Musorujsag
Élő Eredmények

A Marchionne iránti tisztelet miatt rúgják ki Räikkönent?

Auto Bild, Autosport, Auto Motor und Sport
Bonyolultabb lett a Ferrari 2019-es versenyzőválasztása, mint azt bárki is gondolhatta volna. Az új vezetők állítólag a finnt akarják, és a Charles Leclerc-rel korábban aláírt szerződésük jelentette probléma megoldásán dolgoznak.

Mi lesz Kimi Räikkönennel? A kérdés hónapok óta a levegőben lóg, ez idő alatt pedig hol az egyik, hol a másik válasz tűnt a valószínűbbnek. A Ferrari új vezetősége állítólag szíve szerint megtartaná a finnt, ám egy, a régi vezető, Sergio Marchionne által szorgalmazott szerződés az útjukat állta. A paddockbeli pletykák szerint Louis Camilleri ügyvezető igazgató és Maurizio Arrivabene csapatfőnök is a 2007-es bajnok maradása mellett van, ám Charles Leclerc menedzsmentje előállt egy júliusban kötött megállapodással, és ezzel próbálja arra kötelezni őket, hogy mégis a monacóit válasszák 2019-re.

A helyzet állásáról eltérő információk keringtek a napokban. Olasz források még a monzai hétvégén is állították, hogy a vörösök kitartanak Räikkönen mellett, a német és a brit sajtó viszont arról számolt be, hogy újabb fordulat jöhet, és egyre nagyobb az esélye Leclerc érkezésének.

Az Auto Motor und Sport azt írta, a Scuderia már szombaton felkészült a monacói szerződtetésének bejelentésére, ám azt Räikkönen időmérős sikere után elnapolta. A szintén német Auto Bild belső forrásaira hivatkozva eközben vasárnap délelőtt még arról számolt be, nem lefutott az ügy, mivel a Ferrari vezetői fontolgatják annak lehetőségét, hogy kártérítést fizetnek Leclerc-nek, és a Räikkönennel való egyéves hosszabbítással egy időben garantálják a fiatal tehetségnek, hogy 2020-ban már valóban megkapja az ülést.

Mike Manley (balról) és John Elkann Monzában (fotó: XPB) Mike Manley (balról) és John Elkann Monzában (fotó: XPB)

A vasárnapi verseny rajtja előtt nem sokkal viszont már megint más jellegű hírrel álltak elő: azt állították, hogy az új elnök, John Elkann meghozta döntését, és Leclerc-t választotta 2019-ben. Ez az információ egyelőre nem bizonyult hitelesnek, az viszont kiderült, hogy a monzai pályára már kora reggel megérkező Elkann vasárnap délelőtt valóban beszélt Leclerc-rel, amit az Autosportnak a versenyző is megerősített.

„John azért érkezett ide Michael Manleyvel (a Fiat-Chrysler új ügyvezetője – a szerk.), hogy bemutatkozzon az egész csapatnak. Ez remek lehetőséget kínált arra, hogy találkozzunk. De ez csak bemutatkozás volt, nem a jövőről folytatott tárgyalás” – állította Leclerc.

Az elhunyt elnök akarata

Az Autosport szerint jó esély van rá, hogy mégis ő legyen a befutó a Scuderiánál. Több forrás is állítja, Elkann nem szívesen menne szembe a júliusban elhunyt Sergio Marchionne akaratával, ő márpedig határozottan Leclerc-t szerette volna Sebastian Vettel csapattársának a következő szezonban.

Az Auto Bild azt írta, Marchionne még a Kanadai Nagydíj táján határozta el magát, hogy Leclerc-re cseréli Räikkönent. Szerintük ennek volt köze Räikkönen montreali zaklatási ügyéhez is (egy nő állítja, évekkel ezelőtt molesztálta őt egy bárban; Räikkönen rágalmazásért perelte be őt), mely amolyan utolsó csepp volt a pohárban az olasznál. Akár így volt, akár nem, Marchionne ezt követően azt szorgalmazta, hogy Leclerc még az idei nyári szünet után átüljön a Ferrariba, Räikkönen pedig legyen a helyettese a Saubernél. E tervéről több másik lap is beszámolt korábban. Ekkor születhetett a menedzsment által előhozott megállapodás is.

Sergio Marchionne (Fotó: XPB) Sergio Marchionne (Fotó: XPB)

A németek úgy tudják, a Ferrari partnere, a Puma négy Leclerc-nek tervezett ferraris tűzálló overallt már elő is készített a Belga Nagydíjra. Tegyük hozzá: miután Leclerc a Ferrari juniorversenyzője, az overallkészítés önmagában még semmit sem jelent. Korábban is használt már vörös tűzállót, hiszen tesztelt is a Scuderiával – például egy júliusi filmes napon Monzában.

Räikkönen helyzetében aztán a fordulatot Marchionne műtétje és később bekövetkezett halála hozta el: Arrivabene és Camilleri jó viszonyban vannak a veteránnal, Vettel miatt is szívesen tartanák őt a csapatban. De lehet, hogy ez kevés lesz.

Räikkönen: Mindig vannak lehetőségek

Ami a Marchionne-terveket illeti, Leclerc elmondta: „Sosem volt közvetlen kapcsolatom Marchionne úrral, de mindig szépeket mondott rólam. Megtisztelőek voltak a kedves nyilatkozatai, de nem volt közöttük közvetlen kapcsolat.”

A sauberes állítja, még mindig nem tudja, mi lesz a sorsa. „A Ferrari vezetőinek kell dönteni. Tudják, hogy milyen versenyző vagyok, meg tudják ítélni, hogy ez elegendő-e, vagy sem. Még fiatal vagyok, sokat kell tanulnom, és ha hozzájuk kerülnék, egy álmom válna valóra. De nem én mondom meg, hogy készen állok-e erre. Tökéletesen ismernek. Nyilván nehéz nem gondolni a lehetőségre, mert gyerekkorom óta erről álmodom, de próbálok nem gondolni arra, mi történik most.”

Räikkönen eközben monzai második helye után tovább hallgatott helyzetéről, és a kérdésre, vannak-e lehetőségei arra az esetre is, ha a Ferrari nem hosszabbít vele, csak annyit mondott: „Mindig lesznek lehetőségek. Az életben így van. Attól függ, mik a szándékaid. Sok mindentől függ. Meglátjuk, hogy mit hoz a jövő, mi fog történni” – került gondosan mindenféle konkrétumot.

További tartalmak