Musorujsag
Élő Eredmények

Ő lesz az új F1-generáció előretörésének nagy vesztese?

Ő lesz az új F1-generáció előretörésének nagy vesztese?

Esteban Ocon/Twitter
Egymás után találnak gazdára a 2019-es Forma–1-es ülések, a mezőny egyik legnagyobb tehetségének viszont még mindig nincs helye. Helyzete keserű, de ő nem adja fel!

Tán fel sem tűnik, de javában zajlik a nagy generációváltás a Forma–1-ben. Daniel Ricciardo távozásával a Red Bull végérvényesen Max Verstappen csapatává válhat, a holland oldalán viszont egy vele szinte egykorú fiatal tehetség, Pierre Gasly próbál majd helyt állni és befutni. Charles Leclerc a mezőny korelnökét, Kimi Räikkönen váltja a Ferrarinál, célja pedig, hogy megkeserítse a jelen egyik legjobbjának, Sebastian Vettelnek az életét. Lando Norris eközben az öregnek még mindig nem nevezhető Carlos Sainz csapattársaként mutatkozik be a McLarennél, ahol meggyőződésük, a jövő másik nagy sztárja válhat belőle. Lance Stroll jövőjét pedig apja új csapata, a Force India biztosíthatja be hosszabb távra a királykategóriában.

A 20-as éveik elején, közelében járó tehetségekről van szó, az alsóbb kategóriákat az előző években uraló generációról, akiket egy ideje már a legnagyobb F1-es csapatok, a Red Bull, a Ferrari vagy a McLaren pártfogolnak. A névsorból viszont kimaradt egy név, a Mercedes üdvöskéjéé, Esteban Oconé. A 2017-es első teljes F1-es szezonjában a Mr. Következetesség becenevet figyelemreméltó teljesítményével kivívó francia kortársaival ellentétben éppen megrekedni látszik. Legjobb barátja, Stroll jósolt Force Indiás előléptetésével eladják alóla a jelenlegi ülését, és hiába a jó eredmények, a Mercedes képtelen újat találni számára.

Max Verstappen hamar elhúzott korábbi F3-as legyőzőjétől (fotó: XPB) Max Verstappen hamar elhúzott korábbi F3-as legyőzőjétől (fotó: XPB)

A helyzete egyre nehezebbnek tűnik. Miközben pályatársai sorra foglalják el a jobbnál jobb helyeket, előtte kezdenek bezárulni az utolsó ajtók is. A legreálisabb (az egyetlen?) opciót tulajdonképpen a Williams jelenti számára 2019-re, ám még ott sem számít egyértelmű favoritnak a csapat pénzügyi helyzete és a többi pályázó miatt.

Ocon nem titkolja, kemény időszakon megy most keresztül – melyben ráadásul tehetetlennek tűnik –, ám közösségi oldalán jelezte, eszében sincs föladni álmait. „Köszönetet kell mondanom a sok kedves és támogató üzenetért, amiket minden nap kapok” – írta Ocon a szurkolóinak. „Voltunk már korábban is nehéz helyzetekben, és mindig kijöttünk belőlük. Nem volt könnyű a pályafutásom alatt bejárt út, mint az tudható. De egyet ígérhetek: ez nem az a pillanat, amelyben fel fogom adni!”

Esteban Ocon előbb jött, Pierre Gasly mégis gyorsabban jutott előre nála az F1-ben (fotó: XPB) Esteban Ocon előbb jött, Pierre Gasly mégis gyorsabban jutott előre nála az F1-ben (fotó: XPB)

Mint mondta, bármennyire is bosszantó látni a pályatársai előmenetelét, ő ezt is csak a maga javára igyekszik felhasználni. „A motivációm nagy, a régi ellenfelek már topautókban vannak, de ez engem csak éhesebbé tesz, mint valaha! Az F1-ről álmodom, az F1-ért edzek, F1-et eszem, F1-et játszom, F1-et gondolok… A versenyzésre születtem, az egyetlen célom, hogy bajnok legyek, és mindig is ez marad. A mostani hétvégén újra látjuk egymást!” – állt üzenetében.

Ennél és a pályán nyújtott jó teljesítménynél többet ő aligha tehet az F1-es jövőjéért. A többi már nem rajta, hanem a csapatfőnökökön fog múlni.

Borítókép: Esteban Ocon és Charles Leclerc (fotó: XPB)

További tartalmak