Musorujsag
Élő Eredmények

Visszavágott a Mercedes! Russell sikerével zárult a teszt

Visszavágott a Mercedes! Russell sikerével zárult a teszt

Boxutca
Délelőtt még a Ferrari állt az élen, a délutáni szakaszban viszont a nagy ellenfél, a Mercedes is begyújtotta a rakétákat, és a tesztpilóta, George Russell körével (ami újabb nem hivatalos pályacsúcs volt) élen zárta a magyarországi tesztet – igaz az állás végül roppant szoros volt!

Az első tesztnap nem a tervnek megfelelően alakult a Mercedes brit védence számára, egy váltóhiba miatt ugyanis csak 49 kört tudott megtenni, a délutáni szakaszban pedig az eső miatt kellett a garázsban rostokolnia. Ma viszont mindent kihozhatott a címvédő istállótól kapott lehetőségből: összesen 103 kört teljesített, a hiperlágy abronccsal pedig megfutotta a nap legjobbját is.

Ez egyébként minden eddigi, a Hungaroringen elért időeredménynél jobb volt, bár ahogyan tegnap a Ferrari tesztpilótájának, Antonio Giovinazzinak úgy ezúttal neki sem fogják „hivatalosan jóváírni” a körrekordot, hiszen nem a versenyhétvége alatt futotta azt.

A Forma–2 éllovasa egyébként „nagy küzdelmet” vívott Kimi Räikkönennel, aki délelőtt még vezette a listát, majd Russell 1:16,050-es körére is válaszolt egy 1:15,805-össel. A fiatal brit ezt követően futotta a végül elsőséget érő 1:15,575-öt, ami 6 tizeddel gyorsabb Sebastian Vettel hivatalos csúcsánál, amit a szombati szabadedzésen ért el.

Räikkönen egyébként szintén fokozta a tempót a leglágyabb abroncsokon, végül azonban be kellett érnie a második helyezéssel (bár nem gondolnánk, hogy annyira megviselte, hogy egy teszten nem tudott az élre állni): hátránya mindössze 74 ezred volt!

Kimi Räikkönen (Fotó: XPB) Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

A harmadik a Red Bull-lal tesztelő Jake Dennis volt, az ő eredménye viszont már 1,4 tizeddel elmaradt Russellétől. A bikások szimulátoros versenyzője egy „öszvérszárnyat” is tesztelt, ami annyiban tért el a Williams által kipróbált 2019-es verziótól, hogy csak a vízszintes lapjait fosztották meg a kiegészítő elemektől, a szárnyvéglapok viszont még korábbi verziójúak voltak.

A negyedik leggyorsabb kört Giovinazzi teljesítette, aki tegnap még a Ferrari volánja mögött ült, ma pedig a Sauberrel tesztelhetett. Noha nem tudjuk, egészen pontosan milyen programot teljesített, és milyen programon volt tegnap Marcus Ericsson, az mindenképpen hízelgő lehet a fiatal olasz számára, hogy a hiperlágyakon elért időeredménye több, mint fél másodperccel gyorsabb volt a svéd tegnapi körénél, amit ő szintén a rózsaszín jelzésű abroncsokon futott.

A nap során a piros zászló is előkerült, mégpedig a Force India rózsaszín gépe miatt, ami több ízben is megállt a tesztpilóta, Nyikita Mazepin alatt, aki tehát a vártnál kevesebbet körözhetett. Legjobbját az utolsó 20 percben érte el – szintén a hiperlágyakon. Vele ellentétben Robert Kubica nem tudott javítani a délutáni szakaszban, így a második helyről végül visszacsúszott a hatodikra. A lengyel ultralágyon futott köre egyébként gyorsabb volt, mint bármelyik williamses időeredmény a harmadik szabadedzésről…

Robert Kubica (Fotó: XPB) Robert Kubica (Fotó: XPB)

A pályára kilátogató szurkolók egy F1-es debütálásnak is szemtanúi lehettek, a Renault tesztpilótája, Artyom Markelov ugyanis ma vett részt először hivatalos királykategóriás gyakorláson. Az F2-ből ismert orosz pilóta több alkalommal is pályára gurult a hiperlágyakkal, eredményét pedig sikerült folyamatosan javítania. Összesen végül 108 kört teljesített, az eredménylistán pedig a nyolcadik helyre kerül.

A listán három Toro Rossó-s versenyző is szerepel, ami első ránézésre furcsa lehet egy teszt esetében, a magyarázat azonban egyszerű: Pierre Gasly és Brendon Hartley – vagyis az állandó pilóták – a Pirelli tesztmunkáját segítették, Sean Gelael pedig a csapat „általános programját” teljesítette.

A teszttel egyébként nemcsak az F1 hosszúra nyúlt magyarországi tartózkodása zárult le, hanem a bajnokság első „félideje” is, a holnapi nappal ugyanis ténylegesen is kezdetét veszi a királykategória nyári pihenője, mely során két hétre még a gyárak is leállnak. A program augusztus utolsó hétvégéjén folytatódik majd a Belga Nagydíjjal.

A második tesztnap végeredménye:

Versenyző

Csapat

Idő

Különbség

Kör

1.

George Russell

Mercedes

1:15,575

116

2.

Kimi Räikkönen

Ferrari

1:15,649

+0,074

131

3.

Jake Dennis

Red Bull-TAG Heuer

1:17,012

+1,437

131

4.

Antonio Giovinazzi

Sauber-Ferrari

1:17,558

+1,983

120

5.

Nyikita Mazepin

Force India-Mercedes

1:17,748

+2,173

51

6.

Robert Kubica

Williams-Mercedes

1:18,451

+2,876

103

7.

Lando Norris

McLaren-Renault

1:18,472

+2,897

73

8.

Artyom Markelov

Renault

1:18,496

+2,921

108

9.

Sean Gelael

Toro Rosso-Honda

1:19,046

+3,471

122

10.

Pierre Gasly

Toro Rosso-Honda

1:19,790

+4,215

75

11

Brendon Hartley

Toro Rosso-Honda

1:20,221

+4,646

67

Borítókép: George Russell (Fotó: XPB)

További tartalmak