Musorujsag
Élő Eredmények

Négy bajnoki címet akar harmincéves koráig Verstappen

Négy bajnoki címet akar harmincéves koráig Verstappen

Sky Sports
Még harmincéves kora előtt négyszeres világbajnok akar lenni Max Verstappen, aki hiszi, a Honda-szerződéssel reális esélye nyílhat erre a Red Bull-lal.

A vasárnapi Orosz Nagydíjon ünnepelte 21. születésnapját Max Verstappen. Minden idők legfiatalabb F1-es versenyzője és futamgyőztese csapatával együtt nem titkolja, hogy a fő céljuk a „minden idők legfiatalabb bajnoka” titulus elhódítása Sebastian Vetteltől. Erre még két szezonjuk van, és egyelőre megjósolhatatlan, összejön-e nekik.

A Red Bull 2013 óta nem volt bajnokesélyesnek nevezhető, ami leginkább a hibridérában gyengélkedő Renault számlájára írható. Emiatt is pártolnak át 2019-től a Hondához, ám miután eddig a japánok is sokat szenvedtek erőforrásukkal, kérdéses, mi várható az együttműködésüktől.

Verstappennek nincsenek hiú ábrándjai, jól tudja, hogy a következő szezonban nem lehet a bajnoki elsőség a céljuk, és távlati terveit is eszerint alkotta meg. Születésnapja alkalmából a Sky Sports arról kérdezte, mit szeretne elérni 30 éves koráig. „Remélem, két éven belül összeáll a teljes csomagunk. Akkor huszonhárom leszek. Utána lesz hat-hét évünk arra, hogy nyerjünk bajnoki címeket. Remélem, hogy addig nagyjából négyig jutok. Remélem, hogy így lesz, jó lenne” – fogalmazott ambiciózusan.

E célkitűzés nem lehetetlenség, Sebastian Vettelnek is összejött harmincéves koráig a négy trófea – igaz, eddig csak neki az F1 történetében. Verstappen ezen a téren is új rekordra törhet tehát.

Ezeknek debütálása óta amúgy sem volt híján a holland, aki szinte a gokartból, egy együléses szezon után került az F1-be, és kis túlzással minden lépésével rekordokat adott át a múltnak. „Valóban elég gyorsan történt minden. De úgy érzem, a Forma–3 már elég régen volt. Emlékszem az F3-as szezonomra, elég kemény volt, és a részletei is megvannak. Ez már a negyedik szezonom az F1-ben, és minden nagyon gyorsan történt, hiszen még csak huszonegy vagyok.”

Max Verstappen (fotó: Red Bull) Max Verstappen (fotó: Red Bull)

Már ennyi idősen is ért el olyan sikereket, amilyenekről a többség csak álmodozik. Több csúcspontot is megnevezett eddigi pályafutásából. „Összességében nagyon eseménydús volt az első évem a Toro Rossónál, sok csatát megvívtam a pályán. Aztán a Red Bullhoz érkezésem is csúcspontot jelentett, mindjárt az első győzelmemmel, ami természetesen elképesztő volt. Klassz volt a brazíliai esős versenyem is (2016), idén pedig egyértelműen Ausztria, ami egyben nagyon váratlan is volt. Az még jobb, amikor így nyersz. Úgy mentünk Ausztriába, hogy az a mi pályán, de sosem volt igazi esélyünk a győzelemre. Így megszerezni azt a legjobb érzés volt.”

A szakma szerint csak idő kérdése, hogy a bajnoki sikerek lejjebb lökjék e pillanatokat a fénypontok listáján. Többek között a négyszeres világbajnok Lewis Hamilton is meg van győződve erről. „Egyértelműen. Látható, hogyan versenyez, mekkora potenciál van benne. Egy nagyszerű csapatnál van, ami tökéletes hely számára a fejlődéshez” – fogalmazott a mercedeses.

Verstappennek jól estek a szavai. „Mindig jó érzés ilyesmit hallani, de valójában mindig csak önmagamra fókuszálok. Természetesen jó, ha mások ilyesmit mondanak rólad. Lewis mindig elég kedves volt velem, klassz srác, és megérdemli, hogy ott tart jelenleg a pályafutása, ahol. Nagyon tehetséges, de keményen is dolgozik az eredményeiért” – hízelgett vissza a brit babérjaira törő holland.

Borítókép: Max Verstappen (fotó: Red Bull)

További tartalmak