Musorujsag
Élő Eredmények

„Az F1-ből hiányzik legalább két csapat”

„Az F1-ből hiányzik legalább két csapat”

RaceFans, Motorsport
Az, hogy több fiatal tehetség is versenyzői nélkül maradhat a következő szezonban, jól mutatja, jelenleg kevés a hely a királykategóriában – véli a Mercedes juniorja, George Russell, valamint a Force India csapatvezetője, Otmar Szafnauer.

Hiába teljesít egyre jobban a Force India francia pilótája, Esteban Ocon, könnyen előfordulhat, hogy a 2019-es szezont a „kispadról” kell figyelemmel követnie, akárcsak a Forma–2-es bajnokságot vezető George Russellnek, aki szintén a Mercedes támogatását élvezi, és szintén nehéz helyzetben van – már ami a 2019-es F1-es lehetőséget illeti.

Mivel két tehetséges fiatal is hasonló problémával küzd (és az előző szezonokban is láttunk már hasonlót), a téma egyre felkapottabbá válik. A Mercedes csapatvezetője, Toto Wolff például ismét szóba hozta a harmadik autó bevezetésének ötletét, ami megoldaná a juniorok gondjait.

Russell egyetért főnökével, ugyanakkor szerinte az sem túl pozitív, hogy évek óta csak 20 hely van a királykategóriában. „Szerintem legalább két csapat hiányzik a Forma–1-ből” – nyilatkozta. „Csak 20 autó van a rajtrácson, egy fiatal pilóta számára pedig nagyon nehéz bekerülni ennek a 20 ülésnek az egyikébe. A harmadik autó, vagy valami, ami ezen az elven alapszik, szerintem jó ötlet lenne.”

George Russell (Fotó: XPB) George Russell (Fotó: XPB)

„Néha látjuk, ahogy a fizetős pilóták bekerülnek a mezőnybe. Lenne lehetőség arra, hogy a hazai versenyükön debütáljanak: az ázsiaiak Ázsiában, aztán Amerikában meg az amerikaiak és így tovább. A Mercedesnek, a Ferrarinak és a Red Bullnak adott lenne a lehetőség, hogy bedobja a mélyvízbe a fiatal versenyzőit, ráadásul mindenféle probléma nélkül” – hangsúlyozta a fiatal brit.

A mezőny létszáma a Force India csapatvezetője szerint is problémát jelenthet, amire az Ocon körül kialakult helyzet remekül rámutat. „Előfordulhat, hogy ez az eset most aláhúzza, hogy nincs elég hely a Forma–1-ben. De nem is tudom, ilyen a rendszer. Mindenki az alapján dönt, mi felel meg számára. Itt vannak a versenyzői ülések, ő pedig egyértelműen tehetséges” – utalt a franciára. „De másokat választanak, olyan okokból, amik nekik megfelelőek” – magyarázta.

Szavaiból kiszűrhető, hogy Ocon nem azért került szorítóba, mert nem elég gyors, hanem azért, mert néhány istállónál komolyabb szponzori hátterű pilótákat alkalmaznak, hogy összeálljon a költségvetés, míg másoknál a Mercedes-kapcsolat jelenthet problémát. Ami a Force Indiát illeti, az ő esetükben szinte borítékolható, hogy a tulajdonosi körben kulcsszerepet játszó Lawrence Stroll fia, Lance lesz az egyik versenyző, a másik pedig az a Sergio Pérez, aki túl azon, hogy tapasztalatai miatt fontos számukra, sok támogatóval bír, és az istálló megmentéséből is kivette a részét.

Borítókép: A Szingapúri Nagydíj rajtja (fotó: XPB)

További tartalmak