Musorujsag
Élő Eredmények

Nehéz jósolni, de az új szárny egy nagy lehetőség!

Nehéz jósolni, de az új szárny egy nagy lehetőség!

Motorsport
Nagyon nehéz meghatározni, milyen aerodinamikai célokat jelöljenek ki a csapatok 2019-ben az új vezetőszárnyakkal, az viszont biztos, hogy a módosítás jó lehetőségeket teremt a felzárkózni vágyók számára – jelentette ki a Williams technikai igazgatója, Paddy Lowe.

Az új első szárnyak 200 milliméterrel szélesebbek és 25 milliméterrel mélyebbek lesznek, valamint sokkal letisztultabbak, mint elődeik, a sportág vezetői ugyanis elhatározták, megszabadulnak a „fölösleges terelőelemektől”, hogy az elemek kevesebb turbulens levegőt generáljanak. A cél természetesen az előzések számának a növelése volt.

A Williams, a Force India és a Red Bull a Magyar Nagydíj utáni kétnapos teszten már kísérletezett a szóban forgó szárnyak első prototípusaival, hogy némi plusz információt szerezzen a 2019-es autók fejlesztéséhez (ami a háttérben már komoly mértékben zajlik).

A Williams új szárnya (fotó: XPB) A Williams új szárnya (fotó: XPB)

Amikor megkérdezték, mennyire volt nehéz reális fejlesztési célokat kijelölni a szóban forgó teszt előtt, a Williams technikai igazgatója a következőképpen válaszolt. „Ez egy remek kérdés, olyan, ami egyébként gyakran fölmerül. A csapatok korábban azt mondták, visszatérünk egy korábbi állapothoz, de ez így önmagában eléggé önkényesnek tűnik. Próbálsz kijelölni egy szintet, de hogy ez mennyire pontos, és mekkora eltérést jelent, azt nem tudom megválaszolni.”

A változások némileg a 2009-eseket idézik, melyek akkor alaposan átszabták az F1-es autók kinézetét, miközben az erősorrendet is felborították. A mostani módosításokat Lowe is ezekhez hasonlítja, igaz, nem tartja őket annyira drasztikusnak. Ő egyébként akkor a McLarennél dolgozott, ahol rosszul reagáltak a szabályváltozásra, ezt a hibát pedig most nem szeretné elkövetni.

Ami az autók kinézetét illeti, Lowe szerint az F1 esztétikai szempontból ugyanazt a hibát követi el most, mint 10 évvel ezelőtt. Persze a mérnökök számára sosem a kinézet volt a fontos, ezért a tapasztalt szakember elsősorban most is a lehetőséget látja a módosításokban, főleg egy olyan csapat dolgozójaként, aminek komoly hátrányt kell ledolgoznia. „Nagyon komoly változások lesznek, és ezek mindig esélyt teremtenek. Teljes mértékben tisztában vagyunk ezzel, és keményen dolgozunk, hogy előreléphessünk. Ez összekavarhatja a dolgokat” – zárta gondolatát.

Paddy Lowe (Fotó: XPB) Paddy Lowe (Fotó: XPB)
Borítókép: 2019-es első szárny a Williamsen (Fotó: Williams)

További tartalmak