Musorujsag
Élő Eredmények

Leválthatják a Ferrari elnökét?

Leválthatják a Ferrari elnökét?

Reuters, Automotive Week
Új elnöke lehet a Ferrarinak? Szombaton sajtóhírek szerint a FIAT és a lovas márka igazgatótanácsa is a jelenleg betegszabadságon lévő Sergio Marchionne utódlásáról tanácskozik.

A Ferrari F1-es csapatának jövőjét is befolyásoló, a FIAT-tal és a Ferrarival kapcsolatos változásokról találgat a sajtó. Az Automotive News névtelen forrásokra hivatkozva állítja, szombaton egymástól függetlenül a Fiat-Chrysler (FCA) és a Ferrari elnöksége is ülést tart, és arról tanácskozik, hogy ki vegye át Sergio Marchionne feladatait.

Az olasz jelenleg mindkét márka elnöki pozícióját betölti, az FCA-t 2004 óta irányítja, és ő mentette meg a FIAT-ot a csődtől. A Ferrari élére 2014 őszén került, Luca di Montezemolótól átvéve a tisztséget. Az FCA-val a következő évben lejár a szerződése, és nem is tervezte folytatni a munkát, ám korábbi nyilatkozatai alapján a Ferrari elnöki pozíciójáról nem akart lemondani.

Hogy most mégis az utódját (vagy helyettesét?) keresik, az egy egészségével kapcsolatos problémának köszönhető. A 66 éves Marchionne egy ideje betegszabadságon van, nemrég műtötték a jobb vállát, és a pletykák szerint a felépülése tovább tart, mint elsőre gondolták. Legutóbb június 26-án, egy olaszországi eseményen állt a nyilvánosság elé, azóta rehabilitáción van.

Állítólag emiatt tart most válságértekezletet a két márka (valamint a szintén az ő elnöksége alatt működő CNH). Az Automotive News beszámolója szerint jó eséllyel mindkét szerepkörét másra ruházhatják át, módosítva Marchionne eredeti terveit. Egyik belső forrásuktól úgy tudják, hogy a Ferrari elnöki tisztségét az Agnelli-örökös, John Elkann veheti át, míg egy másik forrásuk szerint ügyvezető igazgatónak a jelenlegi elnökségi tagot, az egyiptomi Louis Carey Camillerit nevezhetik ki, aki korábban a Philip Morris elnöke is volt.

A Ferrari szóvivője pénteken nem kommentálta az elnökségi ülésről szóló hírt, ahogy az FCA szóvivője sem a sajátjukéról szólót.

Amennyiben viszont sor kerülne a személycserére, annak komoly hatása lehet a Ferrari F1-es helyzetére is. Marchionne színre lépése óta új irányokba terelte a márkát, igazi politikai erőre tett szert, és a gyártók Liberty Mediával folytatott harcainak hangadója lett. A 2021-es megújulásról folyó tárgyalásokon is ő képviselte a vörösöket, emellett hosszú távú tervei vannak Maranellóval, melynek részeként a Haasszal szorosra fűzött kapcsolatuk után a Sauber révén az Alfa Romeót is visszavezette a királykategóriába,  és e kapcsolatokat a Ferrari versenyképességének és politikai hatalmának növelésére is igyekezett felhasználni.

180718 NemetGP idotabla

Borítókép: Sergio Marchionne (Fotó: XPB)

További tartalmak