Musorujsag
Élő Eredmények

Képes még hinni a McLarenben Alonso?

Képes még hinni a McLarenben Alonso?

Sky Sports, Motorsport-Total
Saját és közös múltjukból kiindulva Jenson Button nem biztos abban, hogy Fernando Alonso képes még hinni a McLarenben, és rábólint az F1-es folytatásra.

Fernando Alonso 2014 végén azért szerződött a McLarenhez, mert úgy érezte, a Ferrarival vakvágányra futott, technikai lemaradásuk miatt nem lesz esélye velük bajnoki címet nyerni. Ehhez képest a Wokingban eltöltött három és fél szezonja alatt még futamgyőzelem sem jutott neki, és a csapat viszonyait látva egyre nagyobb kérdés, egyáltalán lesz-e még kedve a 2019-es folytatáshoz.

Jenson Button pontosan tudja, milyen motivációölő tud lenni a folyamatos sikertelenség, 2016-ban azért is döntött a visszavonulás mellett, mert a szenvedésük teljesen elvette a kedvét az F1-től, és mint utólag bevallotta, már azt is bánja, hogy a második félévét egyáltalán végigcsinálta, mert akkor már nem tudott maximumot nyújtani.

A hétvégén Silverstone-ban a brit a Sky Sports alkalmi szakértőjeként dolgozott, és volt kollégája szomorú helyzetéről is elmondta véleményét. Hasonlóan a témában korábban szintén nyilatkozó Lewis Hamiltonhoz, ő sem tartja elképzelhetetlennek a kétszeres bajnok év végi F1-es búcsúját. „Tudom, hogy milyen helyzetben van most, és elég csak hallgatni a rádiózásait. Azok a kijelentések a versenyzők valódi érzelmeit adják vissza” – utalt a spanyol ingerült megnyilvánulásaira. „A McLaren továbbra is a középmezőnyben küzd, és Fernando teljesítményének egyetlen mércéjét az jelenti, hogy legyőzi-e a csapattársát. És ezt elég simán meg is teszi.”

Fernando Alonso (fotó: XPB) Fernando Alonso (fotó: XPB)

Hogy a győzelem nagyon hiányzik neki, azt Alonso sem titkolta. „Négy éve vagyok a McLarennél, és az idő nagy részében problémáink voltak. Idén legalább már folyamatosan pontszerzők vagyunk, de a győzelemre továbbra sincs esélyünk. És én sem vagyok más, mint más versenyző” – jegyezte meg.

Button szerint ebben nincs is semmi meglepő. „Kétszeres világbajnokként nem fogsz tudni hirtelen örülni egy kilencedik helynek. Ez semmi, ehhez nem lehet hozzászokni. Azt sem tudom, mit kezd a jövőjével. A McLarennek nagy változásokra van szüksége. Vajon hisz még bennük? Ha nem, akkor tényleg mennie kellene.”

Versenyzés nélkül viszont aligha lesz meg. „Abban biztos vagyok, hogy versenyezni fog, mindegy, hogy hol. Ha egy hétvégén nem ül versenyautóban, akkor is gokartozik, mindig csak vezet. Megállás nélkül a gázt tapossa, ő már csak ilyen, szüksége van erre. Idén nyert Le Mans-ban, most már csak az Indy 500-as siker hiányzik neki. És egy ilyen kaliberű versenyző sosem fog tudni hozzászokni a szürke középmezőnyhöz, bármennyire is szeretné a Forma–1-ben folytatni.”

Borítókép: Jenson Button és Fernando Alonso (Fotó: Moy / XPB Images)

További tartalmak