Musorujsag
Élő Eredmények

Bottas nem nyerhetett: A feladatom az volt, hogy második legyek

Bottas nem nyerhetett: A feladatom az volt, hogy második legyek

Sky Sports, Motorsport-Magazin, Motorsport-Total
Valtteri Bottas egyértelművé tette, továbbra is Lewis Hamilton szárnysegédjeként alkalmazza őt a Mercedes, így nem volt módja támadni csapattársát. Már alig várja, hogy eldőljön a bajnokság…

A Mercedes szuzukai teljesítményét látva úgy tűnt, a legnagyobb veszélyt Lewis Hamiltonra saját csapattársa, Valtteri Bottas jelenthette volna. A feltételes mód viszont nem csak a verseny alakulásának köszönhető: mint arra a finn utalt a leintés után, ezúttal előre le voltak osztva a lapok, így esély sem volt egy csapaton belüli párharcra.

„Az én feladatom az volt, hogy a második helyen érjek célba” – mondta ki nyíltan. „A verseny alatt elégedett voltam az autóval, és tudtam, hogy mi a dolgom. Valójában csak megvalósítottam a tervet. A tempóm jó volt, csak a végén kezdett hólyagosodni a gumim, ami kicsit megnehezítette a dolgom, de az sem volt vészes, volt még bennem tartalék.”

Mint mondta, még vissza is kellett fognia magát. „Semmilyen gondom nem volt. Kíméltem a motort is, annyira jó volt a tempó.”

Valtteri Bottas és Lewis Hamilton (fotó: XPB) Valtteri Bottas és Lewis Hamilton (fotó: XPB)

Hogy második lett, azt persze nem csak a csapatsorrendnek tudja be. Mint mondta, Szocsihoz hasonlóan Szuzukában is kapott esélyt arra, hogy felvegye a kesztyűt Hamilton ellen, ám miután az időmérőn nem sikerült legyőznie, nem sok kérdés maradt. „Természetesen még mindig támadhatom őt, de minden a helyzettől függ, ahogyan Oroszországban is. Szóval továbbra is mindent megteszek minden versenyen. Az időmérőn úgy éreztem, egyre jobb és jobb leszek, és elég szoros is volt kettőnk között. A versenyen a rajt után viszont már tudtam, hogy mi lesz: haza kellett hoznunk a kettős győzelmet.”

„Természetesen a csapatért dolgozom. Azért vagyunk itt, hogy világbajnokok legyünk, és nem azért, hogy sétakocsikázzunk. Lewis a bajnokságért megy, én már nem nyerhetek, ezért tudatosan segíteni szeretnék neki. Inkább legyen a csapattársam a világbajnok, mint valaki más. Szeretnék segíteni ebben.”

Azt azért nem bánná, ha még lenne módja a dobogó tetejére lépni a mostani szezonban. „Legutóbb győztesként versenyeztem, csak éppen nem az enyém lett a győzelem. Ha a csapattársad már sok versenyt nyert, te pedig még egyet sem, az nem valami ideális, de még van hátra négy futam, vagyis lesz még négy lehetőségem.”

Vagy ki tudja, mennyi. Azzal tudniillik ő is tisztában van, hogy amíg nem végleges Hamilton sikere, addig neki nemigen osztanak lapot. Ennélfogva már legalább annyira várja a bajnoki ünneplést, mint csapattársa… „Már nincs sok futam hátra, így gyanítom, hogy hamarosan meglesz a bajnoki címe, és utána meglátjuk, mi lesz. Remélem, hogy gyorsan megszerzi” – mondta mosolyogva.

Valtteri Bottas (fotó: XPB) Valtteri Bottas (fotó: XPB)

Főnöke, Toto Wolff elárulta, Bottas egészen jól viseli a helyzetet. „Nagyszerű csapatjátékos, amit nem győzök eléggé hangsúlyozni. Amikor egy versenyző maximálisan arra összpontosít, hogy versenyeket és bajnokságot nyerjen, majd elveszik tőle ennek képességét, az pszichológiai szempontból mindig visszaveti. Ő azt mondja, hogy nála nem ez a helyzet, de én azért gyanítom, hogy játszik egy kis szerepet.”

Mint mondta, a szocsi csapatutasítás után sem kellett sokat vigasztalni őt. „Szocsi után elbeszélgettünk. Azt mondta: »Nem is kell semmit se mondanotok, a ti helyetekben én is pontosan ugyanezt tettem volna. Jövőre egyszerűen a szezon kezdetétől magam mögött kell tudnom Lewist, több versenyt kell nyernem, hogy ne kerüljek újra ilyen helyzetbe, és a bajnoki címért harcolhassak. Szóval ne is aggódjatok miattam, megértem a döntéseteket!«”

Az osztrák szerint nem kell félteni a kemény finnt, aki 2019-ben csak erősebb lesz. „Nem kell aggódni, Valtteri sok versenyt fog még nyerni az életében. Jövőre a harmadik szezonját kezdi a Mercedesszel, és újabb lépést fog tenni. Jobb lesz, többet fog tudni, és nagyobb beleszólása lesz a bajnoki küzdelembe is. És mi is ezt szeretnénk.”

Addig pedig marad a szárnysegéd szerep, ami e helyzetben nem is annyira terhes Bottas számára, mint gondolnánk. „Jelenleg minden passzol nálunk, és jó érzés, hogy a részeként élhetem meg, mennyire hatékonyan dolgozik a csapat a versenyhétvégéken – főleg a nehéz helyzetekben. Ezt az eredmények is mutatják. Nagyon szoros az idén a versengés, és ha nem húzna mindenki egy irányba a csapaton belül, akkor nem is lennénk most ilyen helyzetben. Ez lenyűgöző.”

Borítókép: Valtteri Bottas és Lewis Hamilton (fotó: XPB)

További tartalmak