Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso Schumacher szintjén, mégis távol tőle

Alonso Schumacher szintjén, mégis távol tőle

Speedweek
Többre vitte volna a schumacheri képességekkel megáldott Fernando Alonso a Forma–1-ben Felipe Massa szerint, ha nem lenne hajlamos megosztani a csapatait.

Abszurd helyzet. Fernando Alonsót a 2013 óta tartó nyeretlen időszaka ellenére is a mezőny egyik legjobb versenyzőjének tartják, ám miközben jelenleg még két élcsapatnál, a Ferrarinál és a Red Bullnál is van egy üres ülés 2019-re, egyik istállót sem érdekli a spanyol. Épp olyan ellentmondás ez, mint ami a kétszeres bajnok címeinek száma és tehetségessége között van.

Sokan vélik úgy, hogy Alonsónak az eredményesség szempontjából legalább valahol Lewis Hamilton és Sebastian Vettel szintjén lenne a helye, ám a balszerencsés (?) csapatválasztásai miatt mára odáig jutott, hogy az F1-es győzelmek helyett már kénytelen más kategóriák trófeáiért küzdeni, valamint azért a hármas koronáért, aminek megszerzése sok, az ő kaliberébe tartozó klasszist teljesen hidegen hagy.

Pedig korábbi ferraris csapattársa, Felipe Massa szerint sokkal többre lenne hivatott, mint hogy morzsákat kapirgáljon. A már visszavonult versenyző nemrég egy brazil tévés show-ban arról beszélt, hogy Alonsót sok tulajdonsága köti össze másik korábbi csapattársával, a rekordbajnok Michael Schumacherrel. „Ha a tehetséget nézzük, egy szintre helyezném Michaelt és Fernandót. Alonso képes könnyedén versenyezni, olvasni a futamokat, és közben elképesztően gyorsan vezetni. Rendkívül intelligens versenyző, kiterjedt képességekkel. És ugyanezeket Michaelről is elmondhatom” – jellemezte a két nagy bajnokot Massa.

„El kell ismernem, nem volt könnyű a csapattársuknak lenni. Michaellel szoros volt a kapcsolatom. Akkor még fiatal voltam, tanulni akartam, és mindent tudni, amit csak egy hétszeres világbajnoktól el lehet sajátítani. És Schumacher nagyon jól is bánt velem. Fernandóval teljesen más volt a viszonyunk. Az autón kívül nem volt vele problémám, egészséges munkakapcsolat volt közöttünk. De Fernando esetében ez csak egy dolog, mert ha lecsukja a sisakját, egy teljesen másik személyiséggé változik át.”

Fernando Alonso és Felipe Massa 2013-as utolsó közös évükben (fotó: XPB) Fernando Alonso és Felipe Massa 2013-as utolsó közös évükben (fotó: XPB)

Hogy milyenné, azt az ellenfelek a kemény manővereiből, saját csapata pedig a sokszor bejátszott rádiózásaiból ismeri – mindkét oldalt képes kellemetlen helyzetekbe hozni. Utóbbi Massa szerint nem feltétlenül pozitív tulajdonság. „Képes megosztani egy csapatot. Sok istállónál láthattuk ezt, amelynél versenyzett. És szerintem ez probléma. Talán ha nem ilyen típus lenne, többre is vihette volna a tehetségével” – vélekedett a korábbi versenyzőtárs.

Nem ő az első, aki így gondolja. A közelmúltban a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner is éppen arra hivatkozva „kosarazta ki” Alonsót, hogy káoszt teremt a csapatainál, és ebből ők nem kérnek. Alonso erre egy gúnyos Twitter-üzenettel reagált, és a legjobbviccnek titulálta a brit megnyilvánulását.

Pedig Alonso jelenleg a dobogó közelében sincs, miközben a jövőre az ő régi céltáblájával, a Hondával összeálló Red Bull már három győzelemnél tart; míg korábbi csapata, a Ferrari a bajnoki címért küzd. Közben pedig mindketten keresik a 2019-es ülésük gazdáját – és nem egymást próbálják túllicitálni a spanyol kegyeiért versengve, ami már kevésbé tűnik vicces helyzetnek.

Borítókép: Fernando Alonso és Felipe Massa (Fotó: XPB)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Alonso jót derült Horner nyilatkozatán
Fernando Alonso közösségi oldalán reagált a Red Bull csapatvezetőjének, Christian Hornernek azon nyilatkozatára, miszerint bár a bikások vezetői elismerik tehetségét, szerződtetését nem tartják „egészségesnek” az istálló számára, hiszen bárhol hajlamos káoszt előidézni.
F1 Hírek
Nem valószínű, hogy Alonso Red Bull-os lesz
Nem valószínű, hogy Fernando Alonsót szerződteti a Red Bull a Renault-hoz igazoló Daniel Ricciardo helyére, hiszen bár tisztában vannak azzal, hogy a spanyol különleges versenyző, látják, hogy bárhová megy, ott hajlamos káoszt előidézni – jelentette ki Christian Horner.
Daniel Ricciardo