Mercedes dominál a Le Castellet-ben, ám miután a szabadedzések ezúttal nem rajzoltak ki teljesen egyértelmű képet, a vasárnapi verseny előtt volt némi bizonytalanság annak kapcsán, milyen küzdelem alakulhat ki az első helyért. Valtteri Bottas nem volt messze Lewis Hamiltontól az időmérő edzésen, Sebastian Vettelt pedig az eltérő gumistratégiája tette esélyessé. Csakhogy ők ketten már az első kanyarban ütköztek, így a címvédő tulajdonképpen 600 méter után elvesztette a legkomolyabb ellenfeleit.

Max Verstappennel pedig már nem volt nehéz dolga – csak azt kellett biztosítania, hogy a nála lassabb Red Bull-os egy pillanatig se okozhasson kellemetlenséget számára.

Hamilton olyan simán szerezte meg idei harmadik futamgyőzelmét, mint ahogyan Anglia labdarúgó-válogatottja győzte le pár órával korábban Panama csapatát a vébén. „Ez egy nagy nap Anglia számára” – állapította meg a bajnokságban újra élre álló Hamilton, aki elmondása szerint a meccset ugyan nem nézte, mégis büszke volt honfitársaira. „Mindenki a meccset figyelte, és amikor elhagytam a garázst, láttam, hogy hat nullára vezetünk. Arra gondoltam, ez elképesztő! Teljesítettem a köreimet a rajtrácsra, és amikor visszatértem, láttam, hogy hat egy. Nagyon örülök a csapatnak, remélem, hogy ilyen jól fognak teljesíteni a folytatásban is. De azt nem tudom elképzelni, hogy Anglia hogyan fogadná, ha megnyernénk a vébét. Elég régen volt már, hogy utoljára sikerült…” – utalt az 1966-os hazai sikerükre.

A Daimler elnöke, Dieter Zetsche elsők közt gratulált Lewis Hamiltonnak (Fotó: XPB) A Daimler elnöke, Dieter Zetsche elsők közt gratulált Lewis Hamiltonnak (Fotó: XPB)

Hamilton nem titkolta, hogy a 33. körben megejtett egyetlen kerékcseréje után tulajdonképpen már félgőzzel vezetve vitte célba autóját. „Nagyon tudatosan használtam a motoromat. Amikor tehettem, letekertem, és a vezetési módszeremmel próbáltam jóváírni azt az időt, amit ezzel elvesztettem. A kerékcserém előtt úgy tíz körrel úgy éreztem, kicsit letekerhetem, aztán visszatekertem, mert Max tempója jó volt. A kiállásom után viszont már nagyon kényelmes helyzetben voltam, a tempó terén nem igazán erőltettem meg magam.”

Kérdezték arról, hogy az ezen a hétvégén megkapott friss erőforrásának, a 2.1-es verziónak mekkora szerepe volt a mostani formajavulásukban. „Őszintén szólva ez csak egy friss motor. Ez már az ötödik év ezekkel a motorokkal, a fejlesztések most már nem olyan jelentősek, nehéz javulni, főleg úgy, hogy több futamot kell teljesíteni kevesebb motorral. A fiúkon tehát elképesztő a nyomás. De több lóerőt akarunk, jobb megbízhatóságot, és ez ellentmondás. Könnyű több erőt találni, de azzal elveszted a megbízhatóságot. Remek munkát végeztünk. Ha csak fél tizedet ér, mi elfogadjuk, ha hat-hét tizedet, azt is. Minden kis javulásra szükségünk van” – relativizálta a becslések szerint 10 lóerőt és körönként 1-2 tizedmásodpercet hozó újítás jelentőségét.

Miközben két héttel ezelőtt Vettel 1 pontos előnyre tett szert vele szemben kanadai győzelmével, a Mercedesnél pedig kisebbfajta pánikhangulat uralkodott el, Hamilton a 14 pontra növelt fórjával most újra kényelmesebb helyzetbe került. Arról ennek ellenére nem akart találgatni, hogy újra beindul-e ezzel saját és csapata gépezete. „Én egyszerre csak egy lépést teszek. Nagyszerű hétvége volt. Nagyon keményen dolgoztak a fiúk, hogy elkészüljön az új motor, sőt most máris nekiláttak a munkának, hogy kész legyen a következő fejlesztés, hogy elvégezzék az elemzéseket. Hihetetlen csapatmunka volt ez a hétvége, csak Valtterit sajnálom nagyon, mert ma kettős győzelmet kellett volna aratnunk” – sajnálkozott.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Hamilton ugyan kétszer már versenyzett Francia Nagydíjon (Magny-Cours-ban 2007-ben és 2008-ban), az országban nyernie még nem sikerült. Mostani győzelmével már a 23. különböző nagydíjon tudott diadalmaskodni, s ezzel megdöntötte Michael Schumacher vonatkozó rekordját. „Ezt nem tudtam, újdonság számomra” – csodálkozott el a négyszeres bajnok. „Valahányszor ismertetik velem ezeket a rekordokat, csak egyre jobban elképedek Michaelen. Hosszú pályafutása volt, hihetetlen statisztikával rendelkezik, és eszembe juttatja azt az időszakot, amikor gyerekként néztem őt.”

Ennek kapcsán egy kicsit nosztalgiázott is azon, mennyire furcsa érzés a korábban csak tévében látott sztárok ellen versenyeznie. „Nem tudom, hogy Kimi (Räikkönen) tudja-e ezt, de gyerekként, amikor a Forma–1-be akartam kerülni és már a McLarennél voltam tizenháromévesen, a Playstationön az F1-es játékban mindig Kimi voltam. Sosem Montoya, mindig Kimi. És mindig ellene akartam versenyezni. Őrület, miket hoz az élet, és hogy ilyen legendákkal versenyezhetek. Nem tudom, hogy ők érzik-e, a fiatalabb generáció mennyire tiszteli őket” – hízelgett kicsit a sajtótájékoztatón a balján helyet foglaló 2007-es világbajnoknak.

További tartalmak