Musorujsag
Élő Eredmények

Ha mennie kell, Hartley emelt fővel távozik

Ha mennie kell, Hartley emelt fővel távozik

RaceFans
Ha a szezon végén távoznia kell a Toro Rossótól – és ezáltal a Forma–1 mezőnyéből – a csapat új-zélandi versenyzője, Brendon Hartley emelt fővel fogja elhagyni az istállót. Bár tudja, voltak gyengébb hétvégéi, nem érzi, hogy szégyenkeznie kellene teljesítménye miatt.

Az új-zélandi kanyargós úton jutott el a királykategóriáig, majd a tavalyi beugrós státuszt követően 2018-ra állandó szerződést kapott. A szezon első felében a Toro Rossónál a csapattárs, Pierre Gasly tűnt meggyőzőbbnek (a francia huszonhat pontot szerzett, míg Hartley csak kettőt), sőt még az is fölmerült, hogy a gyenge kezdést követően már az idény közben távoznia kell.

Miközben Gasly kapcsán egyre többször fölmerül, akár a Red Bull anyacsapatához is kerülhet, Hartley jövője továbbra is kérdéses, sőt újra arról suttognak, hogy ha nem is 2018-ban, de a következő szezonban megpróbálják a McLaren védencét, Lando Norrist a helyére ültetni.

Hartley tudja, hogy nincs garancia az F1-es kaland folytatására, de nem aggódik, hogy szégyenkezve kell távoznia. „Ha véget ér számomra a Forma–1-es szereplés a szezon végén, akkor is emelt fővel távozhatok. Tudom, a színfalak mögött milyen munkát végzek, és azt is tudom, hogy mindent megtettem, amit csak lehet” – hangsúlyozta.

Bár néhány jó szerepléstől balesetek és balszerencsés hibák miatt esett el, úgy érzi, a Toro Rosso nagyon jól tudja, mire képes. „Nem ismeri mindenki a teljes történetet. De úgy érzem, most jó formában vagyok, és remélhetőleg ezt át is tudom majd menteni. Még ha nem is jöttek mindig az eredmények, úgy érzem, erős vagyok, és azért bízom abban, hogy az eredmények is jönnek majd, vagyis pontokat szerezhetek a következő futamokon” – magyarázta.

Mark Webber, Brendon Hartley és Timo Bernhard (Fotó: xpbimages.com) Mark Webber, Brendon Hartley és Timo Bernhard (Fotó: xpbimages.com)

Amikor fölmerült, hogy már év közben mennie kell, többször elmondta, a pletykák kissé rosszul érintették, a korábbi Red Bull-pilóta, Mark Webber (aki a WEC-ben még csapattársa is volt) viszont sokat segített neki abban, hogyan birkózzon meg az F1-es lét nehézségeivel. „Nagyon sokat beszélgettünk. A pályafutásom során megtanultam, hogy mindenkitől tanulhatsz, és ha egy olyan srác hív, mint Mark, vagy hív el ebédelni, akkor a lehető legtöbbet kell profitálnod ebből a lehetőségből” – fogalmazott.

„Mark egy nagyon jó barát. Mindig van valami érdekes mondanivalója, vagy tanácsa, amit nem árt lejegyezni. Sok dolgot látott az F1-ben a maga idejében. Nagyon szerencsés vagyok, hogy a WEC-ben csapattársa is lehettem. Rengeteg hasznos tanáccsal látott el, főleg a pályán kívüli dolgokat illetően. Hogyan kezeljem a különböző helyzeteket, mentálisan hogyan birkózzam meg a nyomással, ezek a dolgok pedig igen hasznosak az F1-es szereplés esetében” – folytatta.

Hartley számára Webber viselkedése is jó példa volt, és ebből is igyekezett tanulni. „Már a Porschénál töltött időszak legelején egyértelművé vált, hogy nem foglalkozik a pletykákkal. Csak az igazán fontos dolgokra összpontosított. Ha van egy nagyobb kép, akkor nézd a nagyobb képet. Ez nekem is egyre jobban megy. Idén több olyan szituáció is volt, ami kisebb nyomást helyezett rám. A nyomás több irányból érkezett. Például a média irányából is. De ez csak erősebbé tett, és segített abban, hogyan osszam be az energiám. Most jól érezem magam, függetlenül attól, mit írnak. Most minden sokkal tisztább, tudom, mire összpontosítsak, és hogyan érezzem magam” – zárta gondolatát.

Brendon Hartley (Fotó: XPB) Brendon Hartley (Fotó: XPB)
Borítókép: Brendon Hartley (Fotó: XPB)

További tartalmak