Elválnak Wehrlein és a Mercedes útjai

A korábbi Forma–1-es pilóta, a Mercedes támogatását évekig élvező Pascal Wehrlein a szezon végén távozik a németektől, miután – a sportigazgató, Toto Wolff szavaival élve – ők nem tudnak versenyképes lehetőséget biztosítani neki 2019-re.

Pascal Wehrlein (Fotó: XPB)

A 23 éves német versenyző idén visszatért (kénytelen volt visszatérni) a DTM-be, miután a Saubernél nem marad hely számára Charles Leclerc érkezését követően. Azzal párhuzamosan, hogy a túraautós szériában versenyez, Wehrlein tesztpilótaként a Mercedes F1-es csapatát is segíti. Ami a jövőt illeti, a németek tavaly több alkalommal is kijelentették, segítik védencüket, hogy visszatérjen az F1-be.


Lehetőségei azonban nem igazán voltak, annak ismeretében pedig, hogy a magasabban rangsorolt, szintén Mercedes-támogatott Esteban Ocon is kiszorulhat a mezőnyből, nem túlzás kijelenteni, a küldetés idővel lehetetlenné vált. Most pedig a Mercedes bejelentette, az együttműködés is véget ér.
Pascal Wehrlein a Pirelli 2017-es prototípus esőgumiját teszteli Barcelonában (Fotó: xpbimages.com) Pascal Wehrlein a Pirelli 2017-es prototípus esőgumiját teszteli Barcelonában (Fotó: xpbimages.com)


Mindezt azzal indokolták, hogy nem tudnak versenyképes lehetőséget biztosítani versenyzőjük számára, a DMT-ből pedig a szezon végén távoznak. „A juniorprogram mindig a fiatal pilótákról szólt, és azoknak a lehetőségeknek a feltárásáról, melyek a versenyzőink legjobb érdekeit szolgálják” – nyilatkozta Wolff, aki nemrég azt is elhintette, akár az egész programot felszámolhatják.


„Nem vezet egyenes út a csúcsra. És néha el kell ismernünk, hogy eljött az ideje egy kapcsolat megszüntetésének. Sajnos nem tudtunk versenyképes lehetőséget felajánlani Pascalnak 2019-re. Éppen ezért az ő érdekeit is szem előtt tartva úgy döntöttünk, nem folytatjuk az együttműködést, hogy ezzel is több lehetősége legyen, máshol is bizonyíthasson. Szeretnénk mindent megköszönni neki, amit a Mercedesszel elért, és szeretnénk minden jót kívánni neki a jövőre” – magyarázta.


A hivatalos közleményben Wehrlein is köszönetet mondott a Mercedesnek az elmúlt öt évben nyújtott támogatásáért. „A Mercedesszel kötött szerződésem 2018 végén jár le, és közösen úgy döntöttünk, ezt nem hosszabbítjuk meg. Új kihívásokat és lehetőségeket keresek. Több csapattal is tárgyalásban állok egy jövő évi versenyzői ülésről” – mondta a német.
Pascal Wehrlein (Fotó: Sauber) Pascal Wehrlein (Fotó: Sauber)