Musorujsag
Élő Eredmények

Haas: Nem kellene panaszkodniuk a Mercedes partnereinek

Haas: Nem kellene panaszkodniuk a Mercedes partnereinek

Motorsport
A Haas csapatfőnöke, Günther Steiner nem érti a Mercedes partnereit, akik újabban arra panaszkodnak, hogy a Ferrari ügyfeleinek nagyon jó erőforrások állnak a rendelkezésükre. A szakember rámutatott, eddig ez pont rájuk volt igaz…

A hibridéra első éveit a Mercedes dominálta, az utóbbi szezonokban viszont a Ferrari jelentős előrelépést ért el motorjaival; többen úgy vélik, mostanra már be is előzték a nagy ellenfelet. A vörösök fejlődése értelemszerűen a partnercsapatokat (a Haast és a Saubert) is segítette, akik szintén előre tudtak lépni a jobb erőforrásokkal.

Közvetlen ellenfeleik emiatt néhány rosszalló megjegyezést is tettek, mondván a Ferrari-motorokkal könnyű megszerezni a zsírosabb pontokat. A Haas csapatfőnöke nem érti, mi szükség van ezekre a nyilatkozatokra, főleg a Mercedes partnereitől.

„A Mercedes ügyfeleinek nem kellene panaszkodniuk, mert az elmúlt négy évben egy remek erőforrás állt a rendelkezésükre” – hangsúlyozta. „Amikor bevezették a jelenlegi szabályokat, az ember sehol sem volt, ha nem Mercedes-motorokat használt. Most, hogy a Ferrari megelőzte őket, mindenkinek, aki ezeket használja, odavetik, hogy nagyon jó motorjuk van.”

Günther Steiner (Fotó: XPB) Günther Steiner (Fotó: XPB)

„Igen, jó motorjaink vannak. Ahogyan nekik is azok voltak az előző négy évben, mégsem kovácsoltak belőle előnyt. Szóval, most mit tehetnék? Én most nagyon boldog vagyok, és ha a többiek nem boldogok, akkor nem tudok segíteni rajtuk” – jegyezte meg a tapasztalt szakember, kinek csapatát az előző években is támadták, mégpedig azért, mert jóformán minden olyan alkatrészt, amit a szabályok értelmében átvehet egy riválistól, ők a Ferraritól kapnak.

Többször megjegyezték, autójuk egy Ferrari-másolat, ezzel kapcsolatban pedig az istállót három éve erősítő Romain Grosjean véleményét is kikérték. „Nevettünk ezeken a megjegyzéseken” – mondta a francia. „Tudtuk, hogy van lehetőségünk a Ferrarival való együttműködésre. Kaphatunk váltókat, felfüggesztést és motort. Nincs elég forrásunk ahhoz, hogy mi magunk építsük meg ezeket az egységeket” – tette hozzá.

A Haas jelenleg ötödik a pontversenyben, lemaradása pedig csak 16 pont a Renault-val szemben, a cél tehát a negyedik pozíció megszerzése lesz, ami a középcsapatok számára egyfajta „győzelemmel” ér fel, hiszen ez a legjobb hely a három óriás (a Ferrari, a Mercedes és a Red Bull) mögött. „Ha valaki azt mondta volna nekünk, hogy a harmadik évünkben már a negyedik helyért fogunk harcolni, akkor azt valószínűleg kinevettük volna. És tessék, itt vagyunk” – fogalmazott Grosjean, aki idén negyedik volt az Osztrák Nagydíjon, a csapat idei legjobbját szállítva.

Romain Grosjean (fotó: XPB) Romain Grosjean (fotó: XPB)
Borítókép: A Force India és a Haas csatája (fotó: XPB)

További tartalmak