Pár hónap és véglegesíthetik a 2021-es szabályokat

Már csak hónapok kérdése, és a Liberty Media véglegesíti a 2021-es szabálycsomaggal kapcsolatos terveit – jelentette ki a Forma–1 ügyvezetője, Chase Carey. Elárulta, az illetékesekkel most már a részletekről és a kompromisszumokról egyeztetnek.

Fotó: XPB

A királykategóriás csapatok hosszú ideje tárgyalnak már a sportág vezetőivel a 2021-es szabályokról, melyek a tervek szerint ismét átalakítják majd a sportágat. Tervekről, irányokról és vágyakról sokat olvashattunk már, konkrét szabálytervekkel viszont még nem jelentkeztek az illetékesek, ez pedig egyre türelmetlenebbé teszi az istállók vezetőit.


Ők ugyanis szeretnének minél hamarabb felkészülni az új érára. Sok kérdés azonban még mindig nyitott, ilyen például a motorokra vonatkozó technikai keret, melyről továbbra sem született egyezség, és melynek kialakítása kiemelt napirendi pont lesz a folytatásban is.


Az F1 ügyvezetőjeként ténykedő Chase Carey szerint már csak hónapok kérdése, és előállnak a szabálycsomaggal, hiszen már csak a részletekről és az esetleges kompromisszumokról egyeztetnek a résztvevőkkel. „A következő évben bevezetünk néhány új szabályt” – kezdte. „A következő hetekben pedig egy hosszabb, a sportszabályokkal kapcsolatos listát is előveszünk. A legfontosabb, hogy előrelépjünk a költségek, a bevételek elosztása, a szabályok és a szabályalkotás terén” – mondta.
F1 flag, zászló, logo (Fotó: XPB) Fotó: XPB


„Vagyis az, hogy előrelépést érjünk el az úgynevezett Concorde-egyezménnyel. Sikerült előrelépést elérnünk a csapatokkal. Egyetértünk a célokkal kapcsolatban, és most a részleteken dolgozunk, hogy megfelelő kompromisszumokat köthessünk. A 2021-es évvel kapcsolatos egyezményeket hónapokon belül véglegesítjük” – magyarázta.


„Jól telnek az egyeztetések, de az ördög mindig a részletekben rejlik, és nekünk a részeteken kell dolgoznunk. De a többség egyetért a célokkal, az iránnyal, a fontosabb pontokkal, és a sporttal kapcsolatos elképzelésekkel kapcsolatban. Senki sem kaphat meg mindent, amit akar, de ezt mindenki felfogta. A dolgok változnak, hiszen ez egy élő, lélegző folyamat. Vannak szabályok, melyek ritkábban változnak, például a motorokkal kapcsolatosak, de a sportszabályok gyakrabban módosulnak” – hangsúlyozta az amerikai szakember.


Elárulta, a kereskedelmi jellegű megállapodásokról továbbra is folynak a „viták” az élcsapatokkal, de reméli, sikerül egyezségre jutni, és felülvizsgálni a jelenlegi struktúrát (melyben a nagyok sokkal több pénzt tehetnek zsebre, mint a kicsik). Elmondta, az egyik legnagyobb gond az, hogy nincs igazán sürgető határidő a megegyezéshez. „Általában könnyebb megegyezni, ha van konkrét határidőd. Van egy közös cél, amit el akarunk érni, de nincs egy külső tényező, ami arra kényszerít minket, hogy továbblépjünk, és mindent megoldjuk a következő hónapokban” – zárta gondolatát.
Chase Carey (Fotó: XPB) Chase Carey (Fotó: XPB)