Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel C. Ronaldo, a Ferrari egy ékkő – bemutatkozott Camilleri

Vettel C. Ronaldo, a Ferrari egy ékkő – bemutatkozott Camilleri

Motorsport, Speedweek
Bemutatkozott a Ferrari új ügyvezető igazgatója. Csütörtöki első F1-es sajtótájékoztatóján Cristiano Ronaldóhoz hasonlította Sebastian Vettelt, Sergio Marchionnéról, az F1-es kivonulásról és saját elképzeléseiről beszélt.

Az 1955-ben Egyiptomban született Louis Camilleri éveken át a Philip Morrisnál dolgozott ügyvezető igazgatóként, így már jó ideje kötődik a Ferrarihoz. Később az olasz márka igazgatótanácsának tagja is lett, a múlt hónapban pedig a váratlanul elhunyt Sergio Marchionne elnök pozíciójába lépő John Elkann őt nevezte ki ügyvezető igazgatónak.

Camilleri már színrelépésekor jelezte, szeretne Marchionne útján maradni, ám módszerei eltérnek majd az övétől. Pénteken Monzában először tartott sajtótájékoztatót F1-es nagydíjhétvégén, és újra megerősítette ezen elképzelését, emellett több, a csapattal és a márkával kapcsolatos kérdésre is válaszolt.

A versenyzők kapcsán leszögezte, Kimi Räikkönen jövőjéről még nem döntöttek, és noha valóban jó barátja a finnek (az esküvőjén is ott volt), mindez nem lesz befolyással választásukra, mert a végső szót csapatként mondják ki. Bajnokesélyesükről, Sebastian Vettelről is ejtett szót, amikor arról kérdezték, szerinte a Forma–1-nek is van-e Cristiano Ronaldója. „Igen, van ilyen, és nekünk már meg is van: Seb az” – jelentette ki.

Louis Camilleri (fotó: Ferrari) Louis Camilleri (fotó: Ferrari)

Beszélt Sergio Marchionne és a közte lévő különbségekről is. „Tizenkét évvel ezelőtt találkoztam Sergióval, aki jó barátom volt, és megkérdezte, nem csatlakoznék-e a Ferrari igazgatótanácsához. Sergio és én eltérő stílust képviselünk, de a céljaink hasonlóak, és nagyon tiszteltük egymást. Nagyon sokszor egyeztettünk a Ferrarinál és a Philip Morrisnál, és nagyon hiányzik. Kivételes személyiség volt, nagyszerű képességekkel megáldva, mérhetetlen energiákkal. Nagyon ambiciózus volt, akárcsak én.”

Marchionne a keménységéről vált híressé. Többek között az F1 vezetőivel folytatott tárgyalásai során is, melyek kapcsán számos alkalommal fenyegette meg a sorozatot a Ferrari kivonulásával. Bár egyértelműen nem mondta ki, Camilleri szavai azt sugallták, ezen a téren várható enyhülés. „Vannak bizonyos alapvető dolgok, amiket nem hagyhatunk figyelmen kívül. A Forma–1 génjeit meg kell tartani. Továbbra is a legmagasabb technológiáról kell szólnia, de közben el kell érnünk, hogy látványossá váljon a közönség szempontjából.  Három fő terület van: a technikai szabályzat, a gazdasági vonatkozások és a bajnokság irányítási struktúrája. Mindhárom pontban egyezségre kell jutnunk. Hiszem, hogy mindenki érdekében áll megállapodni arról, ami a legjobb mindenkinek. Ennél többet viszont nem kívánok mondani, mert nem szokásom a médián keresztül tárgyalni.”

Eltérő szemléletmódjáról sokat elárul az a megjegyzése is, amit Marchionne egy korábbi kijelentése kapcsán tett. Az előző elnök év elején úgy fogalmazott, a mostani szezonban letörölné a mosolyt az ellenfelek arcáról. „Én inkább szeretnék mosolyt látni a szurkolóink arcán” – fordította meg a dolgot Camilleri, rámutatva a finom különbségre.

Louis Camilleri (fotó: Ferrari) Louis Camilleri (fotó: Ferrari)

Kérdezték arról is, mennyire lesz nála hangsúlyos a Forma–1-es csapat annak ismeretében, hogy az autóipari részlegen is komoly feladatok várnak rá Marchionne elvesztése után. „Amikor ügyvezető igazgatóvá válsz, nem tudhatod, hogyan fogod eltölteni az idődet. Mindennel foglalkoznod kell, és nekem is ez a tervem. Remek vezetői csapatunk van, nagyszerű csapatfőnökünk, és egy kész csapatunk. A Ferrari minden szinten erős. A Ferrari egy ékkő, az én feladatom pedig elérni, hogy minden oldalról ragyoghasson” – fogalmazott.

Mint mondta, talán az F1-es paddockban sokan újoncként tekintenek rá, valójában nem áll tőle távol ez a világ. „Nem vagyok teljesen új a Ferrarinál, az utóbbi negyvenöt évben a csapat szponzoránál voltam, így pontosan tudom, milyen fontos a Ferrari Olaszországnak, ahol a világ legjobb szurkolói élnek.  A Ferrari legnagyobb erejét ez adja. Az én szerepem nagy felelősséggel jár, de az eredményeket csapatmunkával érjük el, nem egyetlen személynek köszönhetőek.”

Végül előrebocsátotta, hogy az utóbbi években több reformon is áteső gárdába nem kíván komolyabban belenyúlni. „A csapatunk lendületben van, és örülök, hogy ebbe kapcsolódhatok be. Ez egy nagyszerű csapat, és nem számítok komoly változásokra. A célom ugyanaz, mint a csapatban mindenkinek: a győzelem.”

180829 Idotabla OlaszGP

Borítókép: Louis Camilleri (fotó: Ferrari)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek