Musorujsag
Élő Eredmények

Megbüntették Bottast a Ricciardóval történt ütközésért

Megbüntették Bottast a Ricciardóval történt ütközésért

FIA, Sky Sports
Utólag megbüntették Valtteri Bottast a Magyar Nagydíj hajrájában Daniel Ricciardóval történt ütközéséért.

Az FIA még a hungaroringi verseny leintése előtt jelezte, hogy vizsgálatot indít Valtteri Bottas ellen a futam 68. körében történt ütközés miatt. A finn Daniel Ricciardo ellen próbált védekezni a pálya első kanyarjában, ám miközben az ausztrál autója már előrébb volt, ő túl rövidre vette a féktávot a sérült első szárnnyal futó Mercedesszel, és belső ívről belecsúszott ellenfelébe, jelentősen megrongálva az ő autóját is.

Bár Bottas és Toto Wolff versenybalesetnek tartotta az incidenst, az FIA másképp látta: 10 másodperces időbüntetéssel sújtotta őt. Az 5. helyen célba érő finn ezzel pozíciót nem vesztett, mivel Pierre Gaslyval szemben 23,273 másodperces előnnyel intette le a kockás zászló.

„Bottas sérült első szárnnyal haladt a korábbi baleset után. Ahogy a két autó közelített az 1-es kanyar felé, Ricciardo kívül volt, és elég helyet hagyott. A rossz versenyíven és az első szárny sérülése miatt kisebb leszorítóerővel Bottas blokkolta a kerekét, és összeütközött Ricciardóval, akit lekényszerített a pályáról, sérülést okozva az autóján. Mindkét autó folytatni tudta. A bíróság úgy döntött, 10 másodperces büntetést szab ki, amit hozzáad az időeredményéhez, emellett két büntetőpontot is kioszt” – állt az FIA hivatalos indoklásában.

Valtteri Bottas és Daniel Ricciardo balesete (fotó: Formula1/Twitter) Valtteri Bottas és Daniel Ricciardo balesete (fotó: Formula1/Twitter)

A büntetés kapcsán Martin Brundle F1-es szakértő megjegyezte: „Egyértelműen Bottas volt a hibás, de ez a büntetés nagyobb, mint amit Vettel kapott Franciaországban az ő kilökéséért.” A mértékén talán lehet vitázni (ne feledjük, ez nem rajt utáni helyzet volt), a szankció így is súlytalan volt a végeredmény szempontjából.

Ricciardo egyébként elfogadható érvnek tartotta a Mercedes sérülését, még ha a baleset szerinte is az ellenfele „érdeme” volt. „Én úgy érzem, mindent megtettem, amit tudtam, elég helyet hagytam. De gyanítom, hogy a sérülése miatt elég nehéz helyzetben volt. De mindenképpen túlment a határon” – mondta a történtekről az ausztrál a Sky Sportsnak.

A végül Bottas előtt, a 4. helyen célba érő Red Bull-os kiemelte, nem akart semmit a véletlenre bízni, ezért indított utána még egy (sikeres) támadást a finn ellen. „Szerettem volna a pályán kivívni a pozíciót ahelyett, hogy csak várok a büntetésre.”

Borítókép: Valtteri Bottas és Daniel Ricciardo balesete (fotó: Formula1/Twitter)

További tartalmak