Megállapodott az F1-gyel Hockenheim: lesz folytatás

Sikerült megállapodnia a Forma–1 tulajdonosának a hockenheimi szervezőkkel, így bebiztosították a Német Nagydíj helyét a 2019-es versenynaptárban.

Hockenheim (fotó: XPB)

A futamnak az idei versennyel járt le a szerződése a királykategóriával, ám miközben júliusban még úgy tűnt, egy ideig ez lesz a Forma–1 utolsó látogatása Németországban, a Miami Nagydíj debütálásának 2020-ra halasztása, valamint az idei verseny sikere miatt a Liberty Media újra tárgyalni kezdett a szervezőkkel a folytatásról.


Sean Bratches kereskedelmi igazgató a spái hétvégén már bizakodóan nyilatkozott a jövőről a Bildnek, a német lap pedig most arról számolt be, hogy tulajdonképpen meg is született az egyezség a felek között. Bár a szerződést még nem írták alá, ez szerintük már csak formaság, a feltételeket pedig sikerült tisztázniuk.


Úgy tudni, kompromisszumos megoldás született. Hockenheim egyfelől megkapta a vágyott jogdíjcsökkentést. Eddig évi 25 millió eurót fizettek a rendezésért az F1-nek, a következő évben ez az összeg viszont 12-15 millióra csökken. Másfelől viszont az eredetileg kért ötéves megállapodásból egyelőre csak egyéves szerződés lett, így a futam sorsa csupán 2019-re biztosított.


Ez utóbbi lépés viszont nem jelenti azt, hogy az F1 csak amolyan Miami-pótlékként tekint a Német Nagydíjra, és hosszabb távon már nem számol vele. A felek az egyéves megállapodással időt akartak nyerni a tárgyalások folytatásához, mivel azt nem várhatják a pálya üzemeltetői, hogy öt éven át ilyen alacsony legyen a futamrendezés díja.


A Bild szerint akár már szerdán hivatalossá tehetik a szerződéskötést, a Liberty pedig a héten közzéteheti a 2019-es naptártervezetét, melyet egyébként már Spára ígértek. A következő bajnokságban ezzel várhatóan újra 21 futam kap helyet.