Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel a hátán viszi a Ferrarit – Webber

Vettel a hátán viszi a Ferrarit – Webber

Speedweek
Roger Federer és Rafael Nadal rivalizálásához hasonlította Mark Webber az idei bajnokság két esélyesének küzdelmét. Szerinte Sebastian Vettel a 2018-as sikerrel érné el pályafutása csúcsát.

Amikor 2009 és 2013 között folyamatosan a világbajnoki címért küzdött Sebastian Vettel, azt Mark Webber még nem annyira élvezte, hiszen csapattársként az egyik fő ellenfele volt. Most viszont, hogy jó ideje már csak külső szemlélőként figyeli az F1 eseményeit, annál jobban lenyűgözi, amit lát. 2017 után idén újra Vettel és Lewis Hamilton a bajnoki cím két fő esélyese, párharcuk viszont a tavalyinál is kiélezettebbnek tűnik.

A manapság a Channel 4 brit tévécsatornán szakértő Webber úgy érzi, álomszerű ez a felállás. „A párharcuk óriási. Egy igazi rivalizálás két férfi között, akiknek a személyisége nem is lehetne ennél ellentétesebb. Az egyik oldalon a racionális német, a másikon az ösztönből versenyző. És semennyit sem engednek a másiknak, olyanok, mint Roger Federer és Rafael Nadal” – élt teniszes hasonlattal.

A párharc résztvevői sem titkolják, mennyire sokat követel tőlük, hogy ilyen kemény ellenféllel van dolguk. Hamilton már tavaly pályafutása legnehezebb harcaként beszélt a bajnoki versenyfutásukról, és az idei év erre még rá is tett egy lapáttal.

De Webber szerint Vettel számára sem létezhet nagyobb kihívás a mostaninál – két okból sem. Egyrészt a 2007 óta nyeretlen Ferrarit kéne sikerre vezetnie, megismételve példaképe, Michael Schumacher tettét, másfelől generációja egyik legjobb versenyzőjét kellene legyőznie, aki mögött egy domináns csapat áll, akit az adott szabályrendszerben még senkinek sem sikerült legyőznie. A kettőt egyszerre összehozni maga lenne a csúcsok csúcsa a jelenlegi bajnoki éllovas számára. „Vettel a hátán viszi a Ferrarit. Nem is, inkább egész Olaszországot” – állapította meg róla volt csapattársa. „De ezzel a penge élén táncol, és nagyon könnyű hősből senkivé válni. Vettel számára ez a végső kihívás. Sebastian tudja, hogy egy nagyon-nagyon jó csapatot kell legyőznie, és itt nemcsak Hamiltonra gondolok, hanem Bottasra is.”

Lewis Hamilton és Sebastian Vettel (fotó: MTI/EPA) Lewis Hamilton és Sebastian Vettel (fotó: MTI/EPA)

Szerinte egy ilyen nagy nyomással járó helyzetben nem csoda, ha a német időnként meginog, mint tette idén Bakuban vagy Franciaországban. Az már más kérdés, mindez belefér-e majd a végelszámolásnál. „Vettelnél időről időre láthatunk pár kisebb hibát, de ahhoz, hogy a Ferrarival világbajnok legyen év végén, makulátlannak kell maradnia. És mindezt egy elképesztően erős Hamilton ellen. Lewis egy körön talán még Sennánál is jobb, briliáns a vegyes időjárási körülmények között, és képes kompenzálni az autója hibáit is” – méltatta a címvédőt is Webber.

A Ferrarihoz közel álló szakíró, Leo Turrini eközben éppen a Vettelre nehezedő nyomás kapcsán jegyezte meg: néha az olasz sajtó is többet segíthetne a négyszeres bajnoknak, hogy célt érhessen. „Amikor Kanadában nyert, mindenki áradozott róla, hogy »Hű, ő (Gilles) Villeneuve és Schumacher méltó utódja!« Aztán az olyan rajtok után, amilyen a franciaországi volt, hirtelen darabokra szedték, mondván, még rajtolni sem tud rendesen. Már bocsánat, de itt egy négyszeres világbajnokról beszélünk! Hogyan fecseghetnek olyasmiket, hogy egy ilyen ember nem boldogul a nyomással?” – tette föl a kérdést, és intette egyúttal visszafogottságra a hazai sajtót.

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak