Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton: Legközelebb próbálom elkerülni a Ferrarikat…

Hamilton: Legközelebb próbálom elkerülni a Ferrarikat…

FIA, Sky Sports
Lewis Hamitlon a jövőben inkább megpróbálja elkerülni a Ferrarikat a rajtnál, a silverstone-i második helyére a történtek fényében pedig büszke.

Szólhatna a következő másfél hét akár arról is, hogy az idei világbajnokság két legnagyobb esélyese, Sebastian Vettel és Lewis Hamilton négyszeres világbajnokhoz méltó teljesítményt nyújtva ért el kimagasló eredményt a Brit Nagydíjon, ám úgy tűnik, kettejük valóban kalapemelést érdemlő futamát beárnyékolja a harmadik kanyarban történt baleset, mely meghatározta a silverstone-i megméretés képét.

Hamilton már a dobogós ünneplés után adott (pót)interjújában utalást tett arra, amit aztán a főnökei nem sokkal később a médiának már nyíltan is kimondtak: gyanúja szerint nem puszta véletlen volt, hogy Kimi Räikkönen megforgatta őt a rajtot követő kavarodásban.

A díjátadó utáni sajtótájékoztatón aztán e megjegyzése pontosítására kérték. „Én csak annyit mondok, hogy ez már a második futam volt, amelyen a Ferrarik kivettek egy Mercedest a versenyből az elején” – utalt arra, hogy a Francia Nagydíjon Vettel ütközött Valtteri Bottasszal. „Egy öt másodperces és egy tíz másodperces büntetést kaptak érte, ami nem tűnik… végső soron elrontotta a versenyt. Sok pontról van szó, Valtteri és én is sokat vesztettünk ezzel a két esettel. És természetesen versenyhelyzetről volt szó, de nem látom, mi van mögöttem.”

„De legközelebb próbálok jobban helyezkedni, hogy ne legyek a vörös autók közelében, mert ki tudja, mi fog történni legközelebb… Keményen kell dolgoznunk csapatként, el kell foglalnunk az első sort, és biztosítanunk kell, hogy biztosan ezek előtt a srácok előtt legyünk.”

Megkérdezték, ezek után vannak-e aggályai, s ha igen, beszél-e erről a Ferrarival vagy mással. „Nincsenek aggályaim. Nincs semmilyen aggályom” – ismételte.

Lewis Hamilton (fotó: XPB) Lewis Hamilton (fotó: XPB)

Később fölvetették, talán nem csak Räikkönent és a Ferrarit hibáztathatja, hiszen ha jól sikerül a rajtja, és megőrzi első helyét, eleve elkerülte volna a balesetet. „A problémám nem a rossz rajt volt, hanem az, hogy Räikkönen Ferrarija nekem jött a hármas kanyarban” – kontrázott. „De ez most már nem számít. Még így is látom a pozitívumokat a versenyből, a második hellyel pedig a lehető legkevesebb pontot veszítettem Vettellel szemben. Csak hetet, aminek örülök. És most tovább kell nyomnom.”

Hamilton a baleset után a rádióban azt mondta, úgy érzi, sérült az autója, ami furcsán viselkedik. Később kiderült, ez csak vaklárma volt. „Az autó hátulja elkezdett mozogni, főleg a balos kanyarokban. Aggódtam emiatt, mert attól féltem, hogy elvesztettem valamit a padlólemezből. Nem volt magyarázat a jelenségre, de aztán javult. Állítottam pár dolgon, onnantól már jobban kézben tartottam az autót, és egyre jobb lett a tempóm. Hálás vagyok, hogy az autóm egyben maradt. A második helyig visszatérni pedig óriási, határozottan elfogadom, és a saját versenyzésemmel is nagyon elégedett vagyok. De keményebben kell dolgoznunk.”

Bár úgy tűnt, Hamilton a baleset után kicsit kizökkent, és Ausztriához hasonlóan ismét a történtekkel kezd el foglalkozni az előtte álló feladatok helyett, ezúttal hamar összeszedte magát fejben, és sűrű előzésekbe kezdve tört előre. „Egyszerűen tudtam, hogy még sok van hátra. Az indulásnál éreztem, hogy gyenge a rajtom. Azt láttam csak, hogy minden autó meg tud előzni, ami elég nagy csapás volt. De mentem tovább leszegett fejjel, mert nagyszerű volt a közönségem. Láttam őket a lelátón, ahogyan minden körben üdvözölnek, és ezt is arra használtam, hogy végig tudjam csinálni.

„Elhittem, hogy még mindig lehet ebből nagy eredmény, és hogy sok pontot szerezhetek. Mindig ilyen a mentalitásom. Utolsó voltam, de akkor is elhittem, hogy nyerhetek. Ahhoz, hogy visszanyerjek ilyen sok pontot, szükségem is van erre a mentalitásra” – állapította meg Hamilton, aki a futamot követően győzelme elmaradása ellenére is kiment a célegyenesben összezsúfolódott tömeghez, hogy megköszönje nekik az egész hétvégés buzdítást.

Borítókép: Lewis Hamilton (fotó: XPB)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek