Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel Schumachert másolta Spában

Vettel Schumachert másolta Spában

Motorsport-Magazin, Forix
Újabb területen lépett Michael Schumacher nyomdokaiba Sebastian Vettel: ugyanott előzte meg ferrarisként Alain Prostot, ahol 17 évvel ezelőtt elődje!

„Vettel egyszerűen tökéletes volt Spában. Aki látta, annak óhatatlanul eszébe jut Schumacher” – írta az olasz Corriere dello Sport a Belga Nagydíj után, kiemelve, hogy a német maximálisan kihasználta a Ferrari fölényét a múlt hétvégén. Németországot követően talán még más volt a hangnem, ám Vettel a vasárnapi teljesítménye kapcsán most valóban megérdemli a dicséretet, Michael Schumacher nevét emlegetni pedig nemcsak a teljesítményük, de egy érdekes statisztika miatt is aktuális.

Spa kapcsán óhatatlanul előjön a pályához ezer szállal kötődő rekordbajnok személye. Ott futotta első versenyét, ott aratta első győzelmét, ott lett hétszeres világbajnok, F1-es bemutatkozása 20. évfordulóját, majd 300. F1-es versenyét is ott ünnepelte. És nem mellesleg ott szerezte pályafutása 52. győzelmét is, csakúgy, mint most Vettel.

Schumacher 2001-ben szintén egy Ferrarit kormányzott, és spái sikerével nemcsak lehagyta Prostot, de azon nap óta számít az F1 rekorderének is. Pályafutása befejeztével aztán 91 győzelemél állt meg, és egyelőre még senkinek sem sikerült utolérnie.

Vettel számára Prost lehagyása tehát egyelőre nem rekordot jelentett, „csak” egy harmadik helyet. Korábban már állt az F1-es győzelmi rangsor e pozíciójában, a Mercedes-dominanciának köszönhetően viszont Lewis Hamilton már jó ideje elhúzott tőle, visszaszorítva őt a negyedik helyre. Silverstone-ban aztán a német megszerezte az 51.-et, amivel Alain Prost mellé lépett a listán – most pedig meg is előzte a franciát. Schumacher után második ferraris németként.

Sebastian Vettel (fotó: Ferrari) Sebastian Vettel (fotó: Ferrari)

„Ha ez most azt jelenti, hogy én kilencvenkettőig jutok később… Vagy mennyi is van neki? Kilencvenkettő?” – kérdezett vissza Vettel Schumacher rekordja kapcsán. Egyet tévedett. „De nem, ha én már kilencvenig eljutok, akkor nagyon boldog leszek. Basszus… Már bocsánat! Természetesen szép szám ez, de nekik akkoriban nem volt ennyi versenyük egy évben, ezért az összevetés nem is igazságos” – mondta Schumacher és Prost eredményeiről.

És valóban: Schumacher az 52. sikeréhez a 159. versenyén jutott el, Prost 199 futam teljesítésével állt meg 51-nél, míg Vettelnek a mostani már a 211. versenye volt az F1-ben. Lewis Hamilton 221 nagydíjon jutott el 67 győzelemig (ő az 52.-et a 187. futamán szerezte), Schumacher összesen 307 verseny teljesített, ebből nyert meg 91-et.

Vettel emellett egy másik szempontból is túlszárnyalta a harmadik négyszeres világbajnokot: Prostnak összesen 106, neki viszont már 107 dobogós helyezése van a királykategóriában, amivel szintén előlépett a harmadik helyre a 155-öt számláló Schumacher, és a 127-nél tartó Hamilton mögé.

És hogy legyen egy harmadik statisztikai mérföldkő is: Vettel a Ferrari versenyzőjeként vasárnap átlépte az 1000 pontos határt. A vörösökkel már 1021 egységet gyűjtött, összességében pedig 2639-nél jár. Viszonyítani ezen a téren viszont fölösleges lenne: amióta 25 pont jár a győzelemért, és az első 10 helyezettet jutalmazzák ponttal, ez a statisztika mondhatni teljesen értelmét veszítette a körülményes átszámolások nélkül.

Versenyző Győzelmek Dobogós helyek Futamok
1. Michael Schumacher 91 155 307
2. Lewis Hamilton 67 127 221
3. Sebastian Vettel 52 107 211
4. Alain Prost 51 106 199

 

Borítókép: Sebastian Vettel és Michael Schumacher 52. F1-es győzelme Spában (fotó: XPB)

További tartalmak