Verstappen a Renault-nak: A sok nyafogással nem lehet nyerni!

Folytatódik Max Verstappen és Cyril Abiteboul „baráti” üzengetése: a holland reagált a Renault-főnök pénteki szavaira, és nem kímélte a Renault-t...

Max Verstappen (fotó: XPB)

Amióta bejelentették, hogy a Red Bull és a Renault útjai év végén különválnak, egyik fél sem fogja vissza magát, ha kritizálni kell a másikat. Előbbi oldalnak Max Verstappen lett a hangadója, aki Magyarország óta már-már Fernando Alonsót idéző módon folyamatosan szidalmazza motorpartnerüket. Szocsiban azzal a nyilatkozatával húzta ki a gyufát a franciáknál, hogy elárulta, a magaslati levegőn nem működne a C-verziójú erőforrás, amely a versenyeken amúgy sem tud többet, mint az előző változat. Cyril Abiteboul, a Renault sportigazgatója ezek után jelentette ki, hogy elege van Verstappen örökös beszólásaiból, alig várja, hogy véget érjen a kapcsolatuk, a holland pedig jobban tenné, ha a motor helyett végre az autójával is foglalkozna.


A 21 éves versenyzőt ismerve garantált volt, hogy nem fogja szó nélkül hagyni e nyilatkozatot sem. Így is lett, a holland Ziggo Sport csatornán keresztül érkezett a válasza. „Ez a fickó csak frusztrált” – utalt Abiteboulra. A megállapításra, miszerint Verstappen a 20 versenyző közül az egyetlen, aki folyton csak a motorral foglalkozik, azt felelte: „Én csak őszinte vagyok. Elmagyaráztam, hogy miért kellett visszatérnünk a B-motorra. A turbó Mexikóban és Brazíliában nem bírná. Az új motorral ott biztosan nem érnénk célba. Nem hazudok.”


Hogy lehet alapja az állításának, azt a francia erőforrások múlt évi mexikói sorozatos meghibásodása támasztja alá, valamint az a tény, hogy a Renault valóban nem rendelkezik olyan tesztpaddal, melyen a teljes autóval, a motort rendszerbe építve tesztelhetnék a különböző hatásokat. Ezt Abiteboul is elismerte. „A tesztpadunk terén meg van kötve a kezünk, amikor arra kerülne a sor, hogy az egész autóra gyakorolt hatásokat vizsgáljuk. Ez amiatt van, hogy nem rendelkezünk olyan összetett tesztpaddal, amelyen a motort a teljes környezetében tudnánk tesztelni.”
Cyril Abiteboul (fotó: XPB) Cyril Abiteboul (fotó: XPB)


A Red Bull többek között erre is célozgat akkor, amikor arról beszél, a Renault még mindig nem tesz eleget a motorja fejlesztéséért, és a Honda jobb háttérrel rendelkezik náluk. A franciák tudatosan nem fektetnek be egy ilyen tesztpadba, mert arra számítanak, hogy annak használatát az FIA a későbbiekben korlátozza. Ezzel viszont a penge élén táncolnak, hiszen ha mégsem lesz így, elvesztegették az időt, és még nagyobb lesz a lemaradásuk a három riválissal szemben. „Nem szabadna arra buzdítani az embereket, hogy ilyen őrült befektetésekbe vágjanak, még akkor sem, ha a jelen körülmények ezt támogatnák. Ha más választásunk nem marad, akkor viszont elgondolkodunk” – vetítette előre Abiteboul.


Vitájukra visszatérve Verstappen kijelentette, a Renault csak azt bizonyítja, hogy nehezen tud szembenézni a valósággal. „Úgy fest, ő nem tudja elfogadni a tényt, hogy realista és őszinte vagyok. Igen, valóban sokat követelek a technikától, de én azért vagyok itt, hogy nyerjek, nem hetedik akarok lenni, mint ők… Ha az ő helyében lennék, egy kicsit jobban összpontosítanék a saját csapatomra, és nem nyafognék folyton miattam. Akkor talán már világbajnokok lennének” – szúrt oda keményen a Red Bull-os.


És még egy tanácsot is adott a nála 19 évvel idősebb franciának. „Én nem értem, miért nem inkább magával foglalkozik. Én is ezt teszem, amikor az autóban ülök.”


És amikor épp nem az ő motorjukat szidja.


F1_idotablaVIZ_180928_M4