Musorujsag
Élő Eredmények

Alonsót túlértékelik – Scheckter

Alonsót túlértékelik – Scheckter

Autosport, Racer, Sky Sports
A Ferrari korábbi világbajnoka szerint az emberek túlértékelik az F1-től elköszönő Fernando Alonsót, aki sajátos stílusának köszönheti, hogy nem vált sikeresebbé.

A legtöbben a sportág történetének egyik legnagyobb versenyzőjeként emlegetik az év végi F1-es távozását kedden bejelentő Fernando Alonsót, ám a Ferrarival 1979-ben a csúcsra érő Jody Scheckter szerint hiába hajtogatják, hogy a spanyol balszerencséje és rossz döntései miatt nem vált sikeresebbé, valójában magának köszönheti a nagyobb eredmények elmaradását. „Én szeretem figyelembe venni, ki hány bajnoki címet szerzett. Lehet az alapján értékelni embereket, hogy balszerencsések voltak, hogy rossz autókban ültek, de szerintem az emberek őt túlértékelik” – vélekedett a BBC Radio 5 Live című adásában a dél-afrikai.

Érvként azt a tulajdonságot emelte ki, amit gyakran emlegetnek Alonso személyisége kapcsán. „Az ő problémája az, hogy jellemzően felbosszantja a csapatokat, és mindenkit maga körül. És világbajnokságokat nem így kell nyerni. Együtt kell dolgoznod a csapatoddal, mert versenyzőként te egyfajta vezér vagy” – mutatott rá.

Nem ő az egyetlen, aki így látja ezt az F1-es szakmában. Korábbi csapattársa, Felipe Massa is ugyanezt nyilatkozta Alonróról egy nemrégiben adott interjúban. Ő tehetségét tekintve Michael Schumacherhez mérte a spanyolt, ám kiemelte, megosztó személyisége volt a gátja a további sikereinek. „Talán ha nem ilyen típus lenne, többre is vihette volna a tehetségével” – fogalmazott.

Scheckter ezzel szemben nem választotta szét a két dolgot. „Az én szememben ők nem egy szint Schumacherrel. Schumachert a valaha volt egyik legjobbként tartjuk számon, Alonso viszont szerintem nem ez a kategória. Ez nem jelenti azt, hogy ő nem jó versenyző, jelenleg az egyik legjobb.”

Jody Scheckter (Fotó: XPB) Jody Scheckter (Fotó: XPB)

A korábbi versenyző Martin Brundle szintén említést tett Alonso „nehéz” személyiségéről, és ugyancsak ezt nevezte meg fő problémaként annak kapcsán, hogy „csak” kétszeres világbajnok lett. „Nekem hiányozni fog Fernando lobbanékony karaktere és kegyetlen gyorsasága. Be nem teljesített ígéret, de még így is óriási eredményeket ért el az F1-ben. Olyasvalakire volt szüksége maga körül, aki erősebb nála, és képes kontroll alatt tartani őt a romboló jellegű pillanatokban, amik miatt nem lett most egyik csapat első számú választása sem. De nem vagyok biztos benne, hogy egyáltalán létezik ilyen személy” – ecsetelte a Sky Sports szakkommentátora.

Stuart Codling, az F1 Racing magazin munkatársa úgy fogalmazott e téma kapcsán: „Alonso nem a tehetségből fogyott ki, csak egyre kevesebb ember akart vele együtt dolgozni. Ez érdekes örökség.”

Chris Medland, a Racer újságírója eközben kiemelte: „Az év különböző szakaszain a Mercedesnél, a Ferrarinál és a Red Bullnál is elérhetővé váltak ülések. Három domináns csapatnál volt üresedés ezzel, és a legsokoldalúbb versenyző a mezőnyben még csak reális esélyt sem kapott egyiküktől sem. Ez nem Alonso tehetségéről mond el mindent, hanem arról a megítélésről, ami a második címe megnyerése óta alakult ki róla.”

Borítókép: Fernando Alonso (fotó: McLaren)

További tartalmak