Musorujsag
Élő Eredmények

Nem Verstappen, Gasly volt a legjobb Red Bull-os esőben

Nem Verstappen, Gasly volt a legjobb Red Bull-os esőben

Sky Sports, Autosport, Motorsport-Total
Nem Max Verstappen, és nem is Daniel Ricciardo, Pierre Gasly volt az úr az esőben a Red Bull-táboron belül!

A múlt évi esős tapasztalatokra, vagy a 2016-os Brazil Nagydíjra alapozva azt gondolhattuk, a Red Bull és Max Verstappen nagy esélyét hozza el a hungaroringi időmérő edzést megfűszerező eső. Tévedés volt. A holland és csapata meglepő módon igencsak szenvedett a vízen, és csak a 7. rajthely jutott nekik.

„Az autó nem működött, és nem tudom, miért. Nem volt tapadása, nem tudtunk mit kezdeni vele. Idén egyáltalán nem megy jól az esőben. És ez igaz az újraindításokra is, amikor hidegek a gumik. Bakuban és Hockenheimben is nehezen tartottuk akkor a lépést. Tavaly mindig ment, idén más a helyzet. Nincs tapadás, az extrém esőgumikon szenvedtünk, és a köztes esőgumin sem voltunk valami fantasztikusak. Sokat csúszkáltunk, blokkoltak a kerekek – mintha tojásokon lépdelnél” – összegezte szokatlan tapasztalatait Verstappen.

Max Verstappen (fotó: Red Bull) Max Verstappen (fotó: Red Bull)

Ennél szokatlanabb volt, hogy miközben ő vergődött, a Red Bull testvércsapata, a Toro Rosso  szárnyalt. Mindkét versenyzőjük bejutott a Q3-ba, Brendon Hartley F1-es pályafutása során először, Pierre Gasly pedig az egész Red Bull legjobbja lett a Verstappen előtt megszerzett 6. rajtkockájával.

„Ez egyszerűen hihetetlen” – lelkendezett a saját csúcsát jelentő bahreini rajthelyétől eggyel elmaradó francia. „Őrült időmérő volt! A slicket, a köztes gumit és az esőgumit is használtam, és fantasztikus munkát végzett a csapat. Nehéz hétvégénk volt, és a hatodik rajthely egészen hihetetlen. Nehéz volt, mert a körülmények minden második körben változtak. Jó döntéseket hoztunk, én is próbáltam jó visszajelzéseket adni a csapatnak. A slickeket, az intereket és az esőgumikat is a megfelelő időben használtuk – jól dolgozott a csapat.”

Hogy meg is tudja-e tartani ezt a kedvező pozíciót, az már más kérdés. A Red Bull talán jobb lehet vasárnap, ám szerinte a pontszerzésre így is van esélyük. „Már a hétvége elejétől jól működik az autó ezen a pályán. Szeretem is ezt a pályát, és tudtam, hogy jó esélyt kínál majd számunkra. Eddig minden remekül ment, de a legfontosabb, hogy holnap is így maradjon. Max közvetlenül mögöttem van, Daniel szintén mögöttünk, és nagyon gyorsak, így nehéz lesz magunk mögött tartanunk őket. De keményen próbálkozunk, és mindkét autónkkal a legjobb tízben akarunk végezni.”

A Toro Rosso öröme (fotó:Toro Rosso) A Toro Rosso öröme (fotó:Toro Rosso)

Némi örömre csapattársának, Hartleynak is volt oka a Q3-as debütálása után. „Nagyon nehéz körülmények uralkodtak. Sokszor mondta a mérnököm, hogy csak egy lövésem lesz. Az autót jónak éreztem, de kicsit csalódott vagyok, hogy a Q3 legvégén elkövettem egy hibát, átléptem a határt. Ennyi hiányzott a csapattársammal szemben. Jó lett volna előtte végezni, de azért remek eredmény, hogy mindkét autóval a Q3-ba kerültünk. Nekem ez volt az első alkalom, ami szép eredmény. Erős hétvégénk van, szeretnék holnap a pontszerzők között maradni” – fogalmazott a csapattársától fél másodpercet kapó, ezzel a 8. rajthelyet megszerző új-zélandi.

180729 Idotabla vasarnap

Borítókép: Pierre Gasly (fotó: XPB)

További tartalmak