Musorujsag
Élő Eredmények

Amikor Schumacher dühében kivásárolta öccsét a Jordantől

Amikor Schumacher dühében kivásárolta öccsét a Jordantől

Formula1
Eddig nem ismert történetet osztott meg Eddie Jordan a Schumacher fivérekről. Michael Schumacher az 1998-as spái káoszfutam után dühében saját pénzéből vásárolta ki öccsét a szerződéséből!

A Forma–1 történetének egyik legemlékezetesebb versenyét láthattuk 20 esztendővel ezelőtt Belgiumban. Sokan emlékezhetnek még az esőfutam többszöri rajtjának káoszára, mely a sportág történetének legnagyobb tömegbalesetéhez vezetett, és 13 versenygépet amortizált le. Emlékezhetünk a szinte mindent eltakaró esőfüggönyre, amiből Michael Schumacher egykörös előnnyel vezetve előbukkant David Coulthard mögül, és a McLarenbe hajtva három keréken tért vissza a boxba. Emlékezhetünk a dühös és kimerült arcára, amellyel szándékosságot feltételezve átviharzott skót ellenfele garázsába, és fel akarta pofozni őt, miközben azt kiabálta: „Meg akartál ölni!” És emlékezhetünk arra is, ahogyan Damon Hill saját utolsó, a Jordan-csapat első győzelmét aratta a többiek kiesését kihasználva, miközben csak hat autó ért célba.

Egyvalamit viszont nem tudhattunk – egészen mostanáig. A verseny 20. évfordulója alkalmából a Forma–1 hivatalos oldala összeállítást készített, melyben a győztes Damon Hill akkori főnökét, Eddie Jordant interjúvolta meg. Az ír pedig megosztott egy történetet a Schumacher-fivérekről, amit eddig még 1996 bajnoka sem ismert.

Ralf Schumacher abban az évben Hill csapattársa volt a Jordannél, és a spái versenyen friss F1-es pályafutása első győzelme felé haladt az esőben. Gyorsabb volt Hillnél, ám a megelőzésére már nem volt lehetősége egy csapatutasítás miatt, amit a brit harcolt ki magának menet közben.

Eddie Jordan és Ralf Schumacher 2000-ben (fotó: XPB) Eddie Jordan és Ralf Schumacher 2000-ben (fotó: XPB)

„Mondok neked valamit, és szerintem jobb, ha figyelsz rám. Ha versenyezni kezdünk egymással, ha mi ketten megküzdünk, a vége az lesz, hogy semmink sem lesz, Eddie. Csakis rajtad áll, neked kell választanod, Eddie! Ha nem küzdünk meg, lesz lehetőségünk arra, hogy elsők és másodikak legyünk. A te választásod” – figyelmeztette főnökét Hill a csapatrádión.

Jordan vette is az adást: Ralf fülére szóltak, hogy támadni tilos, tartsa a pozícióját a célig. „Ralf, nem előzheted meg Damont. Ez csapatutasítás! Megértetted, Ralf? Hallottad?” – mondta a németnek versenymérnöke.

Meglett a kettős győzelem, ám mint most kiderült, az eredménnyel nemcsak az ifjabb Schumacher nem volt teljesen elégedett. „Bármi is történt korábban közted és Michael Schumacher között, bármilyen kapcsolat is volt közöttünk, ő soha semmikor nem szólt bele az öccse versennyel kapcsolatos ügyeibe – ezt megelőzően. Ekkor viszont látni akart” – mesélte Jordan.

„Bejött a motorhome-ba, és azt gondoltam, át fog ölelni, majd azt fogja mondani: »Ott voltam veled a kezdetekkor, gratulálok!« De nem, csak egy dolgot akart mondani: »Kiszúrtál a testvéremmel, soha többé nem fog nálad versenyezni, felejtsd el a menedzsmentes szerződést!«”

Jordant meglepte a dolog, de közölte az akkor még csak kétszeres világbajnokkal: „Michael, ez nagyon egyszerű. Van egy kivásárlási záradék a szerződésében, fizesd ki a pénzt, és adios! És megtette!”

Ez a tény még Hillt is meglepte 20 év távlatából. Egyébként pedig nemcsak azt mutatja meg, hogy Schumachernek hírneve révén milyen komoly befolyása volt a paddockban már akkoriban is, de azt is, hogy nagyon is szívén viselte öccse sorsának alakulását. Ingerültségét pedig az elbukott bajnoki pontok mellett talán az is csak növelte, hogy az ajándékgyőzelem annak a Hillnek az ölébe hullt, akivel mindig is fagyos volt a viszonya.

Ralf a következő évet tehát annak köszönhetően kezdte már a Williamsnél, hogy bátyja saját pénzből kivásárolta őt a Jordantől. Volt csapata eközben 1999-ben három további futamgyőzelmet is szerzett Heinz-Harald Frentzen révén, míg Ralfnak 2001-ig kellett várnia az első F1-es sikerére.

180823 BelgaGP idotabla vasarnap

Borítókép: Michael és Ralf Schumacher (fotó: XPB)

További tartalmak