Gasly: Az autónk olyan, mint Ausztráliában volt

Mivel a szezon során nem érkeztek komolyabb fejlesztések, a Toro Rosso jóformán ugyanolyan autóval versenyzett a legutóbbi hétvégén, mint az idénynyitó Ausztrál Nagydíj alkalmával – jelentette ki a csapat francia versenyzője, Pierre Gasly.

Pierre Gasly (Fotó: XPB)

A királykategóriában a jó alapok mellett az évközi fejlesztések is kulcsfontosságúak, egy csapat ugyanis sokat nyerhet, ha ezek megfelelően működnek. Vagy sokat veszíthet, ha nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, és akkor is, ha az újítások elmaradnak. Erről a McLaren és a Toro Rosso is sokat tudna mesélni, idén ugyanis mindketten lemaradtak a „fegyverkezési” versenyben.


A McLaren esetében erről talán több szó esett, és a versenyzők is kritikusabb hangot ütöttek meg, legutóbb azonban a Toro Rossót erősítő Pierre Gasly is arról beszélt, hogy csapata szinte ugyanazt a versenygépet használta legutóbb Japánban, mint az év elején Ausztráliában.
Pierre Gasly (Fotó: XPB) Pierre Gasly (Fotó: XPB)


Ez az eredményeken is tetten érhető, Belgium óta ugyanis egyszer sem szereztek pontot, az év eleje óta sokat fejlődő Sauber pedig megérkezett a nyakukra a bajnoki tabellán. „Melbourne óta nem igazán kerültek fel fejlesztések az autóra” – jelezte a francia. „Vagyis volt egy igazán apró csomag Monacóban, és volt egy Ausztriában is, az viszont nem működött. Szóval igazából ugyanolyan az autónk, amilyen a szezon kezdetén volt” – hangsúlyozta.


„Egyértelmű, hogy érezzük ennek a hatását, mert küszködtünk azzal, hogy közelebb kerüljünk az első 10-hez, miközben a többi csapat fejlődött. Mi viszont nem. Értelemszerűen most mindenki megjegyezheti, hogy ez történik, ha egy csapat elveszíti a technikai igazgatóját, és ez valóban hatással szokott lenni a teljesítményre. A helyzet nem ideális” – ismerte el.


A korábbi hírek szerint a csapat bevet néhány újítást az Amerikai Nagydíjon, ahol már a Honda továbbfejlesztett erőforrásából is többet kipréselhetnek majd – legalábbis ebben bíznak. „Mindenki tudja, hogy a középmezőnyben folyamatosan jól kell teljesíteni, ha az ember pontokat akar szerezni. Ha jó volt az időmérőnk, általában jól sikerült a futam is, és a stratégia is jó volt. Japánban ez nem jött össze. Az új motorral viszont jobbak lehetnek az esélyeink, hogy előbb végezzünk. Persze tudjuk, ha ismét új erőforrásokat teszünk be, büntetést kapunk, szóval vannak kérdőjelek is” – mondta Gasly.
Pierre Gasly (fotó: XPB) Pierre Gasly (fotó: XPB)