Musorujsag
Élő Eredmények

Főnöke csak reméli, hogy Grosjean nem roppan össze

Főnöke csak reméli, hogy Grosjean nem roppan össze

Motorsport-Total, Autosport
Továbbra is pont nélkül szerénykedik Romain Grosjean, miközben állandóan sötét felhők követik mindenhová. Főnöke csak remélni tudja, hogy a peches franciát nem roppantja össze a sikertelenség.

Bármennyire jól indult a hazai hétvégéje, Romain Grosjeant balesetek és büntetés hátráltatta abban, hogy megszerezze idei első bajnoki pontjait. A francia két nagydíj óta ugyan elégedettebbnek tűnik az év elején a stílusához kevésbé illő autójával, köszönhetően a kanadai aerodinamikai fejlesztéseknek, a gödörből továbbra sem képes kimászni.

Pedig a Francia Nagydíj szabadedzésein és az időmérő edzés első két szakaszában még úgy tűnt, megteszi. Folyamatosan a középmezőny legjobbja volt, időnként még a három élcsapat éppen gyengélkedő tagjaihoz is közel tudott kerülni. Aztán a Q3-as első körében az egyik kanyarban hibázott és falnak csapta autóját. Ezzel csak a 10. rajtkocka jutott neki, ahonnan vasárnap pedig csak hátrébb vezetett az útja, mivel már az első métereken belehajtott Esteban Oconba, amiért 5 másodperces büntetést is kapott.

A 11. helyet hozó versenye után nem is titkolta csalódottságát. „Keményen nyomtuk, amennyire csak lehet, de az autóm megsérült az első körben, és onnan már nehéz volt, mivel felbomlott az aerodinamikai egyensúly. Visszaverekedtem magam, amennyire tudtam, de túl messze voltunk. Az autó szupergyors volt, Kevin (Magnussen) nagyszerű munkát végzett vele, aminek örülök. De szeretném, ha végre nekem is sikerülne, mert ennyi balszerencse már igen fájdalmas kezd lenni” – nyilatkozta a francia.

Bár a balszerencse-sorozatból azért hibáival ő is alaposan kivette a részét, tény, idén valamiért valóban nem fogja a kezét Fortuna: Ausztráliában például a kerékcseréjét rontották el, Kanadában pedig még egy mormotával is ütközött, majd az időmérőn a garázsból kihajtva füstölt el a motorja.

Romain Grosjean (Fotó: XPB) Romain Grosjean (Fotó: XPB)

Főnöke, Günther Steiner is nehezen viseli, hogy újabb és újabb csapások hátráltatják őket. „Folyamatosan nehéz a helyzet: az egyik versenyzőnknek megy, a másiknak nem. Kevinnel tavaly volt ugyanígy, amikor volt egy nehéz időszaka, és az emberek elkezdtek rá mutogatni.  Most Romainnál megy mindig minden félre. Mindig ömlik rá az eső. Hiába próbál visszakapaszkodni, mindig kap valamilyen büntetést.”

A szakember tudja, egy ilyen helyzetben óhatatlanul megnő annak a veszélye, hogy a versenyző egy lefelé húzó örvénybe kerül, amelyből képtelen kiszállni. Példaként a Liverpool BL-döntőben nagyot bakizó kapusát, Loris Kariust hozta fel. „Romain nem ugyanolyan hibát követett el, de előbb-utóbb így is eljön egy pont, amikor az ember elkezd kétkedni. Remélem, hogy nála ez nem jön el. Ha elszáll az önbizalmad, annak tudhatod, hogy mi lesz a vége a pályafutásod szempontjából. De szerintem elég erős ahhoz, hogy túltegye magát rajta” – vélekedett az olasz.

Steiner ugyanakkor tehetetlennek érzi magát. „A teljesítménye remek volt a Q3-ig. Mit mondhatnék? Vissza fog térni! Egy nap mindkettőjük egyszerre fog majd pontot szerezni. Nem hiszem, hogy a pontszerzés annyira messze lenne tőle.”

Hogy mikor kerül erre sor, az viszont nem mindegy. A Haas hiába számít a középmezőny egyik legjobb csapatának, és teljesítményét tekintve az egyik legstabilabbnak, Kevin Magnussen 27 pontjával így is csak 7.-ek a konstruktőri versenyben, egy ponttal a Force India, 13-mal a McLaren és már 35-tel a Renault mögött, holott akár a 4-5. helyen is állhatnának, ha kiegyensúlyozottabban teljesítenének.

Magnussenre mindenesetre így sem lehet panasz: vasárnap a hatodik helyen ért célba, igaz, ehhez némi szerencse is kellett, hiszen Carlos Sainzot úgy előzte meg, hogy a spanyol a hajrában MGU-K-ja nélkül két-három másodpercet veszített körönként.

Borítókép: Romain Grosjean (Fotó: XPB)

További tartalmak