Musorujsag
Élő Eredmények

A szélárnyék döntött? Vettel elbeszélget a Ferrarival

A szélárnyék döntött? Vettel elbeszélget a Ferrarival

Sky Sports, Motorsport-Total
Sebastian Vettel nem volt elégedett a monzai időmérő edzés után – vélhetően azért, mert csapattársa az ő szélárnyékát használva vette el tőle a pole-t…

„Nem voltam boldog, de nem mondom el, miért” – ejtett el egy árulkodó mondatot Sebastian Vettel a monzai időmérőt követő sajtótájékoztatón. Nem volt nehéz kitalálni, mire célozhatott: a szélárnyékozásra, pontosabban annak hiányára.

Az Olasz Nagydíj időmérő edzésén a Q3-ig úgy nézett ki, a német a fő esélyes a pole pozíció megszerzésére, ám az utolsó két körében egyaránt hiányzott neki a megfelelő felvezetés. Vettel a Q3-as első körét a sorban elsőként teljesítette, és talán ennek is volt köze ahhoz, hogy akkor csak a harmadik helyre sorolt be a mögötte érkező Kimi Räikkönen és Lewis Hamilton után, egy tizedes hátránnyal. A második próbálkozásnál aztán sikerült a két Mercedes mögé kerülnie a pályán, csapattársa viszont maradt mögötte, azaz ő profitálhatott a leginkább a szélárnyékból. A finn 0,161 másodperces előnnyel meg is nyerte a kvalifikációt Vettel előtt, a négyszeres bajnok pedig a leintés után csak annyit mondott mérnökének a csapatrádión: „Utána még beszélünk.”

Amikor a sajtószobában e témáról kérdezték, Vettel elmondta:. „Van egy sorrendünk a csapaton belül, amely minden hétvégén változik. Ezen a hétvégén Kimin volt a sor, hogy másodikként hagyja el a garázst” – magyarázta. Az idézett rádiós megjegyzését nem kívánta kifejteni. „Nem hinném, hogy annak bármi köze is lenne ehhez” – utalt az elégedetlenségre.

Emellett próbálta csökkenteni a szélárnyék elmaradásának vereségében játszott jelentőségét. „Őszintén szólva ez nem volt egy tiszta kör. A többi köröm valójában jobb volt. Az első sikánban, a második sikánban, a Lesmókban is veszítettem – összességében elég sokat. Az utolsó szektorom rendben volt, de nem volt fantasztikus. Szóval nem volt elég jó a kör. Szerencsés vagyok, hogy megszereztem a második helyet, és nem csak harmadik lettem.”

Sebastian Vettel (fotó: XPB) Sebastian Vettel (fotó: XPB)

Wolff szerint sok múlhatott rajta

A szélárnyékozás miatti feszültséget már a Red Bullnál is láthattunk idén Franciaországban, a különbség az, hogy a Ferrarinál Vettel a bajnoki címért vív, Räikkönenek viszont már csak kívülállóként van esélye. Akárcsak honfitársának, Valtteri Bottasnak, akit a Mercedes gondolkodás nélkül Lewis Hamilton elé is rendelt a Q3-as utolsó körére, mondhatni „nyúlként”.

Toto Wolff, a csillagosok sportigazgatója szerint a szélárnyék jelentősége nem lebecsülendő Monzában. „A vége igazi türelemjáték volt, ki megy ki először, és ki ad kinek szélárnyékot. Az első menet remek volt számunkra, profitáltunk belőle” – ismerte el, hogy a sorban harmadikként érkező Hamilton ennek is köszönhette átmeneti első helyét. „A második etapon viszont… nos ki kell mondani, hogy egyszerűen gyorsabbak voltak ma. A helyzet nem volt teljesen egyértelmű, mivel a szélárnyék a gyors kanyarokban zavaró is lehet: a két Lesmóban és az Ascari-sikánban is. De még így is előnyt jelent. Láthattuk, hogy Vettel első köre nem volt valami nagy a nulla szélárnyékkal. A megfelelő távolságot viszont mindig nehéz tartani. Mi az első menetnél próbáltunk szélárnyékot fogni a Ferrarikról, de ez nem volt elegendő, mivel a második menetnél mi adtunk szélárnyékot neki, ő pedig Kiminek.”

A Kimi Räikkönent korábban többször egyértelmű másodhegedűsnek nevező Nico Rosberg szerint a Ferrari játékának elmaradása sajátos üzenettel bír. „Ez annak a jele volt, hogy ők még nem alkalmaznak csapatsorrendet. Elég egyértelmű volt, hogy Vettel magára húzta Kimit, és ezzel hozzásegítette őt a pole pozícióhoz. Ami egy kicsit furcsa” – állapította meg. A Sky Sports riportere erre megjegyezte: „Várjuk meg, mi lesz holnap, lesz-e helycsere.”

Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen (fotó: XPB) Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen (fotó: XPB)

Vasárnap is nyerhet?

Ez utóbbiról Räikkönen már csütörtökön beszélt, amikor arról a – most már elég valószínűvé vált – forgatókönyvről kérdezték, mi lenne vasárnap, ha elsőként fordulna el az első kanyarban csapattársa előtt. „Nem tudom, meglátjuk” – felelte. „A célunk, hogy mindkét autónk elöl legyen, aztán meglátjuk, hogy alakul, de tudjuk, mi a dolgunk. Versenyezhetünk egymás ellen, és mindig próbáljuk legyőzni egymást, de fair módon. Nem hinném, hogy ez most más lenne.”

Az időmérőt követően Vettelt is megkérdezték, szerinte nyerhet-e Räikkönen. „Ha ő indul a pole pozícióból, akkor szerintem nyerhet is” – felelte. „Nyerni akar, én is nyerni akarok. Hosszú verseny vár ránk, és remélem, hogy a végén kettőnk közül kerül majd ki a győztes.”

És hogy mi várható közöttük az első kanyarban? „Mindig próbálunk óvatosak lenni egymással. De nem látom okát, hogy bármin változtassunk. Senki sem akar szándékosan fölösleges kockázatot vállalni azért, hogy kárt tegyen a másik autójában.”

Arra azért kíváncsiak lennénk, miről is szól majd a beszélgetés a csapattal…

180829 Idotabla OlaszGP szombat cikkhez

Borítókép: Sebastian Vettel (fotó: XPB)

További tartalmak