Musorujsag
Élő Eredmények

Okosgumikat készítene a Pirelli

Okosgumikat készítene a Pirelli

RaceFans
Érdekes elképzeléssel állt elő a Forma–1 egyedüli gumiszállítója, a Pirelli: fölvetették, a királykategóriában is bevezethetnék az úgynevezett okosgumikat, melyek segítségével valós időben tudnak adatokat nyerni az abroncsokról a futam során is.

A Pirelli a közúti autók számára már kifejlesztett egy okosgumit, ami egy mobilalkalmazáson keresztül küld információkat a vezetőnek az abroncs állapotáról. Az ezek méréséhez szükséges szenzorokat a gumik oldalfalába építették. A cég sportigazgatója, Mario Isola elmondta, érdekes lenne, ha az F1-ben is alkalmazhatnák ezt a technológiát, ennek tökéletesítése viszont elég időigényes lehet.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy az okosgumiké a jövő” – jelentette ki a RaceFansnak nyilatkozó szakember. „Évek óta dolgozunk már egy olyan technológián, melynek segítségével az abroncs kommunikálhat az autóval. Szenzorokat fejlesztünk és így tovább” – hangsúlyozta.

„De az okosabroncsok motorsportban való használata… különösen a Forma–1-ben, ahol hatalmas erőhatások érik a gumikat, ahol elképesztő a sebesség és sokkal magasabb a hőmérséklet, mint egy utcai autó esetében, nos, alaposan ki kell elemeznünk mindezt, mielőtt bevethetjük” – magyarázta Isola, aki tudja, bár a feladat nagy, az okosgumik hasznára válnának a sportágnak.

Pirelli-gumik (fotó: XPB) Pirelli-gumik (fotó: XPB)

A csapatok például pontosabb adatokat kaphatnának a gumihasználattal, azok tapadásával, valamint a nyomással kapcsolatban – mindezt a futamok alatt! Ezen felül – ahogyan azt a hasonló technológiák esetében már megszokhattuk – a királykategóriában gyűjtött adatok a közúti közlekedés szempontjából is hasznosak lennének. „Minden adat, amit a királykategóriában gyűjtünk egészen egyszerűen több, mint releváns a közúti autókkal kapcsolatos fejlesztések számára” – mondta.

„A nyomást és a gumik hőmérsékletét már most is mérik, és akkor ott van még a tapadási szint, és a többi hasonló adat is. Ha ezeket valahogyan képesek lennénk begyűjteni a Forma–1-ben, az roppant hasznos volna a közúti autózás számára” – folytatta Isola, aki tudja, az okosgumik bevezetésének hátulütői is lehetnének.

Az egyik ilyen az lenne, hogy érzékeny adatok kerülhetnének nyilvánosságra a csapatok autóiról, amit a részvevők értelemszerűen elleneznének. „Figyelni kell arra, hogy ne hozzunk nyilvánosságra bizalmas információkat. Viszont némely adat a nézők számára is izgalmas lehet. A fő cél technikai, de mindez a biztonság szempontjából is hasznos. Amikor ilyen szenzort szerelünk a gumikba, azt azért tesszük, hogy biztonságosabbak legyenek. Láthatjuk, ha túl kopottak, vagy túl gyorsan haladunk, esetleg más az út tapadási értéke. Az autóban ülve ezek hasznos adatok. Ha a motorsportok világában is begyűjthetnénk őket, az nagyon izgalmas lenne” – zárta gondolatát.

Mario Isola (Fotó: XPB) Mario Isola (Fotó: XPB)
Borítókép: Ferrari (Fotó: MTI/EPA)

További tartalmak