Gáncsoskodni akart a Red Bull, elvesztette Ricciardót

Meg akarták nehezíteni „kedvenc” partnerük dolgát, végül öngól lett belőle. Cyril Abiteboul szerint a Red Bull akadékoskodása vezetett Daniel Ricciardo sikeres szerződtetéséhez.

Cyril Abiteboul szerint öngólt rúgott Helmut Marko és Christian Horner (fotó: XPB)

Nem csak Daniel Ricciardo részéről volt meglepő, hogy a nyáron a Renault-val írt alá új, 2019-től érvényes szerződést. A francia csapat azt megelőzően sokáig hangoztatta, hogy elégedett a Red Bulltól kölcsönkapott Carlos Sainz teljesítményével, és szeretné megtartani őt. A döntés viszont nem rajtuk múlt, hanem a spanyollal szerződésben álló osztrákokon.


Már kora nyáron lehetett hallani arról pletykákat, hogy a Red Bull tudatosan igyekszik halogatni Sainz jövőjének rendezését, hogy ezzel hozza nehéz helyzetbe motorpartnere gyári csapatát. Cyril Abiteboul most elárulta, végül önmagukat sikerült ezzel csapdába ejteniük, mivel a huzavona vezetett Ricciardo csapatváltásához. „Kissé furcsa ez, mert ezáltal tudtunk könnyebben megegyezni Daniellel. Könnyebb volt vele megállapodni, mint Carlossal, mivel a Red Bull nyilvánvalóan blokkolt minden próbálkozásunkat a Carlosszal történő szerződéshosszabbításunkra” – magyarázta a Renault első embere.


„Talán ha a Red Bull kevésbé lett volna ellenálló, kevésbé lett volna bonyolult Carlos helyzete, és a végkifejlet is más lett volna. Úgy a Francia Nagydíj táján történhetett, hogy nagyon szerettük volna elérni Carlos hosszabbítását, de a Red Bull nem volt hajlandó lépni, amihez joga is volt. Ezzel viszont furcsamód végül elvesztettek egy versenyzőt, és talán nem azt a versenyzőt, akire számítottak.”
Daniel Ricciardo Alan Permane-nel, a Renault műveleti mérnökével (fotó: XPB) Daniel Ricciardo Alan Permane-nel, a Renault műveleti mérnökével (fotó: XPB)


Az eredmény ismert. A Renault ezt az ellenállást látva sürgősen elkezdett más versenyzőknél érdeklődni, és a Magyar Nagydíjig előbb Esteban Ocon szerződtetéséhez került közel, majd jött Ricciardo igenlő válasza. Ha a Red Bull már elsőre rábólintott volna Sainz renault-s folytatására, Ricciardónak legfeljebb egy választása maradt volna 2019-re rajtuk kívül, a McLaren, ahová viszont a csapat helyzete miatt nem vágyott.


Sainz kapcsán egyébként kiderült, a Red Bull annyira nem is ragaszkodott a spanyolhoz. Eredetileg Ricciardo tartalékjának tartották meg őt múlt év végi kölcsönszerződése alkalmával, ám az ausztrál távozása után mégsem rá, hanem Pierre Gaslyra esett a választásuk, akiről Christian Horner azt nyilatkozta, meggyőzőbb helyettesnek tartották őt, mint Sainzot. Ő végül így kötött ki a McLarennél.


Abiteboul sajnálja a spanyol tehetség elvesztését, mert eredetileg hosszabb távra terveztek volna vele. „Ezért is mondom azt, hogy kissé frusztrált vagyok, van bennem némi megbánás” – mondta. „De boldogok vagyunk, hogy a McLarenhez került, amely csapat egyfajta újjászületésen megy keresztül. Sok lesz a teendőjük, de Carlos biztosan fontos szerepet fog vállalni ebben. És nem is ment olyan messzire, hiszen a mi motorunkat fogja használni. Mindannyian jól kezeltük a helyzetet, nem égettük föl magunk mögött a hidakat, így lehet még közös jövőnk.”


181002 idotabla JapanGP fenyelt