Musorujsag
Élő Eredmények

Összetörte Ferrariját Vettel a milánói utcai parádén (videóval)

Összetörte Ferrariját Vettel a milánói utcai parádén (videóval)

Sky Sports, Formula1, Motorsport
Kínos bakival került a figyelem középpontjába Sebastian Vettel az Ferrari hazai versenye előtt: kicsit összetörte autóját a milánói F1-es utcai parádén…

Franciaország után Olaszország is nagyszabású városi rendezvénnyel hangolt a Forma–1-es futamára. Szerdán Milánót kapta el a versenyláz, ahol a belvárosban kialakított alkalmi pályán a három olasz kötődésű csapat, a Ferrari, az Alfa Romeo Sauber és a Toro Rosso versenyzői szórakoztatták a szép számban kilátogató szurkolókat.

A tavalyi londoni hasonló esemény óta az FIA lazított a szabályain, és az ilyen rendezvényeken engedélyezi az aktuális versenyautók használatát is. Míg a Sauber egy V8-as motorral felszerelt – de idei színekre festett – járgányába ültette Marcus Ericssont és Charles Leclerc-t, a Ferrari élt a lehetőséggel, és a 2018-as SF71H-t indította be. Azt viszont nem kapta vissza teljesen épségben…

A szűk pálya egyik hajtűkanyarjában Sebastian Vettel kigyorsítás közben alulkormányzottságot tapasztalt, a következő pillanatban pedig már a falban volt. A koccanás kicsi volt, a kár sem jelentős, ám az első szárnyát sikerült letörnie, majd hátramenetbe kapcsolva korrigált, és a szerelőihez sietett.

Vettelnek volt magyarázata a történtekre: mint mondta, azonos autót használtak csapattársával, és abban a Kimi Räikkönennek kialakított kormány volt. „Bocsánatot kértem a fiúktól. Kimi kormányát használtam, és abban a másik oldalon van a kuplung. Én pedig túl gyors voltam ott. Utána kértem, hadd menjek még két kört a szurkolók kedvéért. Az én hibám volt, de minden rendben” – szabadkozott a négyszeres világbajnok, aki szerelőit egy italra is meghívta engesztelésképpen.

Vettel nem az első F1-es versenyző, aki bakizik hasonló rendezvényen, és még csak nem is az övé a legkirívóbb esett. Pár éve Max Verstappen Hollandiában törte le a Toro Rosso szárnyát, majd azt követően is folytatta parádéját. Kobajasi Kamui Moszkvában tört ripityára egy Ferrarit a nedves aszfalton megcsúszva, míg Pastor Maldonado Venezuelában feledkezett meg egy padkáról, melyen kitörte Williamse futóművét.


Vettel a rendezvényen az előttünk álló monzai hétvégéről is beszélt, melynek sokak szerint esélyesként, de Lewis Hamiltonnal szemben 17 pontos hátránnyal vág neki. „Ez egy különleges hétvége lesz számunkra. A csapat és – annak ellenére, hogy német vagyok – én is érzelmes napokra készülünk Monzában. Tudom, hogy a Ferrari remek versenyt fog futni. Nagy a szurkolók lelkesedése, és remélem, hogy együtt álmodhatunk velük” – bizakodott a Monzában ferrarisként még nem nyerő német.

Csapattársa, Kimi Räikkönen eközben a spái kiesését próbálná feledtetni. „Monza a Ferrari hazai versenye, remélem, hogy a szurkolóknak egy szép eredménnyel kedveskedhetünk. Keményen fogjuk nyomni, és remélem, hogy jobb lesz az eredmény, mint Belgiumban. Magabiztosak vagyunk, mert tudjuk, mindenütt erősek vagyunk” – fogalmazott a 2007-es világbajnok.

Főnökük, Maurizio Arrivabene a Mercedesnek is üzent. „Még hátrányban vagyunk a bajnokságban, és azzal, hogy nyersz egy versenyt, még nem nyerted meg a bajnokságot. Nekünk viszont ez a célunk, és szeretnénk nyomást gyakorolni azokra, akiknek ugyanolyan autójuk van, mint a biztonsági autó” – kerülte ki a Mercedes nevének kimondását.

Egy éve Monza mélypontot jelentett a Ferrari idényében, Arrivabenéék viszont remélik, hogy ezúttal másképp lesz, és le tudják győzni a Mercedeseket. „Kaptuk a pofonokat a korábbi években, de mindig felálltunk utána. Megszoktuk már ezt, így az üzenetem nagyon egyszerű a fiúknak: tartsuk őket nyomás alatt! Ha elkapjuk őket, tudom, milyen érzés lesz: fájni fog nekik. Nem azért megyünk Monzába, hogy veszítsünk. És valahányszor veszítünk, én vállalom a felelősséget, és bocsánatot kérek, mert a célunk mindig a győzelem.”

A milánói utcai parádé megtekinthető itt:

Képgaléria:

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Fotó: Sauber/Twitter
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/10/2018/08/DlxyZ_CWwAI2R_4-1024x1024.jpg
    [alignment] => aligncenter
)
Borítókép: Sebastian Vettel és a törött szárnyú Ferrari Milánóban (Fotó: MTI/EPA)

További tartalmak