Musorujsag
Élő Eredmények

Bottas vigasza: nyeretlenül is Hamilton szintjén

Bottas vigasza: nyeretlenül is Hamilton szintjén

Autosport, Speedweek
Az élmezőnyből az ő triplahétvégéje alakult a legrosszabbul, és a teljes idény egyik legpechesebb versenyzője is ő, Valtteri Bottas mégis elégedett lehet 2018-as teljesítményével, amely hamarosan új szerződést is hozhat számára.

Hiába ül egy Mercedesben, és nyílt már rá többször is lehetősége, Valtteri Bottas még mindig futamgyőzelem nélkül áll 2018-ban, miközben a bajnokságban már csak ötödik, 67 pontos hátránnyal Sebastian Vettel mögött. A finn egyszerűen képtelen szabadulni a balszerencséjétől. Azerbajdzsánban az utolsó előtti körben kapott defektje nemcsak egy biztos győzelemtől fosztotta meg, de annak lehetőségétől is, hogy életében először bajnoki éllovas legyen. Előtte Kínában a rosszkor érkező biztonsági autó miatt vesztette el a vezető helyét, Ausztriában pedig a Mercedes rossz rajtszisztémája révén, pedig a pole-ból indult.

Bottas számára a triplahétvége sem alakult valami jól. Franciaországban kilökték az első kanyarban, a sérült autójával pedig csak a 7. helyig tudott visszakapaszkodni. Ausztriában már a verseny elején megadta magát a Mercedese, Nagy-Britanniában pedig hiába hajtott a győzelemre remek rajtja és kockáztatós taktikája után, mivel elfogyott a gumija, a 4. helyig csúszott vissza. E három hét alatt mindössze 18 pontot gyűjtött, amivel csak a 7. legeredményesebb versenyző volt. Az élmezőnyből az 50 pontot kaszáló Sebastian Vettel, valamint a 48 egységet gyűjtő Kimi Räikkönen volt a legeredményesebb ebben az időszakban, őket Lewis Hamilton és Max Verstappen 43, Daniel Ricciardo 22, Kevin Magnussen pedig 20 ponttal követte.

Mindezek ellenére abszurd módon Bottas stabilabb pozícióban van a Mercedesnél, mint valaha. Az ellentmondás viszont csak látszólagos. Hiába ugyanis az elmaradó eredmények, az északi versenyző ettől még kiváló formában van, amit a kiegyensúlyozottsága, a párharcokban mutatott keménysége, határozottsága is bizonyít, továbbá az a tény is, hogy miközben egy éve bő 3 tized volt a lemaradása átlagban Lewis Hamiltonnal szemben, idén csak 0,059 másodperc van közöttük a brit javára.

Ezek alapján nem csoda, hogy a Mercedes vezetői máris biztosak benne, hogy új szerződést fognak aláírni Bottasszal 2019-re (és talán 2020-ra), s emiatt a finn is magabiztos a helyzete kapcsán. „Idén nem sikerült annyi pontot gyűjtenem, amennyit szerettem volna, mégis jó helyzetben vagyok annak köszönhetően, hogy a csapat által elvárt magas szinten teljesítettem. Nagyjából ez az a szint, amit én is elvárok magamtól. Ez pozitívum, még úgy is, hogy csak a csapat látja pontosan, hogy milyen teljesítményt nyújtok a hétvégéken.”

Gyakran a legnagyobb riválisok előtt, csak sosem a célban... (fotó: XPB) Gyakran a legnagyobb riválisok előtt, csak sosem a célban… (fotó: XPB)

Házon belüli megítélését még az sem befolyásolja, hogy már 10 verseny óta nyeretlen. „A jövőd szempontjából mindig jól jön, ha nyerni tudsz párszor, de a csapatom legalább tudja, hogy pontosan milyen teljesítményt nyújtok, és azt is, hogy milyen irányban fejlődöm.”

Az elmúlt hétvégéken Toto Wolff is csak dicsérni tudta Bottast, aki nem egyszer alaposan megnehezítette már Hamilton életét. Az osztrák Silverstone után is hangsúlyozta, hogy csak a kockázatos taktikájuk miatt maradt le a dobogóról, mivel a hajrára elfogyott a gumija.

Bottas maga is úgy véli, jobb versenyző, mint első mercedeses évében volt, és különösen örül annak, hogy idén nem voltak olyan hullámvölgyei, mint amilyenekbe tavaly belefutott. „Úgy érzem, sikerült javítanom a gyengeségeimen és az erősségeimen. A teljesítményünk összességében közelebb van egymáséhoz, sokkal kisebbek a különbségek köztem és Lewis között, mint korábban voltak. Nem számít, hogy éppen jó-e vagy rossz az autó vezethetősége, úgy érzem, hogy folyamatosan ki tudom hozni belőle a legtöbbet, és emiatt ilyen szoros” – vélekedett házi csatájukról.

Egy-egy győzelem azért már nagyon kijárna neki, és bármennyire is tudja, milyen szinten áll, alighanem a lelkének is jót tenne.

Borítókép: Valtteri Bottas (fotó: XPB)

További tartalmak