Musorujsag
Élő Eredmények

Pirelli: Ennyit az ostoba összeesküvés-elméletről

Pirelli: Ennyit az ostoba összeesküvés-elméletről

Motorsport
A Ferrari-sikert hozó Brit Nagydíj bebizonyította, hogy ostobaság volt azzal vádolni a Pirellit, hogy a Mercedesnek kedvezett, amikor úgy döntött, néhány helyszín esetében változtat abroncsain – jelentette ki az F1 gumiszállítójának sportigazgatója, Mario Isola.

Amikor a Pirelli bejelentette, hogy három újraaszfaltozott versenypályára (a spanyol, a francia és a brit hétvégére) a megszokottnál 0,4 milliméterrel vékonyabb futófelületű gumiabroncsokat szállít, sokan úgy érezték, a cég ezzel a Mercedest segíti, hiszen a tesztek során elsősorban a címvédőnek gyűlt meg a baja a hólyagosodással, amit a módosítással el kívántak kerülni.

A Spanyol Nagydíjon történtek látszólag megerősítették ezt a fölvetést, a Ferrari ugyanis gyengélkedett, míg a Mercedes győzelmet aratott, sőt később Franciaországban is a címvédő örülhetett, igaz, addigra már a Ferrari is elhintette, szükség volt a módosításra…

Sebastian Vettel és Valtteri Bottas (fotó: MTI/EPA) Sebastian Vettel és Valtteri Bottas (fotó: MTI/EPA)

A gumiszállító sportigazgatója, Mario Isola többször elmondta, a tesztek után minden csapat panaszkodott a nagymértékű hólyagosodásra, lépésük tehát kézenfekvő volt. A Brit Nagydíj után már az eredmények is úgy alakultak, hogy a Pirelli elmondhatta, valóban nem a Mercedes favorizálása miatt váltottak, Silverstone-ban ugyanis a Ferrari nyert, és a gumikat is ők óvták jobban (ebben az új diffúzor és a padlólemez is segítségükre volt, amivel a gumikezelésen kívántak javítani).

„Silverstone-ban sem voltunk messze a hólyagosodással, a megszokott abroncsokkal pedig biztos, hogy a probléma jelentkezett volna” – nyilatkozta az olasz szakember. „Ezekkel a vékonyabb futófelületű gumikkal viszont valódi versenyt futhattak, hiszen kijöhetett az autó valódi teljesítménye, és semmi sem befolyásolta az egyensúlyt” – magyarázta.

Kiemelte, a Pirelli sosem kíván szándékosan előnybe, avagy hátrányba hozni egy Forma–1-es alakulatot. „Fontos, hogy a barcelonai teszten ezt bizonyítottuk is” – utalt arra, hogy Sebastian Vettel, a Ferrari német klasszisa a szóban forgó gyakorlást követően beszélt arról, hogy a hagyományos gumikkal rosszabbul alakult volna a futama. „Bocsánat, hogy ezt mondom, de ez az összeesküvés-elmélet ez ostobaság. Mindenkinek mi szállítjuk a gumikat, bárki nyer, Pirelli-abroncsokkal fog nyerni. Nem származna semmi előnyünk abból, ha valakit támogatnánk” – zárta gondolatát.

Mario Isola (Fotó: XPB) Mario Isola (Fotó: XPB)
Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak