Hamilton: Amikor megnyerek egy futamot, rögtön beugrik, hogy honnan indulva értem el azt az eredményt

Lewis Hamilton az M4 Sport riporterének, Ujvári Máténak adott exkluzív interjút a Hungaroringen.

Lewis, sűrű mostanában az életed, bár igazából az egész Forma-1-é, hiszen hat héten belül ez az ötödik versenyhétvége. Hogy tetszett ez az intenzív időszak?
Nekem nem okozott problémát. Engem a gokart nevelt, és ott szinte minden héten versenyeztünk. A gyerekek minden hétvégén játszani szeretnének, én pedig a Forma-1-gyel vagyok így. A csapatnak persze fárasztó volt a rengeteg utazás, ez mindenkin éreztette a hatását. Ennek ellenére, ha bárkit megkérdeznél a csapatból, szerintem senki nem panaszkodna. Ők is szeretik a futamhétvégéket, a kimerítő kihívásokat, ezt az egész hullámvasutazást, amit a Forma-1 jelent.

Nem tudom hallottad-e a jövő évi terveket, de a Liberty Media nemhivatalosan azt állította, hogy nem szeretne ennyire sűrű naptárat.
Nem ismerem a terveket. Szerintem néha muszáj lesz kettőt egymás mellé tenni, hogy beleférjünk a szezonba. Ha emiatt a hosszabb lenne az idény, akkor én ezt nem támogatnám. Már a márciustól november végéig tartó szezon is hosszú, inkább rövidíteni kellene. Szerintem pont, hogy több, közvetlenül egymást követő versenyhétvégére lenne szükség, én szeretem őket. Múlt héten Hockenheimben voltunk, utána három napig pihentünk és edzettünk, majd megérkeztünk erre a gyönyörű helyre.

Motor Racing - Formula One World Championship - German Grand Prix - Race Day - Hockenheim, Germany

Említetted a Német Nagydíjat, amit megnyertél. Mi az első dolog, ami beugrik Hockenheimről?
Alapvetően nincsenek jó emlékeim Hockenheimről. Nem tudom pontosan, hogy miért. Az idei futam után viszont olyan boldogságot éreztem, amilyet már nagyon régóta nem. Ez a győzelem többet ért nekem, mint a többi, amit idén értem el. Valószínűleg azért érzem így, mert mindig a tökéletességre törekszem. Néha úgy nyertem, hogy azért voltak hibák, és ilyenkor úgy vagyok vele, hogy jó érzés, viszont ott van az a bizonyos „de.” Németországban nagyon közel jártam a tökéletes versenyhez. Örültem a teljesítményemnek, de még mindig van miben fejlődnöm.
Érdekes volt a német hétvége, láttuk az időmérőn történteket, aztán a futamon Vettel hibáját. Neked is volt egy megkérdőjelezhető manővered, ami miatt a be is idéztek téged a versenybírók. Végül csak megrovásban részesítettek. Mi történt pontosan, a te szemszögedből? Hallottuk a rádiót, ahogy kétségbeesetten hívnak be, ami nekünk vicces volt, neked valószínűleg kevésbé.
Akkor a tizennegyedik helyről rajtolva épp harmadik voltam. Valtteri kiállt előttem, így a második helyen találtam magam. Az abroncsaim rendben voltak, és ahhoz nem esett elég eső, hogy megérje feltenni az átmeneti, vagy az esőgumikat. Én úgy gondoltam, hogy nem kell a boxba mennem, erre rámszóltak, hogy álljak ki. Kicsit összezavarodtam, mert nem ugyanazt akartuk. A csapat sokkal jobban rálát a verseny egészére, például a várható időjárásra, én viszont a pálya egy pontján haladok. A biztonsági autó mögött vonatozva érdekes volt szembesülni azzal, hogy például a kettes kanyar az egyik körben száraz volt, a következőben már nedves. Ugyanez a hatos kanyarral. Ilyen körülmények között nem könnyű jó stratégiai döntést hozni.

Motor Racing - Formula One World Championship - German Grand Prix - Race Day - Hockenheim, Germany

Amikor a tévénézők csak esőcseppeket látnak a kamerákon, nekünk az sokkal intenzívebbnek tűnik, mint valójában, mert óriási tempóval megyünk az esőben. Ilyenkor meglepetésként tud érni, amikor egy kanyar száraz. Megjegyezted, hogy száraz, de a következő körben lehet, hogy már nedves. Nem látjuk tisztán, inkább csak érezzük, ezért óvatosan kell autóznunk. Szóval úgy éreztem, hogy kinn kell maradnom, de a rádión az ellenkezőjét mondták. Általában hallgatok a csapatra, ám itt nem voltam biztos benne, hogy ez a helyes döntés. Elindultam be, majd szóltak, hogy maradjak kinn. Visszaevickéltem a pályára, de közben szóltak, hogy mégis menjek be… Utólag tényleg vicces, de figyelnünk kell, hogy többet ne kövessünk el ilyen hibát.

Szerinted jó döntés volt a megrovás ezért az esetért? Sokan azt hangoztatták, hogy talán az ötmásodperces büntetés igazságosabb lett volna.
Néztem vissza hasonló eseteket, tavaly itt talán Grosjean sodródott le a négyes kanyarban, és áthajtásos büntetést kapott érte, ami szerintem túl erős volt. Nagyon nehéz dolga van a versenybíróknak, mert nincs két ugyanolyan kihágás. Sok pályán a boxutcába be- és kimenet sem szabad átvágni a fehér vonalon. Valamilyen büntetést kapnom kellett, a megrovás pedig annak minősül, és maximum hármat lehet kapni egy szezonban. Nem tűnik nagy büntetésnek, de könnyen össze lehet szedni még kettőt, és akkor bajban vagy. Az ilyen esetekre mindenképp figyelni kell, de kell valami egyensúly a rendszerbe. Bakuban például két autó ment egymás mellett nagy sebességgel a boxutca bejáraton, ami különösen veszélyes. Én nagyon lassan haladtam, végig kontrolláltam az autót. Tisztelem a versenybírókat, amiért így kezelték ezt az ügyet.

Lewis Hamilton es Ujvari Mate

A nagyszerű versenyed után valaki ezt mondta: egyértelmű, hogy Lewist sosem szabad leírni, legyen bárhol a mezőnyben. Tudod, kitől idéztem?
Nem, de úgy hangzik, mintha egy Team LH szurkoló mondta volna. Hihetetlen a támogatásuk.

Nico Rosberg mondta.
Na hát ő biztosan nem Team LH szurkoló!

Motor Racing - Formula One World Championship - Brazilian Grand Prix - Race Day - Sao Paulo, Brazil

Ki tudja…?
Néztem a verseny utáni reakciókat, és jó volt látni, hogy Nico milyen pozitívan állt hozzám. Visszatérve a Team LH-re: elképesztően jó érzés látni a támogatásukat. Szoros kapcsolat alakult ki közöttünk, minden helyszínen ott vannak. Olyan ez, mint egy család. A közösségi oldalakon is folyamatosan kapom tőlük a pozitív energiát. Szinte feltétel nélküli szeretet van közöttünk, ami leginkább csak családtagok között alakul ki. Gyönyörű dolog ez.

Képernyőfotó 2018-07-30 - 20.12.21

Ha már közösségi média: látszik, hogy milyen nyitott vagy a világ felé. Hadd osszak meg veled egy újabb idézetet. „Lewis összemossa a Forma-1-et Hollywooddal. Minden mozdulata megrendezett.” Jacques Villeneuve mondta. Mennyire fontos számodra korábbi versenyzők, kommentátorok, vagy bárkinek a véleménye?
Nem láttam ezt az interjút, nem tudom, hogy miért mondta. Nincs rejtegetnivalóm, az vagyok, akit láttok. Soha semmit nem rendezek meg, nem játszom meg magam. Amikor forgatok, mindig azt mondom az embereknek, hogy a természetesség a legfontosabb. Sosem olvasom el egy interjú előtt a kérdéseket, még akkor sem, amikor odaadják nekem. Nem akarom tudni, mire kíváncsiak. Amikor megnyerek egy futamot, rögtön beugrik, hogy honnan indulva értem el azt az eredményt. Beugrik a gyerekkorom története, majd ahogy hullámhegyeken és völgyeken át eljutottam idáig, ebbe a csapatba. Beugranak az út során felmerült kételyek. A napok, amikor a tükörbe nézve nagyon lent, vagy éppen fent éreztem magam. Minden átlagos dolog, ami szembejött velem, de néha épp nyomás alatt. Szerintem ez mindenkinek ismerős. Amikor minden ellened van, de te mégis sikerrel jársz, akkor ott nem lehet, nem tudsz semmit megjátszani. Az öröm szerintem mindig őszinte, legalábbis nálam az. Néha annyira boldog vagyok, hogy azt sem tudom, miként reagáljak. Mondok, vagy csinálok valamit, amibe csak utána gondolok bele. A szurkolóimmal is különleges a kapcsolatom. Hockenheimben több mint százezren jöttek ki a hétvége során. A többségük vörösbe öltözött, de közöttük fel lehetett fedezni brit zászlókat, és Team LH molinókat. Mindig őket kerestem a tekintetemmel. Komoly erőt merítek belőlük, mert miattam utaztak és spóroltak, hogy aztán élőben szorítsanak nekem. Egyetlen embernek. Nagyon sokat jelent ez nekem.

Utoljára még térjünk vissza a német hétvégére, amikor is új, 2020-ig szóló szerződést írtál alá a Mercedesszel. Abban az évben utolérheted Michael Schumachert, vagyis hétszeres világbajnok lehetsz. Ez a terv?
Soha nem úgy élem az életem, hogy mi „lehet.” A tetten van a hangsúly. Sosem azon mélázom, hogy ez, vagy az de jó lehet, nekem ez lényegtelen. Te lehetsz a cég vezetője, ahol dolgozol, vagy Budapest polgármestere. Minden attól függ, hogy mennyire akarod, mennyire vagy motivált, és mennyit teszel meg a célodért. A lehetőség adott, de fogalmam sincs, hogy egyelőre idén mi fog történni. Ez a szezon is kiszámíthatatlan. Én annyit tehetek, hogy próbálom irányítani a saját sorsomat azzal, hogy keményen dolgozom, edzem, és áldozatokat hozok. 2007-ben is mondhattam volna, hogy akár megnyerhetem a világbajnokságot. Vagy egy másik évben. Nekem viszont mindig a jelen számít. Lehet, hogy egy év múlva már nem is élek... Nem szabad ennyire előre gondolkodni. Most azon dolgozom, hogy meglegyen az ötödik cím, és ehhez is versenyről versenyre haladok.

Motor Racing - Formula One World Championship - Hungarian Grand Prix - Race Day - Budapest, Hungary

Jelenleg Valtteri Bottas a csapattársad, és ez még így lesz legalább egy, de akár két évig is. Amikor Toto Wolffal tárgyaltál, szóba került a csapattárs kérdése? Sebastian Vettel például azt mondta, hogy örülne, ha Kimi maradna mellette a Ferrarinál.
Amikor én tárgyalok, akkor sosem vonom be a csapattárs kérdését. Amikor megkérdezik tőlem, akkor elmondom a véleményemet, de sosem akarom befolyásolni a döntést. Ez a vezetők dolga. A jó munkakörnyezet viszont kiemelten fontos, és most kiválóan működik minden a Mercedesnél. Ha pedig valami jól működik, akkor azon nincs mit javítani. Nem volt szó Valtteriről. Amikor én leülök a szerződésemről beszélgetni, akkor csak arról van szó. Ettől függetlenül Bottas megkérdezett a jövőről, én pedig biztosítottam róla, hogy mindenben támogatom, és hogy csakis pozitív dolgokat tudok róla mondani a csapat felé.

Motor Racing - Formula One World Championship - Hungarian Grand Prix - Qualifying Day - Budapest, Hungary

Mondtad, hogy te a tettek embere vagy. Van terved a Magyar Nagydíj utáni szünetre?
Nincs igazán, nem vagyok jó tervezésben. Gondolkodtam róla, de a jövő héten még vannak programjaim. A családommal töltök el egy kis időt, aztán a legjobb barátomnak is tettem ígéretet, így azt sem hagyhatom ki. Majd csak utána kezdődik igazán nekem a nyári szünet, de fogalmam sincs, hova megyek. Fel kell vennem a kutyáimat, most épp Los Angelesben vannak, aztán elviszem őket valahova. Vicces, mert az emberek általában azt mondják, hogy felveszem a feleségemet, a gyerekeket, aztán irány nyaralni. Én pedig a kutyáimmal teszem ugyanezt!
Előre is jó pihenést, és sok sikert a Magyar Nagydíjhoz!
Köszönöm!