Musorujsag
Élő Eredmények

Vettelt a győzelmek érdeklik, nem a bajnokság – Briatore

Vettelt a győzelmek érdeklik, nem a bajnokság – Briatore

Beyond Victory
A korábbi csapatfőnök, Flavio Briatore szerint Sebastian Vettelnek négyszeres bajnokként is meg kéne még tanulnia, hogyan kell viszonyulni egy hosszú és kiélezett bajnoki csatához.

A bajnoki vereség közelébe került németet sok kritika érte idén a versenyeken, éles helyzetekben elkövetett hibái miatt, melyekkel sok pontot veszített el Lewis Hamiltonnal szemben. A Michael Schumachert és Fernando Alonsót is két világbajnoki címhez segítő Flavio Briatore a Nico Rosberg új podcastjának, a Beyond Victorynek adott interjúban rámutatott: Sebastian Vettel talán túlságosan is az egyes helyzetekre és versenyekre összpontosította a figyelmét.

„Vettel nem fogja megnyerni a bajnokságot, ő csak versenyeket nyer, de ez így nem megy. Ha négyből három esélyt eltékozolsz így, akkor minden alkalommal huszonöt pontot tékozolsz el, és ilyen mentalitással nehéz lesz” – jelentette ki az olasz. „Rendkívüli a teher a versenyzőkön, de ha képes vagy kezelni ezt a feszültséget, ha ura vagy a feladatodnak, és nem esel ki, akkor nyerő helyzetben vagy. Ha kiesel, az a létező legrosszabb forgatókönyv.”

Briatore úgy véli, Vettel kilátásai lényegesen jobbak lennének jelenleg, ha kevesebbet kockáztat egyes helyzetekben, és inkább megelégszik a kevesebbel is a maximum helyett. „El kell magyarázni neki, hogy egy verseny ötvenhárom körig tart, nem egy körig” – utalt a monzai futamra, amelyen pár kanyar után megpördült a Lewis Hamiltonnal vívott csata során. Mint mondta, Fernando Alonsónak is ő tanította meg ezt a hozzáállást. „Én emlékszem hasonlókra Fernandóval is. Ha bajnok akarsz lenni, már a harmadik hely is nyerő. A legfontosabb, hogy a pályán maradj. Az ő monzai esetének semmi értelme nem volt. Az autójáról tudható volt, hogy jobb, szóval csak fékeznie kellett volna, besorolni hátra, és kész. Lett volna még ötven köre a visszavágásra.”

„Ha viszont kiesel, akkor nulla köröd lesz a visszavágásra. Igen, az ő autójával vissza lehet térni a negyedik helyre, mert annyival jobb a többiekénél. De ha bajnok akarsz lenni, akkor muszáj jól csinálnod ezt, és ha úgy van, a második-harmadik helyen kell célba érned. A legfőbb cél a pontszerzés. Nem kell megnyerni minden futamot a bajnokság megnyeréséhez. Ez nem a futamgyőzelmekről szól, hanem a pontszerzésről. Ha versenyképes az autód, megelőzöl vele valakit. Ha viszont balesetbe keveredsz valakivel, akinek több pontja van nálad, az előny máris az ellenfelednél.”

Borítókép: Sebastian Vettel és Riccardo Adami (fotó: XPB)

További tartalmak