Új ember lett a Ferrarinál, ezért térhet vissza Kvjat

Harmadszor kapott esélyt a Toro Rossónál Danyiil Kvjat. Helmut Marko elmagyarázta, mi változott, és milyen szerepe volt a visszatérésben Daniel Ricciardónak.

Danyiil Kvjat (fotó: XPB)

2014-ben ifjú reménységként mutatkozott be a Toro Rossónál Danyiil Kvjat, majd Sebastian Vettel váratlan távozása után a Red Bullnál találta magát. Onnan 2016 tavaszán állították föl, ekkor visszaminősítették Toro Rosso-versenyzővé. Nem tudott élni e lehetőséggel, így tavaly Austin után már nemcsak Faenzának, a Red Bullnak is hátat fordított, és függetlenítve magát az energiaitalosoktól a Ferrari szimulátorversenyzője lett.


Már úgy tűnt, végleg elveszítette a tehetségkutató program vezetőjének, Helmut Markónak a bizalmát, erre most újra náluk kötött ki. Mi változott? „Danyiil változott” – felelte a Sky Sports kérdésére Marko. „Már egy sokkal érettebb személyiség. Egy másik csapattal dolgozott, más közegben, másfajta módszerekkel, más programon, és azt is megtapasztalta, mennyire nehéz Forma–1-es ülést szerezni.”


„Láthattuk, hogyan versenyzett tavaly. Egy spirálba került. Azóta elmagyarázta nekem, hogy miért történt így, és most már sokkal jobb környezet veszi körül. Már más perspektívából szemléli az egész F1-et, és ez remek lecke volt számára. Hiszem, hogy Danyiil jövőre a Honda-motorral és a féli a Red Bull által készített karosszériával meglepetést fog okozni pár embernek.”


Marko elárulta, Kvjat más csapatoknál is érdeklődött, ám hamar kiderült, hogy a visszatérésre a Toro Rosso kínálhatja számára az egyetlen esélyt. „Amikor a Ferrarihoz igazolt, talán esélyt látott ebben, talán egy ülésben reménykedett. Aztán szembesült azzal, hogy nem számolnak vele, és elkezdett intenzívebben egyeztetni velünk.”
Danyiil Kvjat (fotó: XPB) Danyiil Kvjat (fotó: XPB)


Kvjat előtt az ajtót Daniel Ricciardo távozása és Pierre Gasly előléptetése nyitotta ki újra, ám mint kiderült, kellett egy jó füles is: hamarabb tudta, hogy Ricciardo a Renault-t választotta, mint Marko! „Mindvégig kapcsolatban maradtunk egymással. Pontosan tudta, hogy mit fog csinálni Ricciardo. Valójában hamarabb tudta, mint a legtöbb ember. És volt egy okos húzása is azzal, hogy felhívott, még mielőtt Ricciardo telefonált volna nekem” – avatott be Marko.


Hogy honnan az információ? Talán magától Ricciardótól? Ez nem derült ki, a RaceFans viszont úgy tudja, hogy Kvjat akkor vált végleg esélyessé, amikor Carlos Sainz jelezte a Red Bull felé, a Toro Rossóhoz nem hajlandó visszatérni a Renault-tól.


Akárhogy is történt, Marko szerint az elsődleges érvet Kvjat változása jelentette. „Azért adtunk neki egy újabb esélyt, mert mindig is hittük, hogy nagyon gyors, és mert a mentális problémáit sikerült megoldania. Már sokkal érettebb személyiség, és biztosra veszem, hogy sok jó futamot fogunk látni tőle.”


*
FIGYELEM: A megszokottól eltérően vasárnap 13:10-kor rajtol a Forma–1 mezőnye! A felvezető műsorunk 12:30-kor kezdődik az M4 Sporton és az m4sport.hu-n.


F1_idotablaVIZ_180929_M4