Musorujsag
Élő Eredmények

Hamarosan jön a 2019-es versenynaptár – mégis 21 futammal?

Hamarosan jön a 2019-es versenynaptár – mégis 21 futammal?

Reuters
Jó eséllyel 2019-ben is a Forma–1-es versenynaptárban marad az onnan már-már kihulló Német Nagydíj – erősítette meg a sorozat kereskedelmi igazgatója.

Hockenheimben idén abban a tudatban versenyzett a királykategória mezőnye, hogy a pálya szerződésének lejárta miatt jó ideig talán ez lesz az utolsó ottani látogatásuk. Akkor a létesítmény üzemeltetői még nem tudtak egyezségre jutni a Liberty Mediával a folytatásról, mivel a naptár telítve volt, kockázatmentes gazdasági feltételeiket pedig nem találta elég előnyösnek az F1 amerikai tulajdonosa.

A jövő októberi debütálást tervező Miamivel ugyanakkor a nyári szünet előtt megrekedtek a tárgyalások, a Liberty Media bejelentette, hogy 2020-ra halasztja a második amerikai futam bemutatkozását, és ezzel lett egy üres dátum az egyelőre hivatalosan még be nem mutatott naptártervezetben. Ezt a Német Nagydíjjal tervezik kitölteni, köszönhetően annak, hogy az ottani idei verseny nagy sikert, telt házat hozott, és végre nem volt veszteséges.

Az F1 – egyébként Berlinben született – amerikai kereskedelmi igazgatója, Sean Bratches kedden egy londoni motorsportfórumon elárulta, egyre valószínűbb a német futam maradása. „Optimista vagyok. Még nem tettük közzé a programunkat, de hamarosan közzé fogjuk, úgy Spa környékén. A némettudásom nem a legjobb, de rendben van, és a tárgyalások is rendben zajlottak” – mondta elöljáróban.

Sean Bratches (fotó: XPB) Sean Bratches (fotó: XPB)

Jorn Teske, Hockenheim marketingigazgatója a Reauters kérdésére elmondta, az elmúlt hetekben folyamatosan egyeztettek a Libertyvel, de alá még nem írtak új szerződést. „Nagyon reméljük, hogy jövőre is versenyt rendezhetünk, de ennél többet nem mondhatok. Még minden nyitott, tárgyalunk. Egyvalami nyilvánvaló: mindegyik fél próbál megoldást találni, ami jó hír. Ez azt jelenti, hogy a Forma–1-nek komoly érdeke megtartani a Német Nagydíjat. Szóval igen, optimisták vagyunk, de egyelőre csak ennyit mondhatok.”

Jó esély van tehát arra, hogy amikor a Liberty a napokban közzéteszi 2019-es naptártervezetét, azon újra 21 helyszín neve szerepeljen.

Hogy mi lesz az egy évre jegelt Miami sorsa, az a helyi bonyodalmak miatt továbbra is kérdéses. Bratches mindenesetre nagyon reméli, hogy 2020-ban már nem kell lemondaniuk a nagyon akart versenyükről, és nem járnak úgy, mint korábban New Jersey, amelynek 2013-ban kellett volna F1-es futamot rendeznie, amiből végül semmi sem lett. „Minden okom megvan optimistának lenni a 2020-as miami versenyt illetően. Szorosan együttműködünk Steve Ross-szal, a csapatával, valamint Dél-Florida  választókerületeivel, hogy megvalósuljon. Előreléptünk, de még van munkánk. Bonyolult a helyzet, de továbbra is állítjuk, hogy a Forma–1 márkanév és Miami nagyon összeillik, a gazdasági előnyök pedig rendkívüliek lesznek Miami városa és a kerület szempontjából” – fogalmazott Bratches.

Borítókép: Hockenheim (fotó: XPB)

További tartalmak