Verstappen Vettel védelmében: Ez bárkivel megeshetett volna

A védelmébe vette a hazai győzelmet eldobó Sebastian Vettelt, az idény elején szintén sok kritikát kapó Max Verstappen.

Sebastian Vettel (fotó: XPB)

Nem először mért el egy féktávot idén Sebastian Vettel, ám míg a bakui előzési kísérletével és a franciaországi rajtbalesetével csak pontokat veszített, Hockenheimben nem folytathatta a versenyt, és a hazai győzelem lehetőségét szalasztotta el.


Volt csapattársa, Mark Webber éppen egy Német Nagydíj előtt közzétett interjúban beszélt arról, hogy közös éveikben megfigyelte, Vettel legfőbb gyengeségét az jelenti, hogy zavarba hozható a kiszámíthatatlan helyzetekben, és gyakran gyűlt meg a baja például a boxutcai féktávokkal is, amiket egyszerűen nem érzett igazán. A mostani versenyen valamilyen szinten mindkettő adva volt: a kiszámíthatatlanságot az esőzés szolgáltatta, és ezzel lett oda a szárazon hasznos viszonyítási pont is a Sachs-kanyar féktávján.


Vettelt már e hétvégét megelőzően is többször bírálták be-becsúszó hibái miatt, a mostani eset pedig újra beindíthatja a kritikagyárat, ám kiesése után egy nem várt személy sietett a védelmére: Max Verstappen. Ha valaki, ő pontosan tudja, milyen érzés elrontott versenyek után a negatív véleményeket hallgatni, és most enyhítő körülményként felhívta a figyelmet: a hockenheimi bolond időjárás bárki vesztét okozhatta volna.


„Rendkívül nehéz volt a pályán, főleg abban a kanyarban. Ha csak a legkisebb mértékben is blokkolod a kerekeket, azonnal kicsúszol. Nagyon nehéz körülmények uralkodtak, és ilyenkor megeshet az ilyesmi” – mentegette kollégáját a Red Bull-os, aki szerint most az sem számított, hogy Vettel idén már nem először hibázott. „Nos, hibák… Nehéz körülmények uralkodtak, bárki mással is nagyon könnyen megtörténhetett volna ugyanez.”
Max Verstappen (fotó: XPB) Max Verstappen (fotó: XPB)


Noha a felelősséget magára vállalta, Vettel is úgy érezte, hogy jó adag balszerencse is volt a kiesésében. „Követtem már el ennél sokkal nagyobb hibákat is” – állapította meg, hozzátéve, ha másik kanyarban történik ugyanez, talán gond nélkül folytathatta volna.


A helyzet valóban nem volt egyszerű, hiszen a pálya csúszóssá vált az eső miatt, de nem volt elég vizes ahhoz, hogy slickekről köztes esőgumira váltsanak. Ezt a cserélő, majd visszacserélő Verstappen is megerősítette. „Ilyenkor próbálsz mindenhol tapadást keresni, de túl nagy kockázatot sem akarsz vállalni, hiszen már a zsebedben a sok pont. Nem akarod megkockáztatni, hogy elveszítsd őket egy kicsúszással. A kockázatot viszont nehéz felmérni, és abban a pillanatban, hogy blokkolsz, máris kirepülsz a pályáról” – elemezte a helyzetet Verstappen.


Vettel ennek ellenére nem érezte mentségnek a nehéz időjárási viszonyokat. „Az időjárás mindenki életét ugyanúgy megnehezítette. Szerintem elég száraz volt a pálya ahhoz, hogy azokon a gumikon maradjunk, és a verseny alakulása is megmutatta, hogy a slick volt a jó választás. A pálya nagy része akkor még száraz volt. Bizonyos szempontból jobb érzés, amikor látványos módon kirepülsz, mert olyankor legalább tényleg valami nagy hibát követsz el. De most egy kicsi hibáról volt szó, aminek komoly következményei lettek. Nagyon mérges vagyok magamra” – fogalmazott az idei első nullázásával a bajnokságban második helyre visszacsúszó ferraris.