Carey: Merünk kockáztatni az új futamokkal!

A Forma–1 ügyvezetője, Chase Carey egyértelművé tette, a Liberty Media nem riad vissza a kockázatvállalástól, ha egy új versenyhelyszín naptárba helyezéséről, vagy egy, a megszokottól eltérő üzleti modell bevezetéséről van szó.

Fotó: XPB

A Miami Nagydíj esetében fölmerült, a rendezési díjak esetében megszokott üzleti modell helyett a Liberty Media és a szervezők (a milliárdos Stephen Ross által irányított South Florida Racing) közösen vállalnák a terheket és a kockázatokat is. Tennék mindezt azért, mert a miami hétvége várakozásaik szerint extra bevételeket hoz majd, miközben a sportágat is jól reklámozza az amerikai kontinensen.


Ez a lépés megdöbbentette a már meglévő futamok szervezőinek egy részét, hiszen ők már elkötelezték magukat a klasszikus, komoly pénzdíjakkal járó modell mellett. Carey ezzel kapcsolatban kijelentette, nem tartja kizártnak, hogy az új modellt más új helyszínek esetében is kipróbálnák.
Chase Carey (Fotó: XPB) Chase Carey (Fotó: XPB)


„Minden verseny egyedi” – kezdte az amerikai üzletember. „Mindegyiket külön kell kezelnünk. Az emberek sokszor nem veszik észre, hogy itt sokkal többről van szó, mint a rendezési díjról. Ott vannak a vendéglátási elemek, a szponzorációs elemek és az egyéb elemek. Egyenként kell vizsgálni a futamokat. Melyek lehetnek a közvetlen gazdasági előnyök? Nem félünk a kockázatoktól, ha ezek a kockázatok előnyöket is rejtenek magukban” – hangsúlyozta.


„Örülünk, ha a rendezőknek is vannak érdekeik. Ez fontos, szóval támogatjuk őket. Ha hiszünk abba, hogy komolyabb lehetőségek rejlenek egy futamban, vagy akár nagyobb szinten, magában az eseményben is, akkor ki fogjuk értékelni a dolgot. Nem forgatunk fel mindent, de ha a bevételek igazolják, hogy megéri a kockázat, akkor elgondolkodunk a modell megváltoztatásán” – magyarázta.


Carey azt is elhintette, hogy hamarosan kiadják a 2019-es versenynaptárt, ami ha nem sikerül egyezségre jutni Hockenheimmel, az ideinél eggyel kevesebb, 20 futamot tartalmaz majd. „Igazából főként már a 2020-as naptárra koncentrálunk. Számos új lehetőségünk van. Hisszük, hogy megragadhatjuk a szurkolók képzeletét, és támogatnak majd minket. Négy kontinensről is tárgyalunk érdeklődőkkel. Az egyik potenciális futam ezek közül Miami. Ezzel eredetileg 2019 végét vettük célba, de tudtuk, hogy ez szoros lehet, főleg egy utcai helyszín esetében” – zárta gondolatát.
Hockenheim (fotó: XPB) Hockenheim (fotó: XPB)