Egy kezdő hiba miatt öklelte fel majdnem Hamilton Vettelt

Nem sokon múlt, hogy nem Lewis Hamilton és Sebastian Vettel újabb ütközésétől lett hangos a szingapúri péntek. A címvédő felidézte a veszélyes helyzetet, és a Mercedes javuló formájáról is beszélt.

Lewis Hamilton (fotó: XPB)

Kétszer is nagyon közel került a Ferrarihoz Lewis Hamilton a Szingapúri Nagydíj második szabadedzésén, de az egyiket nem akarta. Mindössze 11 ezredmásodperc választotta el őt a nap leggyorsabbjától, Kimi Räikkönentől, előtte viszont Sebastian Vettelt máshogyan, szó szerint közelítette meg. A tréning első harmadában a 14-es kanyar féktávján blokkoló első kerekekkel csúszott majdnem az 5-ös rajtszámú Ferrariba, amit végül csak a bukótérbe menekülve tudott elkerülni.


Hamilton önkritikus volt a történtek után. „Elengedtem a fiúkat (Vettelt és Sergio Pérezt), de aztán ők is visszavettek. Egészen lassan haladtak, és én próbáltam teret nyerni. Túlságosan is előre állítottam a fékerőelosztást, és amikor Sebastian próbált gyorsítani, én blokkoltam és majdnem eltaláltam. Muszáj volt balra húznom, hogy elkerüljem őt, de ezzel kinyírtam a gumimat. Ez egy újonchiba volt részemről, ami nem gyakran esik meg” – fogalmazott Hamilton.
Lewis Hamilton és Sebastian Vettel majdnem-ütközése (fotó: Formula1/Twitter) Lewis Hamilton és Sebastian Vettel majdnem-ütközése (fotó: Formula1/Twitter)


E jelenettel az ultralágy szettjét tette tönkre, ám később a hiperlágyon is mutatott be blokkolós elfékezést, továbbá a nap során többször is levágta az első kanyarkombinációját. Ettől függetlenül túlzás lenne azt állítani, hogy a Mercedes szenved az évek óta mumuspályájának számító utcai aszfaltcsíkon. Ezt a minimális egykörös hátrány mellett a hosszú etapokon mutatott tempójuk is alátámasztja.


„Egész jó eredményt értünk el az első edzésen, a másodikra pedig változtattunk bizonyos dolgokon, és meglepően közel voltunk a Ferrarikhoz. Nem tudom, hogy ez valós volt-e, csak szombaton fog kiderülni, de az autónkat határozottan jobbnak érzem ezen a pályán, mint a múltban” – állapította meg a címvédő.


Valtteri Bottasnak az esti másfél órában csak az 5. hely jutott, köre bő 6 tizeddel volt rosszabb Hamiltonénál, de az első edzésen még csapattársához képest könnyedén futotta a gyors köröket. „Egyszerűen nem sikerült jól összeraknom a kört” – adott magyarázatot nagy lemaradására. „Jelentősen javult az autónk teljesítménye az előző évhez képest. És az autók is sokat gyorsultak ezen a pályán, de még a szezon elejéhez viszonyítva is.”


Hamilton szerint célt értek a nagy leszorítóerős pályákat megcélzó fejlesztéseik. „A fiúk nagyon sokat dolgoztak a gyárban, amiért hálásak lehetünk. Az autónk egyértelműen jobban viselkedik, mint a múltban. De nem tudhatjuk, mi történik, ha elkezdjük még jobban nyomni, nagyobb terhelést kapnak a gumik, és az autó is másképpen kezd el nyúlni. Ez csak holnap fog kiderülni.”
Lewis Hamilton (fotó: XPB) Lewis Hamilton (fotó: XPB)


Hamilton hármas csatát jósolt az időmérőre, ám Bottas szerint továbbra is ők a legkevésbé esélyesek. „Nem vagyunk messze, de úgy tűnik, a Ferrari és a Red Bull lépéselőnyben van. Próbáljuk elkapni őket. Minden esélyünk megvan rá, hogy jól sikerüljön a hétvégénk, de ehhez mindent tökéletesítenünk kell az autón.”


James Allison technikai igazgató is elégedetten nyilatkozott a napjukról, ám kiemelte, vannak még hiányosságaik. „Az első edzésen mindkét autónk alulkormányzott volt, amit a szünetben ki tudtunk javítani. Így a második szabadedzésen összejöttek a gyors körök is. Az autónk viszont kicsit még ideges a féktávokon, Valtteri pedig a hosszú etapon nem volt elégedett az egyensúllyal” – összegzett.