Musorujsag
Élő Eredmények

Horner: Ricciardo attól tartott, vízhordó lesz Verstappen mellett

Horner: Ricciardo attól tartott, vízhordó lesz Verstappen mellett

Formula1.com
A Red Bull csapatvezetője, Christian Horner őszintén beszélt Daniel Ricciardo távozásáról: kiemelte, mindent megadtak volna, amit az ausztrál kért, de ő menni akart. Úgy érzi, ebben az is közrejátszott, hogy nem akart „vízhordó” lenni az egyre erősödő Max Verstappen mögött.

Ricciardo mindent meglepett, amikor a múlt héten bejelentette, elhagyja a Red Bullt és a Renault-nál folytatja pályafutását. Döntéséről azóta sokan kifejtették már véleményüket, és maga az ausztrál is elmondta, úgy érezte, eljött a váltás ideje. Most főnöke, Chirstian Horner beszélt a történtekről a Forma–1 hivatalos oldalának, mégpedig meglehetősen nyíltan.

„Azt hiszem, az volt a fejében, hogy öt év után új kihívásokra van szüksége” – kezdte. „Azért csatlakozott a Renault-hoz, mert úgy ítélte meg, hogy a csapat most felemelkedőben van. Nagyon jól ismeri a Renault termékeit a velünk töltött időkből” – folytatta.

„Talán vezető pozícióban akart lenni, még akkor is, ha a környezet valamivel szerényebb. Nagyon intenzív a küzdelem közte és Max között. Max egyre erősebb és erősebb lesz. Szerintem Daniel úgy döntött, most jött el az ideje annak, hogy kipróbáljon valami mást” – magyarázta a csapatvezető, majd kiemelte, két versenyzőjük között mindig egyenlőség volt az istállón belül, de Verstappen javuló formája is arra ösztönözhette Ricciardót, hogy fogadja el a franciák ajánlatát.

Látta, hogy Max folyamatosan fejlődik. Gyorsabb és erősebb lesz. Azt hiszem, nem akart vízhordó lenni. Jobb szót erre most nem találtam, pedig nem, sosem kezeltük őket másként. Nem tudom a választ, de úgy érzem, ennek nagy szerepe volt Daniel döntésében. Megértettem volna, ha a Ferrarihoz, vagy a Mercedeshez megy, de most elég nagy kockázatot vállalt” – hangsúlyozta.

Christian Horner és Daniel Ricciardo (Fotó: XPB) Christian Horner és Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

Horner kiemelte, a Red Bull készen állt arra, hogy Ricciardo minden szerződéssel kapcsolatos igényét kielégítse. „Olyan volt ez az egész, mintha megpróbálnál meggyőzni egy lányt, hogy maradjon veled. Dietrich (Mateschitz) és Helmut (Marko) is tárgyalt vele. És én is. Mind azért küzdöttünk, hogy létrejöjjön a hosszabbítás. De ha valaki nem akarja… mindent megadtunk neki, amit akart és kért, de ez sem volt elég. Szerintem ő a fejébe vette, hogy el akarja hagyni a Red Bullt. Nem a pénzről, a státuszról, az elkötelezettségről, vagy az időtartamról volt szó. Úgy érezte, hogy pályafutása jelenlegi szakaszában valami mást kell csinálnia. Lehet, ez egy zseniális lépés, de lehet, megbánja” – mondta.

Jacques Villeneuve nemrég elhintette, Ricciardo a Red Bull és a Honda együttműködéséről sem biztos, hogy komoly eredményeket várt, Horner szerint azonban a döntésben nem játszott szerepet a bikások partnerváltása. „Ő is ismeri a két motor teljesítményének és megbízhatóságának összehasonlító adatait. Abba is belementünk volna, hogy egyéves szerződést kössünk vele, ha 12 hónap múlva bekopogna hozzá a Ferrari vagy a Mercedes, mert az nyilvánvaló, hogy most nem vették fel” – fogalmazott a csapatvezető.

Ricciardo egy, az Amerikai Egyesült Államokba tartó repülőúton döntött jövőjéről, és egy nappal a bejelentés előtt értesítette főnökét telefonon keresztül. „Azt hittem, csak viccel velem, amikor fölhívott és azt mondta, hogy a Renault-hoz igazol De aztán elég hamar egyértelművé vált, hogy ez a valós döntése. Ezt pedig tiszteletben kell tartanunk. A Renault egy fejlődő alakulat, és jók a forrásaik is. Talán ez is inspirálta a döntését” – zárta gondolatát.

Daniel Ricciardo (fotó: XPB) Daniel Ricciardo (fotó: XPB)
Borítókép: Daniel Ricciardo és Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak