Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel szerint a sokoldalúság a Ferrari legnagyobb trükkje

Vettel szerint a sokoldalúság a Ferrari legnagyobb trükkje

FIA, Sky Sports
Sebastian Vettel reagált Lewis Hamilton „trükkös” célzásaira, és megállapította, a Ferrari sokoldalúságával győzheti le idén a Mercedest.

Miután a csapatokkal ellentétben a motorgyártóknak nem kellett kötelezően leállniuk a nyári szünetben, a Mercedes okkal remélhette, hogy részlegüknek sikerül választ találnia a Ferrari erőforrás terén tett korábbi javulására, és elő tud rukkolni valamivel, ami visszahozza őket a versenybe. Be is vetették idei 3. motorjukat, ám Spában csalódottan állapították meg, hogy a Scuderia továbbra is lépéselőnyben van.

Lewis Hamilton és Toto Wolff sem győzött hitetlenkedni annak kapcsán, milyen könnyedén ment el mellettük Sebastian Vettel a verseny első körében, a brit még ellenfelük trükkjeit is emlegette.

Sebastian Vettel reméli, hogy saját 3. motorjuknak is komoly szerepe volt ezen helycsere létrejöttében, ám a csillagosok nyilatkozataira reagálva arra is rámutatott, hogy a tempókülönbség talán a két autó eltérő légellenállásával és szárnyával is magyarázható. „Remélem, hogy több erőnk van, hiszen ez a célunk. Ha így van, akkor a motormérnökeink jól dolgoztak” – mondta. „Előreléptünk, főleg az utóbbi két évben, ami remek hír. Egy kicsivel most kisebb szárnyakkal versenyeztünk, gyorsabbak voltunk az első szektorban és a harmadikban, de a másodikban kicsit lassabbak. Nem tagadom, hogy idén sokkal szorosabb lett a küzdelem a motorteljesítmény szempontjából, mint tavaly volt. Tavaly nem volt esélyünk itt, sem kisebb, sem nagyobb szárnyakkal, és jó látni az előrelépést.”

A német szerint a legnagyobb változást viszont az jelenti 2017-hez képest, hogy autójuk már nem csak egy adott pályatípuson teljesít igazán jól. „Egy jó autónk van, amely a jelek szerint mindenütt működik. Nem hinném, hogy az elejétől kezdve itt tartottunk volna az autónkkal, de most már eljutottunk addig a pontig, hogy a jelek szerint tényleg mindenütt működik és versenyképes.”

Sebastian Vettel (fotó: XPB) Sebastian Vettel (fotó: XPB)

Szerinte ez lehet a feltétele annak, hogy idén megfordítsák a bajnoki állást, és ne essenek vissza úgy, mint a 2017-es őszi időszakban. „Igen, úgy gondolom, ez meghatározó lesz. Láthattuk, tavaly voltak hiányosságaink az autóval. Az akkori kocsi a kanyargós, nagy leszorítóerős pályákon működött igazán jól, de az olyan pályákon nem volt elég jó, mint az itteni, ahol a hatékonyság számít, vagy mint Silverstone. Idén az autónk ilyen tekintetben sokkal erősebb, mindenhol jól megy. Sikerült a csomag egészét fejlesztenünk, a karosszériát és a motort is, és egyetértek abban, hogy kulcsfontosságú lesz olyan autóval rendelkezni, amely mindenütt jól működik. Korábban ez volt a hiányosságunk, most viszont egészen jól boldogulunk.”

Vettel abban bízik, hogy győzelmük a tifosit is feltüzeli a hétvégi Olasz Nagydíjra, amelynek szép reményekkel vágnak neki. „A mostani győzelem biztosan felpezsdíti Monzát, ahol komoly támogatásra számítunk. De remélem, abban is segít, hogy Monza a naptárban maradjon, mert hallottam pár pletykát erről. Várom már, hogy Olaszországba érkezzünk, az mindig különleges számunkra, hiszen a hazai versenyünk, amit nagyon élvezünk.”

Főnöke, Maurizio Arrivabene is így van ezzel. Emellett az is megelégedéssel tölti el, hogy a németországi és magyarországi fiaskó után végre a maximumot tudták kihozni a sokoldalú csomagjukból. „Végre nem volt felhős az ég, így meg tudtuk mutatni, milyen potenciál van bennünk. Kimiért nagy kár, mert a szombati eredmény a mi hibánk következménye volt. És ez alatt nem a csapatot értem, hiszen valahányszor hibázunk, az mindig az én hibám először. Most viszont nyertünk, bizonyítottuk, hogy a mi autónk a jobb, Sebastian pedig szuperklasszis versenyző. Nagyon várom Monzát” – nyilatkozta az olasz.

Borítókép: Sebastian Vettel (fotó: XPB)

További tartalmak