Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton büszke, hogy nem követ el olyan hibákat, mint Vettel

Hamilton büszke, hogy nem követ el olyan hibákat, mint Vettel

RaceFans, Autosport
Nem érzi úgy Lewis Hamilton, hogy csak a Ferrari balszerencséjének, hibáinak köszönhetik bajnoki előnyüket, és büszke arra, hogy ellenfelükkel szemben ők makulátlanul dolgoznak.

A hibákról és ki nem használt lehetőségekről szól a Ferrari és Sebastian Vettel 2018-as szezonja. Szingapúr előtt valaki kiszámolta, Vettel 30 pontos hátránya helyett akár több mint 30 pontos előnnyel is vezethetett volna az összetettben az idén elkövetett hibáik nélkül. A legnagyobb csapást a hockenheimi győzelem elszórása jelentette, amellyel Vettel a gyakorlatban nem is 25, hanem 32 pontot bukott el Hamiltonnal szemben.

A címvédő viszont szingapúri sikere után visszautasította a feltételezést, hogy az ellenfél megingásainak köszönheti kedvező pozícióját. „Nem hinném, hogy mázlisták lennénk. Azzal, hogy Vettel pénteken falnak ment, és ezzel pályaidőt vesztett, nem voltunk mázlisták. Büszke vagyok arra, hogy én nem hozom magam ilyen helyzetekbe. Az én csapatom ugyanannyira bízik bennem, mint az övék benne és Kimiben. Nagy a nyomás rajtunk, versenyzőkön, és csak kis százalékban hibázunk, de annak nagy a hatása.”

„Mi csapatként nem is vesztegetjük az időnket arra, hogy azon agyaljunk, mit csinál a másik,  hogy érzik-e a nyomást, hogy elégedettek vagy elégedetlenek-e. Semmit sem kezdhetünk velük, csak annyit tehetünk, hogy a hétvége során magunkból hozzuk ki a legjobbat.”

Ami az ellenfél hibáit és balszerencséjét illeti, Hamilton fordítva szemléli a helyzetet: szerinte nem a Ferrari múlja alul önmagát, hanem ők teljesítenek erőn felül. „Erre a versenyre nem hoztunk semmilyen újítást – Monzára igen, de ide nem. Viszont egyre jobban kiismerjük az autónkat, és javítunk rajta. Például a hasmagasságon, pár kisebb dolgon, amin azért módosítunk, hogy a maximumot hozzuk ki a versenyekből. Valójában mi teljesítünk túl. Az autónk nyers tempója száz százalék, mi viszont százkettőt hozunk ki belőle. És ez elképesztő érzés.”

„Bárcsak látnák a megbeszéléseinket, hogy milyen energiák tapasztalhatók ott. Nagyon inspirálónak találom. Már hat éve vagyok itt, a fiúk azt is mondhatnák, essünk túl rajta, már nyertünk egy rakás versenyt. De nem ezt teszik. Én arra buzdítom őket, hogy kérdezzenek, és ők mélyre ásnak, és találnak kérdéseket. A kommunikációnk jobb, mint valaha” – dicsérte a csapatmunkájukat.

Lewis Hamilton (fotó: XPB) Lewis Hamilton (fotó: XPB)

Kiemelte, bármilyen nagynak is tűnik most az előnyük, hibáznának, ha elkezdenének e fór megtartására koncentrálni, ahelyett hogy növelni próbálnák azt. „A reményt és a hitet mindig meg kell tartani, ezért biztos vagyok benne, hogy a Ferrari talpra fog állni a nehéz hétvége után, és – ahogy mi is tettük a nehéz hétvégéink után – erősebben tér vissza legközelebb. Biztosra vehetik, hogy csapatként sem beképzeltek, sem túl magabiztosak nem leszünk. Szorgalmasak leszünk, dolgozunk, amilyen keményen csak lehet. Ha lesz válaszuk erre, akkor állok a csata elébe. De az sem lesz ellenünkre, ha nem lesz.

Én nem nézegetem a hátralévő versenyeket, hogy mi várható rajtuk. Egyszerűen fogom fel: mindet meg kell nyernem. Erre fogok törekedni. Lesznek hétvégék, amelyeken erősebbek leszünk, de lesznek olyanok is, mint a mostani, amelyektől azt várjuk, hogy hátrányban leszünk, de még így is elhisszük, hogy lehet esélyünk. A célom, hogy mindegyik futamot megnyerjem, a pontokat nem nézegetem. Jó, hogy negyven pont az előnyöm, de amíg matematikailag van esély, addig nincs vége.”

Borítókép: Lewis Hamilton és Sebastian Vettel (fotó: XPB)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek