Ecclestone szerint példaértékű a Ferrari sportszerűsége

Példaként állította az ellenfelek elé a Ferrarit a Forma–1 korábbi ügyvezetője, Bernie Ecclestone azt követően, hogy a vörösök múlt vasárnap nem alkalmaztak csapatutasítást az Osztrák Nagydíjon, hogy a bajnoki címért harcoló Sebastian Vettel több pontot szerezzen.

Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel (fotó: XPB)

A spielbergi futam hajrájában a Ferrari versenyzőit csak néhány másodperc választotta el, a lehetőség tehát adva volt, hogy Kimi Räikkönnel elengedtessék a márkatársat, aki Lewis Hamilton korábbi kiesését követően remek esélyt kapott arra, hogy visszaszerezze a vezetést a bajnokságban. Ezt már a harmadik helyezéssel is elérte, a másodikkal pedig értelemszerűen tovább növelte volna előnyét…


Többen várták is, hogy a vörösök csapatutasítás alkalmaznak, mint például 2002-ben szintén az Osztrák Nagydíj alkalmával, amikor Rubens Barrichellónak kellett átadnia a vezető pozíciót Michael Schumachernek. Úgy, hogy abban az évben egyértelmű volt, nekik áll a zászló…
Bernie Ecclestone (Fotó: XPB) Bernie Ecclestone (Fotó: XPB)


Ezúttal nem történt csere, pedig a bajnokság sokkal kiegyenlítettebb, mint 16 évvel ezelőtt volt. Látva, hogy a Ferrari nem szólt bele a szituációba, a hétvégén Ausztriában tartózkodó Bernie Ecclestone egyik nyilatkozatában méltatta az olaszokat, amiért nem engedtették el Vettelt a márkatárssal. Viselkedésüket a brit üzletember „példaértékűnek tartja”.


„A Ferrari sportszerűségéről mindenki példát vehet” – nyilatkozta a Bildnek. „Nagyon egyszerű lett volna Vettelt előreengedtetni a futam végén, de nem tették meg. Ezzel egyébként nemcsak sportszerűségről tettek tanúbizonyságot, hanem Kimi motivációját is életben tartották” – utalt arra, hogy a finn nem lesz kedveszegett, hiszen megtarthatta a második helyet, és szállíthatta a jobb eredményt csapaton belül, ami biztosan jót tesz a moráljának.


Ami a csapat esélyeit illeti, Ecclestone úgy érzi, a Ferrari végre valódi kihívójává vált a Mercedesnek, és ismét felérhet majd a csúcsra. „Végre megtették azt a lépést, amire már nagyon régóta várok” – fogalmazott a brit, aki többször elmondta már, a vörösök győzelme mindig jót tesz a Forma–1-nek, lévén ők a legnépszerűbbek a csapatok közül. „Sebastian is megérdemli a bajnoki címet. Remélhetőleg nem jön majd rosszul neki, hogy a Ferrari föladott három pontot” – magyarázta.


180706 BritGP pentek felirattal

Kapcsolódó tartalom