Musorujsag
Élő Eredmények

Lemondott a szabadedzésről a Mercedes juniorja

Lemondott a szabadedzésről a Mercedes juniorja

Motorsport
Lemondott az Olasz Nagydíj első szabadedzésén való részvételről a Mercedes védence, George Russell, aki a Force India egyik autóját vezethette volna, most azonban inkább a Forma–2-re akar összpontosítani, ahol továbbra is ő vezeti a bajnokságot.

A fiatal brit idén a Mercedesszel és a Force Indiával is tesztelt már, versenyhétvégén azonban 2017 vége óta nem vett részt (akkor két szabadedzést kapott a „rózsaszínektől”). Kiderült, Monzában erre is sor kerülhetett volna, a Force India lehetőséget biztosított volna számára, ezt azonban inkább visszautasította.

„Vezethettem volna az első szabadedzésen” – ismerte el, majd elmondta, miért döntött végül úgy, hogy nem él a lehetőséggel. „A Forma–2-ben jelenleg nagyon feszült bajnoki küzdelem zajlik, és úgy határoztuk, hogy inkább arra összpontosítunk” – tette hozzá Russell, aki jelenleg 22 ponttal vezeti a tabellát a McLaren 2019-es újonca, Lando Norris előtt.

George Russell (Fotó: XPB) George Russell (Fotó: XPB)

„Tavaly Abu-Dzabiban ott voltam az első szabadedzésen, aztán rajtelsőséget szereztem a GP3-ban, szóval annyira nem zavart volna a dolog, a Forma–1 kapujában állva azonban az ember gyorsan elfelejtheti, mi a legfontosabb számára, és nekem most az F2 élvez prioritást. Nem tudom, mehetek-e még idén szabadedzésen, de a Mercedes mindenképpen úgy dönt majd, hogy azzal az én érdekeimnek kedvez. Teljes mértékben megbízom bennük” – hangsúlyozta.

A Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff örül, hogy védence fő feladatára összpontosít, nyilatkozatában pedig kiemelte, ő nem gyakorolt rá nyomást a döntés során. „Ez az ő döntése volt. Úgy volt vele, hogy elkábíthatja a lehetősége annak, hogy teljesít egy F1-es edzést. Felelősségteljes döntés volt ez részéről. Nem akarja, hogy elvakítsa az F1, és csak az F2-re összpontosít” – mondta.

Ami az F1-es esélyeket illeti, Russell lehetőségei szűkültek az utóbbi hetekben, a Force India a tulajdonosváltás után valószínűleg nem biztosít helyet számára, a Mercedesnek pedig egyelőre Esteban Ocon elhelyezése a legfontosabb. A legjobb opciót a Williams jelentheti számára, itt viszont sok riválissal szembe kell majd néznie: a hely Ocon számára is vonzó lehet, de arra pályázik Robert Kubica és Russell F2-es ellenfele, az orosz Artyom Markelov is.

George Russell (Fotó: XPB) George Russell (Fotó: XPB)
Borítókép: George Russell (Fotó: XPB)

További tartalmak