Musorujsag
Élő Eredmények

Horner reméli, véget ér a McLaren zűrzavaros időszaka

Horner reméli, véget ér a McLaren zűrzavaros időszaka

Autosport
A Red Bull csapatvezetője, Christian Horner reméli, minél hamarabb véget ér a McLaren évek óta tartó gyengélkedése, a Forma–1-nek ugyanis szüksége van arra, hogy az egyik legsikeresebb és legnagyobb múlttal rendelkező istállója jól teljesítsen.

Noha legutóbb 2008-ban ünnepelt bajnoki diadalt, 2012-ben futamgyőzelmet (a Brazil Nagydíj után), 2014-ben pedig dobogós helyezést (Ausztráliában), és eközben a Red Bull valamint a Mercedes sorra halmozta a sikereket, a Ferrari mögött még mindig a McLaren a második legsikeresebb Forma–1-es alakulat – már, ami a statisztikákat illeti.

A patinás istálló vezetői három rendkívül gyenge szezon, valamint a Hondával való szakítás után az idei évnek úgy vágtak neki, hogy a Renault-motorokkal majd a középmezőny élére ugranak, és idővel talán a Red Bull-lal is felvehetik majd a harcot.

Ehhez képest megragadtak a mezőny gyomrában, a Red Bulltól pedig továbbra is elmaradnak (a bikások ugyanazokkal a motorokkal három győzelmet is szereztek már). Sőt, formájuk még hanyatlásnak is indult, az első öt futamon ugyanis 40, míg azóta csupán 12 pontot gyűjtöttek, miközben a mérnököknek alaposan meggyűlt a bajuk az autó megértésével.

Fernando Alonso (Fotó: XPB) Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Jövőjükkel kapcsolatban sok a kérdőjel, főleg úgy, hogy az eredményeket szállító Fernando Alonso az év végén elhagyja az F1-et. A Red Bullt irányító Christian Horner reméli, az idei gyengélkedés után 2019-ben végre fejlődnek indulnak, a sportágnak ugyanis szüksége van egy jó McLarenre. „A McLaren egy nagyszerű versenycsapat” – nyilatkozta a brit szakember az Autosportnak, még mielőtt napvilágot láttak az Alonso távozásával kapcsolatos hírek.

„Elképesztő történelmük van az F1-en belül – ha jól tudom, ők rendelkeznek a második legtöbb győzelemmel –, szóval a sportágnak szüksége van egy maga szinten teljesítő McLarenre. Egyértelmű, hogy jelenleg szembe kell néznie néhány kihívással, és úgy tűnik, kissé zűrzavaros a helyzetük, de remélhetőleg sikerül megoldaniuk ezeket a problémákat” – hangsúlyozta.

A McLaren természetesen mindent elkövet azért, hogy véget vessen a küszködésnek, idén például vezetői struktúrájukat is átalakították, miután két technikai vezető Tim Goss és Matt Morris is távozott, majd a sportigazgató, Éric Boullier is lemondott. Az ő helyét Gil de Ferran vette át, a technikai részleg vezetését pedig a Toro Rossótól érkező James Key-re bíznák majd. Ez pedig még csak a kezdet – ígéri az ügyvezető, Zak Brown.

„Még nem végeztünk!” – jelentette ki az amerikai szakember. „Hozunk még tehetségeket, mielőtt kialakul a végleges vezetői struktúra. Nagyon jó érzéseik vannak azzal kapcsolatban, amit tenni fogunk, de ezekről nem akarunk a nyilvánosság előtt beszélni. Leszegett fejjel dolgozunk, és folytatni akarjuk a munkánkat” – hangsúlyozta.

Christian Horner és Zak Brown (fotó: XPB) Christian Horner és Zak Brown (fotó: XPB)
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak