Alonso döntött! Jövőre már nem lesz ott a mezőnyben

A McLaren és Fernando Alonso ma közös sajtóközleményben jelentette be, a kétszeres világbajnok 2019-ben már nem a Forma–1-ben fog versenyezni. Ő maga úgy fogalmazott: 17 csodálatos év után elérkezettnek látja az időt arra, hogy változtasson és továbblépjen.

Fernando Alonso (fotó: XPB)

A spanyol klasszis már napokkal ezelőtt elhintette, augusztus 14-én fontos hírekkel jelentkezik. Sokan kételkedtek abban, hogy a jövőjével kapcsolatban tesz bejelentést (elvégre még csak a nyári szünet közepén tartunk), végül azonban mégis így lett! Alonso és a McLaren egy hosszú, közös sajtóközleményben hivatalossá tette, a spanyol év végén elhagyja az F1-et!


A 37 éves pilóta 17. szezonját tölti a királykategóriában, hosszú pályafutása során pedig kétszer ért fel a csúcsra, 2005-ben és 2006-ban a Renault versenyzőjeként. Eddig összesen 32 győzelmet, 22 rajtelsőséget és 97 dobogós helyezést szerzett.


A közlemény egyébként meglehetősen sejtelmesen fogalmaz: nem beszélnek visszavonulásról, azt viszont tényként közlik, hogy Alonso jövőre nem lesz ott a mezőnyben. Ami a spanyolt illeti, ő mindenkinek köszönetet mondott, és el is köszönt csapatától. „17 csodálatos szezon után itt az ideje annak, hogy változtassak és tovább lépjek” – kezdte. „Minden egyes percét élveztem ezeknek az éveknek, és nem tudok megfelelően köszönetet mondani azoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy ezek az évek olyan különlegesek legyenek” – magyarázta.
Fernando Alonso (fotó: McLaren) Fernando Alonso (fotó: McLaren)


„Idén lesz még néhány nagydíjunk, ezeken pedig ugyanolyan szenvedéllyel fogok részt venni, mint eddig bármikor. Majd látjuk, mit hoz a jövő: új, izgalmas kihívások vannak kilátásban. Életem egyik legboldogabb időszaka van mögöttem, de új kalandokat kell keresnem. Szeretnék mindenkinek köszönetet mondani a McLarennél. A szívemben mindig lesz hely a csapatnak. Tudom, hogy a jövőben még erősebbek lesznek, és az jó időpont lenne ahhoz, hogy visszatérjek a bajnokságba. Az boldoggá tenne” – jegyezte meg sejtelmesen. „Sok nagyszerű emberrel építettem ki jó kapcsolatot a csapatnál, ez pedig lehetőséget adott számomra, hogy bővítsem a horizontot más sorozatokban is. Úgy érzem, most sokkal teljesebb versenyző vagyok, mint eddig bármikor” – hangsúlyozta.


„A döntést néhány hónappal ezelőtt hoztam. És egyértelmű volt. Mindenek előtt szeretnék köszönetet mondani Chase Carey-nek és a Liberty Mediának azért a rengeteg erőfeszítésért, amit ebben az időszakban velem kapcsolatban tettek. Végül a korábbi csapataimnak, csapattársaimnak is szeretnék köszönetet mondani. A kollégáknak, a partnereknek, az újságíróknak és mindenkinek, akivel valaha együtt dolgoztam az F1-ben. Főként a rajongóknak tartozom hálával a világ minden tájáról. Biztosra veszem, hogy a jövőben is keresztezik még egymást az útjaink a versenypályák mentén” – zárta gondolatát a kétszeres bajnok.


Ami a jövőt illeti, Alonso az utóbbi időben elsősorban a nagy mesterhármasra koncentrált, sőt idén egy lépéssel még közelebb került annak megszerzéséhez. Monacói Forma–1-es győzelmet már évekkel ezelőtt szerzett, most pedig Le Mans-ban is diadalmaskodott a Toyotával, tehát már csak az indianapolisi siker hiányzik neki. Éppen ezért a leggyakrabban arról hallani, hogy 2019-ben teljes szezont fut az amerikai sorozatban. Hogy később mit hoz lép, az értelemszerűen még kérdésesebb, főleg a sejtelmes, a McLaren javulásával kapcsolatos megjegyezések után…
Fernando Alonsóval Daniel Ricciardo mókázik (fotó: XPB) Fernando Alonsóval Daniel Ricciardo mókázik (fotó: XPB)


A McLaren közleménye a csapat ügyvezetőjét Zak Brownt is megszólaltatta. „Fernando nemcsak a McLaren, hanem az F1 számára is fantasztikus nagykövet” – hangsúlyozta. „Teljesen egyértelmű, hogy a saját generációjának egyik kiemelkedő, elsőrangú versenyzője, aki rengeteg fejezettel gazdagította az F1 történelmét. Vannak időszakok, amikor az ember váltani akar, és számára ez most jött el. Tiszteletben tartjuk a döntését, még akkor is, ha úgy gondoljuk, pályafutása legjobb formájában van. A vele folytatott nyitott beszélgetések lehetővé tették, hogy erre az eshetőségre is felkészüljünk” – magyarázta.


„Miközben az elmúlt hónapokban értékelte a lehetőségeit, folyamatosan magas szinten teljesített. És tudjuk, hogy a szezon hátralévő versenyein is ezt fogja tenni. Tisztában vagyok azzal, hogy minden csapattag velem együtt tiszteli őt azért, amit a McLarennel tett. Ő egy legenda, a csapat és a bajnokság számára is. Fontos része a McLaren történelmének és mindig a legjobb versenyzők közé fog tartozni. A magam és a vezetőség minden tagjának a nevében sok sikert kívánok neki a jövőre” – fejezte be mondandóját az amerikai.


Ami a McLarent illeti, Alonso távozásával egy hely biztosan felszabadul a csapatnál. Hogy azt ki tölti be, arról számos pletyka napvilágot látott már, sőt egyelőre arra sincs garancia, hogy a márkatárs, Stoffel Vandoorne megtarthatja versenyzői ülését. A jelentkezők közül a legtöbbet Lando Norrisról olvashatunk, aki jelenleg az F2 edződik és egyre hangosabban dörömböl az F1 ajtaján. Az utóbbi időben Carlos Sainz neve is fölmerült, aki biztosan távozik a Renault-tól, és akivel kapcsolatban Brown nemrég elmondta, ha megszerezhető, a McLaren biztosan számolni fog vele.
Fernando Alonso (Fotó: XPB) Fernando Alonso (Fotó: XPB)